WE ARE FASHION REVOLUTION

WE ARE FASHION REVOLUTION

WE ARE FASHION REVOLUTION 700 958 BedreMode.nu

15.04.24 fashion revolution2

15.04.24 fashion revolution5Be Curious; Find Out; Do Something – The three steps of the fashion revolution movement.

Scroll down for English

I dag er det 2 år siden at en kæmpe tekstilfabrik i Bangladesh faldt sammen. Det er kendt som Rana Plaza, navnet på bygningen, og det markeres med Fashion Revolution dagen. Ulykken kostede 1133 mennesker livet. Mennesker der alle sammen arbejdede for at lave det tøj, som du og jeg kan købe i butikkerne. Årene efter har gået med at få verdens store firmaer til at tage ansvar og udbetale erstatninger til de pårørende. Det er de heldigvis godt på vej til, omend nogle er mere langsomme end andre.

Men der er også noget vi kan gøre, for ikke at lade denne episode gå i glemmebogen; nemlig spørge hvor vores tøj er lavet. Det er ikke okay at syersken til min skjorte er en usynlig hånd som jeg ikke skænker en tanke. Derfor håber jeg at I alle sammen vil tænke over det i dag. De fleste andre dage er jeg den første til at sige at forandring også skal komme oppe fra, men i dag skal vi se om den ikke også kan komme nedefra.

15.04.24 fashion revolution1

Skriv og stil spørgsmål
Jeg vil opfordre til at skrive en mail til dit yndlingsbrand. Et opråb på de sociale medier som jeg skrev om i mandags er den lette måde at deltage, og helt sikkert den mest oplagte. Så det synes jeg da helt sikkert du skal overveje. Men hvorfor ikke også skrive en mail?

Hvis du har noget tøj i skabet som du er glad for, men ikke helt ved hvordan det er lavet, så brug denne skabelon til at skrive en mail til mærket. Jeg kommer her med forslag til tre konkrete spørgsmål som ikke kan misforståes af nogle, og som ikke burde være svære at svare på.

Kære _____(Indsæt firmaets navn)_____
Jeg er en glad kunde hos jer og elsker mit ___(Indsæt beskrivelse af tøjet, evt style navn) som jeg har købt fra jer. Men jeg kunne godt tænke mig at vide lidt mere om hvordan det er lavet. Helt konkret vil jeg gerne have svar på tre ting:
1: På hvilken fabrik er mit tøj syet, og hvilke arbejdsforhold er der på den fabrik?
2: Hvad stiller I generelt af krav til arbejdsforholdene hos de leverandører I arbejder med?
3: Hvordan kan jeg som kunde være sikker på at mit tøj er lavet under ordentlige forhold?
Jeg glæder mig til at høre fra jer.
Venlig Hilsen ___(Indsæt dit navn og kontakt oplysninger)

Det er en kort mail, og det virker måske lidt som tre måder at stille det samme spørgsmål på, nemlig Hvordan er mit tøj lavet? Og ja, men det er min erfaring at man skal spørge meget specifikt ind, når man skriver til konventionelle brands.

15.04.24 fashion revolution4Hvorfor er det vigtigt?
Det er vigtigt fordi det giver tøj-firmaerne en ide om at de har nogle kunder som synes arbejdsforhold er vigtigt. Det betyder ikke nødvendigvis at de ændrer noget fra den ene dag til den anden, men det kan være de tænker lidt mere over det i fremtiden. Samtidig kan svaret give dig en ide om, hvor villig dit yndlingsbrand er til at snakke om disse forhold. Nogle vil helt sikkert være mere undvigende end andre. Men ligegyldigt hvilket svar du modtager, er det vigtigt at stille de svære spørgsmål. Det er hele essensen med dagen i dag.

Kunne du finde på at skrive til et af dine yndlingsfirmaer?

15.04.24 fashion revolution3

ENG: Today is Fashion Revolution Day. It is 2 years ago today, that a big textile factory in Bangladesh collapsed and 1133 garment workers lost their lives. There is also something we can do, to not allow this incident to be forgotten; namely ask where our clothes are made. It’s not okay that the seamstress to my shirt is an invisible hand, which I do not give a thought. Therefore, I hope that all of you will think about it today.

Write and ask questions
I encourage you to write an email to your favorite brand. 

If you have some clothes in the closet that you’re happy about, but do not know how it’s made, use this template to write an email to the brand. I have written a proposal with three specific questions, that can not be misunderstood, and that should not be difficult to answer.

