Status på min mini-capsule i december

Status på min mini-capsule i december

Status på min mini-capsule i december 1000 1500 BedreMode.nu

Kan du huske at jeg besluttede at gå december i møde med kun 19 stykker tøj? Et lille forsøg på at skære ind til benet og finde ud af hvor meget jeg egentlig har behov for.

Mere end 19 stykker tøj viser det sig; Der var især nogle katagorier hvor jeg følte mig voldsomt begrænset og endda snød ret meget.

Hvorfor denne jagt mod et bestemt antal tøj?

Det er noget jeg især ser en del på nettet og instagram; jagten på at ramme et bestemt antal stykker tøj i skabet. Og gerne jo mindre jo bedre. Alle, inkl mig, prædker om hvor fedt det er at have en ganske lille garderobe. Jeg tror bare der er forskel på hvad vi hver især anser for lille.

Der er ikke noget magisk tal for alle mennesker. 33 stykker tøj er et godt sted at starte, og jeg havde stor glæde af at tælle stykker tøj i starten af min capsule rejse. Den gang hvor jeg ikke havde overblik over mit skab, og have brug for et redskab til at skære ind til benet. Hvis ikke du har prøvet det, så anbefaler jeg det 100%!

Start fx ved at bruge denne guide, og kig så på dit liv helt ærligt som jeg gjorde i denne video.

Men der mangler et kritisk spørgsmål:

Hvor ofte vasker du tøj?

Når jeg kører en omgang med en ekstra lille garderobe er det altid vasketøjet som holder mig tilbage. Jeg vasker simpelthen bare ikke så tit, og efter 5 dage hænger der kun de kedelige ting tilbage, og ikke de smukke spraglede ting som jeg bliver tiltrukket af.

Måske er det anderledes for dig, men for mig har jeg brug for endnu flere ting i skabet, hvis jeg ikke skal vaske alt for ofte.

Og en Capsule garderobe er ikke bæredygtig, hvis den presser dig til at vaske oftere end der er brug for.

Jeg har derfor tænkt mig at bruge god tid på at planlægge min vinter capsule (jan til midt marts) og sørge for at den er præcis det jeg ønsker. Farverig, blandet, praktisk, flot og med nok tøj så jeg kan samle en hel vask i hver farve og stadig have lidt at tage på imellem.

Jagten på en bæredygtig garderobe

Jeg jagter konstant den “bæredygtige” garderobe, og for mig må jeg indrømme at den består af en del udskiftning. Jeg elsker at gå på jagt i genbrug og finde noget skønt jeg kan gå med i 2-3 måneder og så sende videre i kredsløb. Jeg er meget påvirkelig af trends og glad for at kunne være et talerør for bæredygtige brands. Det betyder at der er meget udskiftning, og det tror jeg egentlig passer mig godt.

Jeg er heller ikke bleg for at skille mig af med gode ting, fx ved at give eller sælge dem videre ret hurtigt; fordi jeg ved at der kommer nye gode stykker tøj til, enten gennem ny eller genbrugskøb. Men jeg falder tit i fælden og tænker at en bæredygtig garderobe absolut skal være SLOW.

Men jeg er ikke SLOW typen! Og hvis der er noget jeg gerne vil med denne blog, så er det at vise, at bæredygtighed kan se ud på mange måder!

SÅ derfor er jeg mega nysgerrig – hvor slow, hvor meget capsule eller hvor meget udskiftning har du i garderoben?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
5 kommentarer
 • Jeg troede faktisk, at ‘slow’ referede til, hvordan tøjet er produceret aka H&M eller Zara er fast fashion (lurer hurtigt trends, spytter nye produkter ud konstant) og fx Aiyaya eller kokoon (det er vist stavet forkert) er slow (ingen udsalg. Ikke konstant nye trends eller nye kollektioner). Og så kan det være bæredygtigt produceret eller ej. Ved fx ikke om kokoon har en særlig ‘grøn’/fin CSR profil, men de kommer for mig til at fremstå bæredygtige alene fordi de producerer godt, ‘tidløst’ holdbart, brugbart design. Og faktisk næsten det samme med H&Ms Exclusive linie (næsten). Og sålænge det er noget der holder længe (har fx en cashmere sweater fra H&M, som jeg bruger konstant og som kommer til at vare længe), så er det i min optik slow. Og næsten bæredygtigt. Bemærk næsten. Jeg ville virkelig ønske at de så OGSÅ havde produceret det under gode vilkår for mennesker, dyr og planeten.

 • Slow er i den oprindelige definition, at du ikke køber særligt meget og bruger det igennem lang tid, dvs. flere sæsoner og egentlig helst i flere år.
  Tøj hos mig har en brugshorisont på mellem to til ti år, alt efter om det er en t-shorts eller en frakke.
  Du skal vist over i influencersegmentet for at finde alternative opfattelser af slow, som din. “Fast-slow” kunne være en betegnelse 🙂

 • Marianne Luna 31/12/2018 at 16:28

  Jeg har en slow garderobe.
  Uden at det var et specielt bevidst valg, har jeg efterhånden fundet min stil helt naturligt, og den ændrer sig ikke meget.
  Da jeg er meget kjole-og-strømpebukser-og-cardigan-typen, er det det, jeg har meget af. Noget fra genbrug, noget meget gammelt og noget nyt købt bæredygtigt produceret. Men når jeg først har det – og er glad for det, bruger jeg det, reparerer det og slider det meste op, for jeg har efterhånden lært, hvad jeg skal købe i første omgang – heldigvis. 🙂

  • Dejligt hvis det fungerer som dig. Og jeg tror det er så vigtigt at vide hvilken type man er – og jeg er virkelig bukse-typen 😉 Og ved bare at nederdele kjoler kun er “på besøg” i garderoben

 • Særligt på skofronten er jeg både slow og capsule. Jeg ejer to par sneakers, et par lave støvler, et par vinterstøvler, et par stiletter, et par “herresko” og et par birkenstock. Det er alle sammen mine yndlingssko og derfor passer jeg godt på dem og får dem repareret hos skomageren. Jeg tror mine lave støvler og herresko begge er blevet omsålet tre gange. Alle skoene er sorte og i simpelt klassisk design, så de passer til hele min garderobe. Jeg køber nye efter 1 ud 1 ind princippet, dvs. jeg først køber et par nye vinterstøvler når de gamle er slidt helt op.