Prøv en Capsule Wardrobe hvis du er gået i stå med dit tøj

Prøv en Capsule Wardrobe hvis du er gået i stå med dit tøj

Prøv en Capsule Wardrobe hvis du er gået i stå med dit tøj 2730 3651 BedreMode.nu

Selvom jeg ikke længere kører en striks Capsule Wardrobe, har jeg lært meget af systemet, og synes du skal give det en chance!

I løbet af foråret 2017 følte jeg, at min shoppelyst gik amok. Jeg var konstant utilfreds med min garderobe, kunne bruge timer på at scrolle op og ned på diverse webshops og følte hele tiden, at der manglede “noget”.

Samtidig havde jeg længe gået og flirtet med konceptet Capsule Wardrobe, som er utrolig populært blandt mange amerikanske bloggere. Tidligere havde jeg tvivlet på, om konceptet var for mig, da jeg egentlig godt kunne styre at småshoppe – men pludselig kunne jeg ikke. Og så besluttede jeg mig for at kaste mig ud i det.

Sådan fungerer en Capsule Wardrobe

Når du har en Capsule Wardrobe, vælger du alle tre måneder en bestemt mængde tøj, som du kun går med i den sæson. Du må ikke shoppe i løbet af sæsonen, men gerne inden. Mængden, der vælges, skal være mindre end din samlede garderobe, for på den måde føles det, som om du besidder et kurateret udvalg – og det er heri, magien ligger.

Det er ikke alt tøj, som hører med i din capsule, men de fleste inkluderer følgende:

  • Almindeligt tøj
  • Overtøj
  • Sko & støvler

Ikke inkluderet er:

  • Undertøj
  • Træningstøj
  • Hygge- og hjemmetøj
  • Det fineste festtøj
  • Tilbehør

Sådan opbyggede jeg min Capsule Wardrobe

Jeg valgte at følge reglerne ret præcist, og stilede endda efter det traditionelle antal, som ligger mellem 33 og 37 stykker tøj for tre måneder. Det er selvfølgelig helt op til den enkelte, om man vil følge disse retningslinjer, men omfanget virkede fornuftigt for mig.

Jeg startede med at analysere min hverdag; et vigtigt skridt, som ikke må undervurderes i planlægningsfasen. Din garderobe skal nemlig passe til det liv, du lever – ikke omvendt. Jeg fandt ud af, at jeg havde brug for både hyggeligt tøj og tøj, som passer til møder, præsentationer og små-fester. Plus alt derimellem. Jeg lavede simpelthen et kagediagram over aktiviteterne i mit liv. Hvis jeg ikke havde gjort det, tror jeg, at jeg var endt med alt for meget pænt kontortøj og for få afslappede og praktiske genstande.

Derefter begyndte jeg at rydde ud i skabet. I denne fase var det virkelig givende, at få spurgt mig selv: “Hvad vil du gerne udstråle de næste tre måneder?” For på den måde slår man en stemning an, der fungerer som en slags rød tråd.

Ideen med at forpligte  sig til en mindre mængde tøj i en periode, er at opnå større tilfredshed med sin garderobe. Og det oplevede jeg høj grad. Da jeg havde ryddet ud, stod jeg tilbage med cirka 25 stykker tøj og overtøj, som passede ind i den ønskede stemning, mit liv og årstiden.

Det tøj, jeg ikke tog med i udvalget, blev ikke smidt ud. Jeg opbevarer løbende tøj i en tæt boks i kælderen, således at cirka en tredjedel af alt mit tøj er på stand-by en gang imellem. Det kan være sommertøjet, der holder vinterpause, eller det tøj, som jeg er lidt træt af.

Til sidst gik jeg i gang med at fylde hullerne i garderoben. Til dette formål måtte jeg kortlægge, hvad der manglede, og hvor jeg kunne finde tingene i en bæredygtig kvalitet. Jeg startede med et par pæne støvler og endte med at tilføje cirka ti stykker nyt tøj, som var en blanding af helt nye fund og genbrug.

Med 35 stykker tøj inkl. sko og overtøj var jeg klar til at gå efteråret i møde.

Mere tøjglæde fra første dag

Så snart jeg havde lagt sidste hånd på min efterårs-capsule, følte jeg en større tøjglæde. For det første, fordi alt der nu hang i skabet passede godt til mig, årstiden og det, jeg gerne ville udstråle. Modsat mange andre måder at rydde ud, havde capsule-proceduren nemlig inkluderet et aktivt tilvalg! For det andet, fordi det blev nemmere at klæde sig på hver morgen – for jeg skulle ikke styre udenom de ting, jeg ikke følte for at have på.

Men mest af alt var jeg blevet fri for den kæmpe rastløshed og følelsen af, at der manglede noget. Min capsule var ikke perfekt, og jeg havde ikke fyldt alle de huller, som jeg syntes, den havde. Men den indeholdt rigtig mange dejlige, gode, pæne og bæredygtige stykker tøj, som jeg kunne være stolt af at gå i de næste tre måneder. Tanken om at jeg bare lige skulle shoppe lidt forsvandt.

Lige nu planlægger jeg min næste capsule til vintersæsonen 17/18. Jeg har ikke travlt, men nyder planlægningsfasen og tygger længe på mine ønsker. Og selvom jeg stadig savner en mønstret kimono i garderoben, så ved jeg, at den vil føles så meget bedre, når jeg har ventet på den. På den måde får shopping en større glæde, da jeg tvinger mig selv til at overveje hvert køb.

Mindre tøjspild i en mindre garderobe

Tøjspild er for mig, når en trøje bare hænger i skabet og ikke bliver brugt. Det kender vi vist alle sammen. Men tøj er til for at blive gået i, og jo længere vi bruger og passer på det, jo bedre. Ved at have en mindre garderobe, fyldt med tøj, som jeg har lyst til at gå i, minimerer jeg mit tøjspild. Der er næsten ikke noget, der bare får lov at hænge.

Jeg mener også, at en Capsule Wardrobe – hvis den er planlagt rigtigt – mindsker fejlkøb. For ved at tænke på helheden i min garderobe før jeg shopper, ved jeg bedre, hvad der bliver en succes.
Hvis du ikke har prøvet at skabe din egen Capsule Wardrobe endnu, så er det bare med at komme i gang. Hvis du mangler mere inspiration, vil jeg anbefale, at du kigger på www.bemorewithless.com/project-333 eller www.un-fancy.com.

Denne artikel udkom første gang i Sustain Yearly Andet år. Det magasin kan købes på print hos Res Res, eller som digital udgave hos Sustain Daily for kun 75 kr.

Har du prøvet en capsule wardrobe, eller hvad holder dig tilbage?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne