Rejse tanker og hvad jeg købte i Milano

Rejse tanker og hvad jeg købte i Milano

Rejse tanker og hvad jeg købte i Milano 900 1200 BedreMode.nu

johanne-paa-rejse2

I dag skal det handle lidt om at rejse, især når man prøver at leve lidt mere bæredygtigt. Det er noget jeg bruger rigtig meget tid på at tænke på.

Hvis man vil skære sit CO2 aftryk drastisk ned, så er der to ting der virkelig bonger ud. Det ene er rødt kød og det andet er flyveture. Er man ægte bæredygtig skal man helst sige farvel til begge dele – eller hvad?

At kæmpe med den dårlige samvittighed

Det røde kød spiser jeg meget sjældent fordi jeg har en sart mave, men alligevel gik jeg længe og havde dårlig samvittighed over at jeg ikke kunne skære kyllingen fra. Jeg prøvede dog at vende det på hovedet – er det fordi jeg ikke kunne, eller ikke var villig lige nu, hvor en kostomlægning ville kræve mere energi end jeg gad bruge på mad?

Det er i virkeligheden nok det sidste, og nu glæder jeg mig til at budgettet tillader årstidernes vegetarkasse, som har hjulpet mange af mine kollager med at lave netop denne kostomlægning på trods af en travl hverdag.

Med flyrejser kan jeg også let få dårlig samvittighed. For det er jo lige så let at lade være, som det er at gøre det. Derfor krævede det også mange kvaler at sige ja til den billige pakkerejse min kæreste fandt til Milano. Så meget at det nærmest skabte en dårlig stemning i det lille Nørrebro hjem. For en ting som egentlig skulle være en forkælelse og lille hyggelig ting, blev pludselig påhæftet dårlig samvittighed.

Hvorfor sagde jeg så alligevel ja, og tog afsted? Det gjorde jeg fordi jeg synes det har en værdi at rejse til nye lande. Det giver nye indtryk, ny energi og en masse inspiration. Mest af alt synes jeg det udvider min horisont, og det kan jeg godt lide.

Nogle gange kan jeg godt tænke, at det at leve helt bæredygtigt gør verden mindre, især hvis man ikke må flyve. En lang togtur gennem Europa er nemlig ikke min kop the. Samtidig findes der så mange kulturer og samfund jeg gerne vil opleve – som ligger længere end en togrejse væk.

Jeg har ikke svaret, og er ikke færdig med at tænke på det. Til sommer vil jeg virkelig gerne til Stockholm (med tog), men Marokko har længe også været et kæmpe ønske.

snaps-fra-milano

Lidt stemning fra Milano: En hyggelig baggård fyldt med vintage shops og gallerier og udsigten fra toppen af domkirken. Et af de mest imponerende bygningsværker jeg har oplevet.

johanne-paa-rejse1

Souvenears og bedre ferieshopping

Noget af det som kan “dulme” min splittede rejsesamvittighed, er en god genbrugsjagt. I Milano var der faktisk så mange fantastiske genbrug/vintage butikker at vi begge endte med at gå meget op i det. Især på herre-siden overraskede Milano helt vildt, og jeg ved ikke hvor mange lækre uldjakker min kæreste ikke har prøvet.

Selv endte jeg med at købe dette tørklæde, som var lige præcis den farve jeg går og drømmer om. Det fandt jeg i en kælder som egentlig var reserveret til herretøj. (Husk altid at tjekke herreafdelingen når du shopper genbrug)

Derudover tillader jeg mig altid ét magasin pr rejse. Og gerne nogle lidt alternative nogen som jeg ikke kan finde her hjemme. Denne gang kom jeg hjem med at Frankie Mag, og det er virkelig et sejt magasin. Det er min måde at få en ferie til at føles ekstra ferie agtig.

www-gifcreator-me_iorel7

Hvad tænker du omkring rejser?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
12 kommentarer
 • Fedt at du tager dette emne op! Jeg undrer mig over alle de zero waste bloggere, der flyver rundt fra det ene sted til det andet, men aldrig adressere det at flyve er en kæmpe CO2 synder. Jeg har nemlig også den dårlige samvittighed over at flyve. Jeg har det meste af mit liv fløjet ret lidt, og det er først de senere år, hvor jeg har arbejdet på min flyskræk, at jeg er begyndt at flyve mere. Jeg føler ikke jeg kan retfærdiggøre mine flyveture, men jeg synes, det er utrolig vigtigt at se andre dele af verdenen for at forstå den, når nu vi lever i en global verden.

  • Ja det undrer jeg mig også over. Tit på instagram.
   Men jeg forstår måske også godt at de ikke vil tage den snak igen og igen, og hvem vil være den som tager den op?

