Transparency is possible

Transparency is possible

Transparency is possible 700 958 BedreMode.nu

fall outfit transparancy

Jeg tager det for givet at gennemsigtighed i mode-branchen er muligt, men det kan stadig være svært at tro på for mange. Jeg havde en sjov oplevelse i går på mit studie, hvor det gik op for mig at nogle stadig ser det som en myte, eller i hvert fald bliver virkeligt (positivt) overraskede når de ser at det er muligt.

 Dette er på ingen måde ment som en kritik af mine studiekammerater, så på alle måder er super seje – måske endda mere som en opvågning til mig selv, som tager mange ting for givet, hvilket er en knap så god ting.

Vores opgave fredag lød på at lave en analyse af et stykke tøj; altså finde alle de oplysninger vi kunne om tøjet, dets materiale, oprindelse osv. Jeg havde taget min blå denim skjorte fra Kuyichi med, og min gruppe valgte at gå videre med netop denne skjorte. Umiddelbart en almindelig blå bomuldsskjorte i et kraftigt materiale, lavet i tyrkiet i følge dens care-label. (det lille label der sidder i venstre side af det meste tøj)

Det unikke ved denne er dog firmaets gennemsigtighed på deres hjemmeside. På kuyichi.com findes et kort over alle deres leverandører, hvad de laver og hvordan. Samtidig kan man under hvert stykke tøj i webshoppen se præcis hvor materialet kommer fra og hvilken fabrik det er syet sammen på. Helt ned til navn og ejer på fabrikken. Den slags oplysninger lægger man kun frem, hvis man er helt sikker på at der er orden i forholdene.

Hjemmesiden er også gennemsyret af god story-telling med små videoer af glade syersker. For nogle kan det måske virke over-kill, men når man har så god en historie, er det bare med at fortælle den.

Jeg ville ønske at alle brands kunne arbejde med den slags transparens, og jeg ved at der er mange der gør. Der er også brands som er på vej, og prøver. Fx H&M som lægger deres leverandør liste ud på nettet. For dem håber jeg at det næste skridt er at kæde hvert produkt til hver leverandør. For firmaerne ved som oftest godt hvor hvert stykke tøj er blevet lavet; i hvert fald hvor det er syet henne. Det tror jeg på, at forbrugerne gerne vil vide. For en statisk leverandør liste kan man som forbruger ikke bruge til særlig meget.

Der ligger helt klart et kæmpe arbejde bagved at udvise denne form for gennemsigtighed. Derfor er jeg ikke sikker på at det er det rigtige sted at starte for små producenter der i forvejen synes det er svært at finde producenter som har gode forhold og miljøvenlige materialer. For dem tror jeg det vigtigste er, at fokusere på at lave godt design under ordentlige forhold. Men jeg synes det er værd at stræbe efter. At producere bæredygtigt er en rejse, og et hvert skridt skal selvfølgelig tages godt imod. Men jeg ville gerne fremhæve Kuyichi fordi jeg synes at de er kommet rigtig rigtig langt.

Hvad er din holdning til gennemsigtighed i tøj-branchen? Og er det overhovedet oplysninger du ønsker at få?

ENG: I take it for granted that transparency in the fashion industry is possible, but it can still be hard for many to believe. I had a fun experience yesterday at my school, where it dawned on me that some still see it as a myth, or at least becomes really (positive) surprised when they see that it is possible. Our task Friday was make a garment analysis. I had brought my blue denim shirt from Kuyichi. Just a plain blue cotton shirt in a heavy material, made in turkey according to the care label. The uniqueness of this is the company’s transparency on their website. On kuyichi.com, you can find a map of all their suppliers, what they do and how. At the same time one can, in every piece of clothing in the webshop, see exactly where it comes from and on which factory it is sewn together. This kind of information is only puts forward if you are absolutely sure, that everything is OK.

I wish that all brands will aspire to work with this kind of transparency, and I know that there are many that try. Because companies usually know where every piece of clothing has been sown. I believe that consumers want to know as well. There is clearly a huge amount work behind this kind of transparency. To produce sustainable is a journey, and every step must of course be welcomed. But I would like to highlight Kuyichi because I think that they have come really really far.

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
4 kommentarer
 • Arh, det er cool! Endnu en grund til at have fan-agtige følelser for din skjorte. 😉

  • @Louise – hvor er du sød. Du skal da bare ha dig din egen 😉 De har ikke denne model men flere andre fine skjorter på siden.

 • For mig er gennemsigtighed enormt vigtigt! Jeg tiltrækkes meget af, at man kan se hvor tingene kommer fra. Jeg har også prøvet at sende en mail til en virksomhed og spørge til et specifikt produkt, hvor jeg fik et pænt svar tilbage, der tilfredsstillede min nysgerrighed (en lædernederdel fra Rabens Saloner).

  Sådan i det hele taget, så er jeg overbevist om, at grunden til at vi oplever de massive problemer med tekstilindustrien i dag er, at vi er blevet fremmedgjorte fra vores tøj. Vi hiver det simpelthen sanseløst ned fra hylderne (eller “klikker det hjem” som er et sjovt begreb, jeg har set en del på det seneste) uden at tænke over hvem der har lavet det, hvor det kommer fra eller om vi overhoved selv har behov for det. Og det er hverken sundt for os eller for tekstilarbejderne… Jeg tænker sådan på hende kvinden fra “The True Cost”, hvor hun siger at tøjet er lavet med deres blod på hænderne og det håber hun folk ved. 1: Det burde virkelig ikke være nødvendigt! 2: Det tror jeg faktisk ikke folk ved, og hvis de ved det, men ikke tror at der findes en udvej, så synes jeg virkelig det er skræmmende!

  Så ja, virkelig langt indlæg, men jeg tror oprigtigt på, at mere gennemsigtighed kan føre til mindre fremmedgørelse fra vores tøj, og det synes jeg er at efterstræbe – for alles skyld.

  • @Mette
   Jeg er helt enig i dine betragtninger.
   Det var dejligt at du fik et godt svar fra firmaet bag din nederdel. Jeg er pinligt bevidst om at manglende transparens ikke altid betyder at forholdene er dårlige. Der er rigtig mange virksomheder som har styr på deres leverandør kæder, de vil bare ikke kommunikere offentlige omkring det.

   Ift at folk nok ikke ved at der potentielt er blod på hænderne, så tror jeg det er rigtigt for den almene forbruger. Jeg havde en veninde som ikke en gang var klar over at alt tøj var syet sammen af et menneske.
   Dog tror jeg ikke altid at viden er nok. Jeg går på en uddannelse hvor vi lærer en masse omkring tøjproduktion, også de ting der ikke er OK. Vi så true cost movie en af de første dage – og alligevel tror jeg ikke at nogen af mine med-studerende er begyndt at ændre på deres eget forbrug. Det skræmmer mig lidt, fordi jeg mener at vi burde være nogle af de mest oplyste forbrugere. Samtidig gør det bare at jeg bliver helt fortvivlet over hvad der så skal til…