Tøj skal gøre dig glad – uden at gøre ondt på andre

Tøj skal gøre dig glad – uden at gøre ondt på andre

Tøj skal gøre dig glad – uden at gøre ondt på andre 4000 6000 BedreMode.nu

Gør dit tøj dig glad? Det synes jeg du fortjener! Tænk hvis vi allesammen havde vores yndlingstøj på hver dag, tøj som gjorde os glade, fik os til at ranke rykken og gå stolt ud i verden.

Jeg har en teori om, at hvis alle gik i tøj der gjorde dem glade, så ville verden blive et bedre sted. Hvis alle gik i præcis det tøj som gav dem mod til at være præcis dem selv, så ville vi se mirakler. Jeg ved ikke hvordan det tøj ser ud for dig, men jeg begynder at have en god idé om, hvordan det tøj ser ud for mig.

Jeg har det godt, jo mere jeg ved om mit tøj

Hvis du har læst med i et stykke tid, kender du sikkert mine tre shopperegler – hvis ikke, så opdaterer jeg dem lige her:

Når jeg så shopper, har jeg tre shopperegler som jeg prøver at overholde. For at jeg kan anskaffe mig et stykke tøj, skal det opfylde én af disse regler

 1. Det skal være genbrug.
 2. Det skal være lavet af et mere miljøvenligt materiale.
 3. Det skal være lavet under gode forhold. Det kan fx være fairtrade eller på anden måde dokumenteret bedre forhold.

Hvis tøjet lever op til én af disse regler, ved jeg at det har haft en mindre negativ indflydelse på mennesker og miljøet end det kunne have haft. Jeg ved nemlig desværre godt, alt for godt, hvor stor effekt tøjindustrien kan have på mennesker og miljø. Jeg ved også godt, at tøj der ikke er deklareret bæredygtigt, ikke nødvendigvis er lavet under slavelignende, forurenende forhold. Men hvis jeg ikke ved det, så antager jeg desværre det værste.

Tøj skal gøre alle glade

Derfor er det vigtigt for mig at vide noget om mit tøj. Fordi det gør mig gladere at vide, at det jeg har på har en historie, og på en eller anden måde, har været med til at trække i en anden retning – på en eller anden måde.

Da jeg første gang så “når tilbud dræber” og blev opmærksom på problemerne i bomuldsindustrien, så kunne jeg ikke længere føle mig lækker i en konventionel t-shirt. Jeg svor at jeg aldrig ville købe konventionel bomuld, fordi jeg ikke følte, jeg kunne have det godt i det materiale, som jeg vidste bidrog til så meget ulykke.

Har jeg trådt ved siden af et par gange? JA, det tror jeg vi alle sammen kommer til. Og er jeg dobbeltmoralsk, når jeg ikke altid vælger at mit tøj skal være BÅDE økologisk, og lavet under gode forhold. Ja, det vil nogle helt klart mene (fx læsere her på bloggen).

Men det er nu mit kompromis lige nu. Jeg arbejder på at gøre mig fri af min afhængighed af økologiske Weekday jeans. (Jeg har fx endnu ikke købt disse orange skønheder).

Mit ønske er, at vi en dag når hen til en tøjindustri, hvor produktionen gør mindst mulig skade på naturen, og gør godt for de mennesker som arbejder med tøjet.

Tøjglæden ligger også i at passe på mit tøj

Det er ikke kun i shopping-situationen hvor jeg tænker over glæden ved tøjet. Også når jeg har haft det længe, og det stadig udfylder en stor plads i mit liv. Når først tøjet er mit, føler jeg et kæmpe ansvar for at passe godt på det; ud af respekt for de resourcer der er gået i det, og de hænder der har været med til at lave det.

Læs: Hvor mange hænder skal der til for at lave dit tøj?

At passe på mit tøj, bruge det, elske det, og passe på det, er min måde at ære disse hænder. At vise respekt for at de har brugt deres tid på at lave mit tøj. Jeg synes det mindste jeg kan gøre, er at elske tøjet.

Hvis du ønsker mere tøjglæde i dit liv, på den bæredygtige måde, så har jeg tre forslag til dig:

 1. Shop kun ting du ved er lidt bedre, og skaber lidt mere glæde, eller lidt mindre ulykke. Du er velkommen til at  bruge mine shopperegler, eller lave dine egne.
 2. Pas godt på det tøj du allerede har; uanset hvordan det er lavet eller fundet frem til dig. Det er dit, og det er dit job at elske det, eller finde en anden som vil.
 3. Køb billet til mit online foredrag den 19. februar hvor jeg vil fortælle meget mere om hvordan du kan få endnu mere garderobeglæde gennem bæredygtigt tøj.

Hvordan gør dit tøj dig glad?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
3 kommentarer
 • Syntes det er nogle gode guidelines men som en plus-size kvinde er udvalget i forvejen ikke stort og nærmest ikke eksisterende når vi snakker bæredygtighed. Derfor arbejder jeg med nogle andre “guidelines”. Min guidelines er at tøjet skal side PERFEKT, det skal være noget jeg mangle og skal masse med det jeg allerede har i skabet, og så hvis muligt være i en god kavlitet. Mine tanker bag er at jeg den vej igennem får en mere sammenhængende garderobe som jeg kan sammensætte på mange måder, og får tøj som jeg føler mig godt tilpas i og som passer til min krop. Håber er at min køb bliver langtidsholdbare og dermed har et mindre tøjforbrug som derfor påvirker miljøet mindst muligt. Men gad virkelig godt hvis flere bæredygtig mærker ville lave deres basic ting helt op til str. 50 og ikke kun 42 eller 44.

  • Det er virkelig et issue, og jeg synes dine guidelines giver så god mening i den situation.
   Ja, det er mærkeligt at der ikke er et mærke som i det mindste har lavet t-shirts og basis i øko + større størrelser.
   KH

 • Jeg syer og strikker mit eget tøj, og jeg har også lavet en lille guideline for 2019;
  – Jeg skal vide hvor garnet/stoffet kommer fra. Fx muslin fri uld, hør fra Europa, økologisk bomuld.
  – Jeg skal sy/strikke noget jeg rent faktisk mangler, ikke bare noget som er flot og spændene i kort tid.
  – Jeg skal lede efter materialer som er lavet med omtanke af dygtige mennesker, fx håndfarvet garn og stoffer vævet af dygtige håndværkere.
  – Jeg skal holde mig til farver og snit som passer med min garderobe, livsstil og kropsfacon.

  Ser dine skarpe øjne mon nogle ekstra potentielle retningslinjer der kan tilføjes.

  Tak for en altid spændene blog! 🙂