Guides Personlig

Sådan vil jeg shoppe bæredygtigt for kun 500 kr / måned

Nyt år, nye shoppevaner. Eller måske er du meget tilfreds med din garderobe? Jeg er faktisk grundlæggende tilfreds med min garderobe, men derfor er der stadig nogle ting jeg længe har ønsket mig, og som jeg har udsat i lang tid.

Derfor vil jeg i år 2019 arbejde målrettet med at udfylde hullerne i garderoben. Og samtidig skal det passe til et af mine andre mål; at få min privatøkonomi på rette spor. Det er ikke tøj-købene der er løbet løbsk i 2018, men istedet take-out og andre dumme køb associeret med en livsstil på farten. Men det betyde også at jeg kommer til at arbejde med et ret striks budget i 2019, og på det budget står der 500 kr til tøj pr måned.*

Det får man jo ikke meget bæredygtigt tøj af, tænker du måske. Og nej det gør man ikke, men samtidig giver det et godt udgangspunkt for at tænke mere målrettet omkring mine køb i 2019.

Hvor meget “bedre” tøj kan du få for 500 kr om måneden?

Hvis de 500 kroner minder om dit budget, er det måske spændende at se på, hvad man så kan få for det. Jeg ser nemlig ofte at mange føler sig utrolig begrænsede af et lille budget og ønsket om at shoppe mere ansvarligt.

1-5 stykker godt genbrugstøj pr måned

Hvis du gerne vil have meget tøj, så er genbrug vejen frem. Hvis du er en sej genbrugshaj, så er det ikke urealistisk at finde 5 gode skatte for ca 100 kroner hver. Men hvis du måske har mere specifikke ønsker, så kan du gx bruge Tradono og Trendsales hvor du kommer langt med 250-500 kroner.

For mig er denne slags genbrugskøb dog også en fælde, for jeg kan nemt klatte et par hundrede kroner af til genbrugskøb der ikke er gennemtænkte. Og så kunne de lige så godt være gået til nogen som sætter mere pris på dem, og pengene kunne jeg have sparet sammen til de virkelige ønsker.

1 stykke “bedre” fast fashion pr måned

Jeg har fundet ud af, at jeg er kæmpe fan af Weekday jeans, og har fx lige nu kig på et par i brændt orange til 400 kr. Gud de er smukke, men jeg har faktisk en hel god buksesamling. Det ville ikke være noget problem at finde én lækkert økologisk ting fra fast-fashion kæderne pr måned. De ting jeg ofte falder for koster fra 350-700 kroner, hvilket i gennemsnit sagtens kunne betyde 500 kr pr måned.

4-5 stykker bæredygtigt kvalitetstøj

Den tredje model handler om at spare sammen, og bruge mit budget på de ting jeg viiirkelig ønsker mig, fra brands som laver mega god kvalitet i bæredygtige materialer, under gode forhold. Det her er et sted jeg ikke er så god til at prioritere, selvom det altid er pengene værd når jeg gør det. I år har jeg især brug for sko; nye sandaler til sommer og nye flade støvler til efteråret. De to køb kan nemt  kommer til at tage halvdelen af årets budget, fordi jeg ønsker at gøre mig køb som kan holde i mange år.

Kombi

Det er selvfølgelig muligt at kombinere de tre muligheder, men en ting er helt sikkert, og det er at det ikke er muligt at gøre det hele; købe masser af lækkert genbrug, økologisk fast-fashion og de rigtige langtidsholdbare køb hver måned. Men jeg ved også, at jeg holder af at shoppe, og ikke vil kunne nøjes med at shoppe 4-5 gange om året. Derfor vil jeg prøve at finde måder hvorpå jeg kan strække mit tøjbudget, og se om jeg ikke kan sælge lidt tøj for at få råd til lidt mere.

Samtidig vil jeg også forsøge at tage til et enkelt byttemarked i 2019. Det er en ting jeg har gået lidt udenom, fordi det virkelig handler om at rode sig igennem en masse, ja undskyld, crap. Men hvis shoppetrangen virkelig presser sig på, så tror jeg at det er en god udfordring. 

Jeg ved endnu ikke præcis hvordan jeg vil dokumentere denne process, men sig endelig til hvis du du har nogle spørgsmål, eller noget du gerne vil vide om det. I denne process vil jeg dog også rigtig gerne dykke ned i prisstrukturer i den bæredygtige modebranche og hvorfor forskelllige ting koster det de gør. Måske også bringe series om hvad jeg ikke køber, tilbage..?

*Jeg vælger at holde gaver fra firmaer ude af dette. Jeg ved godt at jeg skal betale skat af dem, men jeg forventer aldrig at modtage tøj, og derfor ser jeg dette som dejlige overraskelser, ikke noget jeg planlægger efter. Men mere om det en anden gang.

Hvad er dit tøj-budget, og hvordan kan du bedst lide at bruge det?

 

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Signe
  07/01/2019 at 20:13

  Fint overblik, men jeg synes du taler lige lovlig dårligt om byttemarkeder, især hvis du aldrig har prøvet det (?). Hvad definerer du som “crap”? Måske noget ikke giver værdi for dig, men for andre deltagere. Det er det fine ved byttemarkeder, synes jeg. Ja, du skal med stor sandsynlighed kigge en masse ting igennem, som du ikke vil have, lidt ligesom når man går i en almindelig utrendy genbrug. Til gengæld er ALT gratis og arrangeret af frivillige. Hilsen en garvet byttemarked-gænger

  • Besvar
   johanne
   12/01/2019 at 09:41

   Hej Signe
   Tak for din kommentar. Jeg beklager at det måske var lidt hårdt sagt. For du har ret, jeg har aldrig givet det en fair chance, bare altid opgivet pga de store stakke, der i min optik sjældent er indbydende. Men konceptet er jo ganske fint…
   Hvor er det dejligt at det fungerer for dig.

 • Besvar
  Rose
  09/01/2019 at 14:17

  Ej, nogle lækre bukser! I orange, endda! 🦊😍
  Jeg har for flere år siden, besluttet mig for ikke at gå i sort tøj mere, for jeg elsker farver, og at kunne skabe nye og fine udtryk med farverne i et outfit. Selvom der kun er et par enkelte sorte stykker tøj tilbage i min garderobe, er min skuffe med bukser blevet lidt kedelig at se på i grå, blå, brun og grøn.

  Orange 🍊❤️❤️❤️💛💛💛

  … Heldigvis har jeg besluttet mig for at have købestop i år, så jeg kan jo skrive dem på min ønskeliste 😅

  • Besvar
   johanne
   12/01/2019 at 09:39

   Hej Rose
   Jeg har faktisk også besluttet at det skal være slut med sort. Jeg føler mig bare mere levende i farver 🙂
   Og ja de er svært fine, de bukser. Jeg har stadig ikke besluttet mig 😉

  Skriv en kommentar