Dear _____ (insert company name) _____
I am a happy customer of yours and love my ___ (Insert description of the clothes, possibly style name) that I purchased from you. But I would like to know a little more about how it is made. Specifically, I would like to have answers to three things:
1: In what factory are my clothes sewn, and how are the working conditions at the factory?
2: What are your general requirements for working conditions at the suppliers you work with?
3: How can I, as a customer, be sure that my clothes are made under proper conditions?
I look forward to hearing from you.
Sincerely ___ (Insert your name and contact details)

 It is a short mail, and it may seem like three ways to ask the same question, namely, how are my clothes made? And, yes, but it’s my experience that one must ask very specifically, when writing to conventional brands.
I hope you will take time out today and do this little thing!

 Other wonderful posts about Fashion Revolution:
beyond the friedFashion Revolution: the path ahead

fashrevolutionBeyond Fashion Revolution Day

FRD_posters_2015_photography_loweres4-1050x743

JOIN THE FASHION REVOLUTION & DEMAND THAT THE FASHION INDUSTRY CLEAN UP ITS ACT

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
12 kommentarer
 • thefaircloset 24/04/2015 at 08:18

  Hey Joanne,
  Such an important day today!I hope fashion revolution will be on everybody’s lips and overflowing social media! One little the you might want to change, the Rana Plaza collapse was in 2013! Have a great day today! Love, Hanneke

 • Må være dagens vigtigste indlæg! Tak, jeg låner din lille mail, og sender straks ud til mine favoritbrands.

  • @Trine – Det må du endelig gøre. Håber de giver et godt svar tilbage 🙂

   • Her en fornemmelse af at de ikke svarer, men bliver glad hvis de gør. Lover en update kan forstille mig du er interesseret 🙂

 • Hvor er det cool, at du har gjort det så nemt med den skabelon. Jeg har allerede lånt den og sendt spørgsmål afsted til firmaer, hvis design jeg elsker, men hvor jeg tvivler på, at forholdene er særlig fantastiske. Du har ret i, at selv om jeg måske godt kender fabrikkernes svar, så er har det en signalværdi bare at spørge, så de bliver opmærksomme på det.

  Jeg er faktisk allerede begyndt at sige i butikkerne, at jeg gerne så vidt muligt vil støtte de mere bæredygtige mærker, og om de kan hjælpe mig med at finde ud af, hvad jeg skal kigge efter i deres tøjudvalg. Ud over at jeg selv bliver klogere, så går jeg lidt med håbet om, at det kan motivere dem til at gøre en (større) forskel, ved at se at der er nogen af deres kunder, der tænker over det.

  Så fedt, at du opfordrer til at gøre en forskel – og gør det nemt for os andre at gøre vores del.

  • @Elizabeth. Dejligt at du kan bruge det til noget. Jeg håber at du mod forventning får nogle gode svar retur.
   Også fedt at du stiller spørgsmål i butikkerne. Hvad er din oplevelse af butiksassistenternes viden på området?

   • Da jeg er i lykkelige omstændigheder går jeg for tiden jeg mest i ventetøjsbutikker, og det er derfor her,at jeg for det meste spørger ind til det 🙂 Og det er lige som om at der er de allerede opmærksomme på i hvert fald økologi og har gerne et udvalg (i større eller mindre grad) af tøj, som de så kan pege ud som bæredygtigt på den ene eller den anden måde – butikker som f.eks. Strut, Becoming osv. Og så er butikkerne ofte af de mindre, hvor det ofte er ejeren/indkøberen selv, der står der og derfor kender baggrunden bag de forskellige mærker ret godt – og laver nogle gange sine egne sager.

    Måske tager jeg fejl, men jeg har indtrykket af, at mange kvinder ligesom mig begynder at blive mere opmærksomme på bæredygtighed når de skal til at være mødre. Man bliver gjort opmærksom på hvilke kemikalier man helst skal undgå generelt når man er gravid, og så fortsætter tankegangen ud i hvad der mon er i tøjet man giver den lille og derefter sig selv ud over graviditetsperioden. Der er jo virkelig mange børnetøjsmærker der går op i økologi og GOTS certificeringer, og med min nuværende anden graviditet er jeg blevet endnu mere opmærksom på at det ikke kun er mine børn, men også mig selv, der ‘fortjener’ det (i mangel af bedre ord). Og når man har fået sit første barn, begynder historier om f.eks. børnearbejde pludselig også at røre en meget mere, og det fylder bare mere i bevidstheden, end det gjorde tidligere…

    • @Elizabeth Stort tillykke! Jeg har samme oplevelse som dig, at gravide bliver mere bevidste. Det er jo bare dejligt, fordi det både påvirker den næste generation og denne. Og hvis børnetøjs markedet er en indikation af hvad der kan ske på voksentøjs markedet, så ser det godt ud. Jeg er dog ikke sikker på at det går helt sådan.
     Har du set vigga.us? Det har du sikkert, men jeg elsker simpelthen konceptet.