Du har en julesweater liggende!

Du har en julesweater liggende!

Du har en julesweater liggende! 900 1200 BedreMode.nu

Glade jul, grønne jul 🎄 Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er Sustain Dailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul. I dag åbner jeg låge nr 23 i stafetten.

Der er ikke meget tøj der decideret gør mig irriteret. Jeg mener at folk må gå i det de vil, og selvom jeg ikke synes om det, kan det sagtens klæde andre – eller jeg kan pænt blande mig uden om.

Der er dog en beklædningsgenstand op til jul som gør mig sur. Arrig nærmest. Og det er den grimme julesweater. Fænomenet med en sweater der kun har et formål; nemlig at være kikset. Ofte lavet i en rigtig dårlig kvalitet af noget billigt akryl eller polyester, og designet til kun at skulle bruges et par dage om året.

Uhh den slags gør mig sur, for tror du at der er blevet brugt markant færre resourser på denne slags sweater? Nej selvfølgelig er der ikke det. Men tøj der sådan er designet til decideret at være “disposable” det gør mig ked af det. Især når der er så mange…

Alternativer til at købe en grim julesweater:

Alternativ 1: Du har allerede en julesweater

Alt der er rødt, grønt, guld eller sølv bliver til en julefrokost automatisk julet. Hvis du vil piffe det lidt op, kan du sætte en lille julekugle eller et stykke gran fast med en sikkerhedsnål. Vupti, så er du faktisk lidt kikset allerede; men på den sjove og miljøvenlige måde.

Jeg elsker min røde sweater hele året, og som bonus er det den perfekte julesweater. Jeg tager den med til jul igen i år, fordi den bare skaber god stemning, er super varm og god kvalitet. Nårh ja, og så er den kommet tilbage på Aiayu´s hjemmeside. Hvis du gerne vil købe en lækker sweater, der også kan doble som en julesweater så kig hos mine yndlings bæredygtige strikmærker i shoppeguiden:

Aiayu – Sustainable soft knitwear
Care by Me – Cashmere slowfashion
Maska – Made in Europe knitwear
Muse knitwear – Sustainable wool
Serendipity Organics – Organic Wool
Dilling – Organic Wool underwear (M/F)
Stinne Gorell – Fairtrade, Sustainable or made in Denmark
Farmers Market Iceland – Responsible made knits from Iceland and beyond (M/F)
Lepirol – GOTS certificeret merino uld, direct to consumer
Eksempel – Minimalisktisk design, økologisk eller genanvendt uld

Alternativ 2: Gå i genbrug

Der er så mange kiksede sweatre i genbrug, og det kan godt være at de ikke lige har et rensdyr midt på maven, men du kan helt sikkert finde en i rød/grønne farver med masser af mønster. Ellers kig i diverse genbrugsapp. Her til morgen har jeg fundet to til 35 kroner på tradono eller 11 stks på den blå avis. Og hvis den alligevel skal være kikset, så gør det vil ikke noget at størrelsen er lidt stor.

Alternativ 3: Pimp en eksisterende sweater

Jeg forstår godt behovet for at pynte dig til jul. Og mange vil åbenbart også gerne matche en kæreste eller søster i en kikset sweater, for at vise hvor original og kreativ man er sammen. Men der er intet kreativt over at købe to ens, forurenende sweatre lavet under slavelignende forhold. Så vis hellere jeres ægte kreativitet og pimp jeres eksisterende tøj. Du kan helt sikkert finde to grå sweatre i genbrug, og så bugner pinterest med kreative ideer. 

Det var lige et surt opstød. Undskyld hvis jeg ikke kunne holde den gode tone som jeg plejer. Hvis du har købt en “ugly christmas sweater” i år eller tidligere, så håber jeg at du beholder den mange år endnu.

Hvad synes du om trenden med julesweatre?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
3 kommentarer
  • Jeg havde ikke lige fattet at det var en trend indtil stort set alle, børn og voksne til juletræsfesten i barnets børnehave havde dem på. Så mange, at jeg spurgte om der var en dresscode jeg havde misset.
    Jeg synes de er sjove, men jeg trode faktisk at det var sådan noget man købte en af, som man så har for altid, fordi netop den trøje betyder jul på en særlig måde.
    Men kan forstå at mange køber en ny hvert år og snakker om årets julesweater – se det fatter jeg ikke.

  • Altså jeg synes oprigtig at juletøj som minimum bør købes for at kunne genbruges. Det giver i min verden ikke den store mening at købe en grim julesweater hvert eneste år, så er enige med dig i mere simple juletrøje alternativer, der kan bruges igen år efter år. Meget juletøj er vitterligt ikke særlig flot og fx julemands-kostumer.dk eller i virkeligheden en hvilken som helst julewebshop, sælger tøj i blandede kvaliteter, hvor klart flest unge køber nye trøjer, juleskjorte osv. Så ærgerligt at der i disse tider ikke er mere fokus på genbrug – også af juletøj der sælges i stor stil op til jul.
    Så dejligt at du sætter fokus på dette emne, og lad os håbe at der kommer fokus på mere bæredygtigt tøj.