 • Rejser er noget af det sværeste, synes jeg, og jeg håber virkelig, at de en dag finder en måde at gøre det langt mindre miljøbelastende, for det er bare noget jeg ikke tror, at vi nogensinde får overtalt folk – eller os selv – til at opgive. Og det ville nok i virkeligheden heller ikke være så godt, hvis vi gjorde og folk bare lukkede sig inde i deres eget lille nærområde. Selv har jeg jo en masse familie i udlandet, og det kommer bare helt enkelt ikke til at ske, at jeg opgiver at se dem med jævne mellemrum, og der er tog ikke en holdbar erstatning, fordi det æder så meget af den tid man har sammen. Virkelig, virkelig svært, synes jeg.

  Og tilsvarende det der med når folk gør noget fint, men ikke-bæredygtigt for en og det næsten ender med at skabe dårlig stemning. Dér har jeg helt sikkert også været, og det synes jeg heller ikke er så holdbart i længden. Selvfølgelig kan dårlig stemning være på sin plads engang imellem, men det er en hårfin grænse.

  • Tak for din ærgelig kommentar. Jeg er glad for at jeg ikke er den eneste som har oplevet dén dårlige stemning.. Jeg tror det er en del af det med at være en af de første i ens omgangskreds som får en bæredygtig bevidsthed.
   Jeg håber også meget på at der kommer noget. Noget andet jeg ville støtte i morgen var en skat på luftforurening! Det forstår jeg simpelthen ikke der ikke er.

 • Marianne Luna 02/12/2016 at 14:04

  Virkelig god debat, Johanne. Jeg kæmper selv med den dårlige samvittighed, og har også skrevet om det tidligere på min blog. Denne gang var det flyrejsen til Indien, der ligger så langt væk, at tog er udelukket fra start. Jeg betalte dog en del flere penge for at få en flyrejse, hvor jeg “kun” skulle skifte fly en gang hver vej i stedet for to, som flere rejser foreslog – og så tog jeg toget rundt i landet, også nattog på over 15 timer, hvilket var en ret fin oplevelse. 🙂
  Jeg prøver at flyve mindre, men jeg tror heller ikke, jeg helt kommer til at droppe det. Det er min nysgerrighed på verden langt væk simpelthen for stor til. Men flyrejser er klart min dårligste klimasamvittighed overhovedet, men den skal jo heller ikke blive så dårlig, at det går ud over rejsen.

  • Jeg har det lidt ligesom dig – min nysgerrighed er ikke stillet endnu. Et svært dilemma.

 • Jeg kan ikke forestille mig ikke at rejse. Selvfølgelig skal vi passe på vores jord, men at rejse, besøge nye kulturer og tale med nye mennesker – det er uden sammenligning noget af det mest udviklende og inspirerende man kan foretage sig som menneske, og det synes jeg helt ærligt ikke man skal skære sig selv væk fra. Men altså, så kan man jo gøre så meget andet, for det første er der masser af ting at opleve i Europa med tog (Berlin er mit yndlingssted) eller man kan jo fx rejse sjældent, men have længere ophold og så rejse rundt med tog i det land man besøger.

  • Nej jeg kunne heller ikke helt forestille mig det – lige gyldig hvor svær beslutningen er, så er det 100% det værd da vi stod på Doumo pladsen i Milano!
   Du har ret i at længere ophold kan være med til at give noget – og måske også tænke over hvor man lægger sine penge når man er afsted. Turisme er jo en kæmpe industri også

 • Det er et spændende emne, du tager op her. Vi lever meget øko og bæredygtigt herhjemme, og har derfor ofte diskussionen, når det kommer til ferier og flyrejser. Jeg kunne godt bruge lidt inspiration til gode og nemme rejser med offentlig transport fx tog/bus til berlin osv. Men det er lidt som om at artikler med ideer til bæredygtige rejser lader lidt vente på sig i medierne 🙂
  glædelig advent til dig. kh katrine

  • Hej Katrine. Jeg forstår godt at det er en diskussion, når man generelt prøver at minimere sit aftryk med alt andet. Bæredygtig rejse er helt klart et emne vi vil prøve at tage op på Sustain Daily 😉 Der må jo findes folk der ved noget om det.

 • Altså, man kan jo komme ret langt med tog! Det gør jeg, når det hænger sammen – det kan være lidt dyrere, men er så meget federe end flyrejse. Og tog rundt i Europa er altså virkelig nemt.

  • @E – jo det kan man rigtig nok, men vi synes herhjemme dog ikke at en lang togrejse er en fed måde at rejse på. Hvis man er til det, synes jeg det er fantastisk!