Månedens certifikat: SA8000 for ordentlige arbejdsforhold

Månedens certifikat: SA8000 for ordentlige arbejdsforhold

Månedens certifikat: SA8000 for ordentlige arbejdsforhold 3456 5184 BedreMode.nu

I dag tager jeg fat i et certifikat som ikke er super kendt, men et som, når jeg ser det rundt omkring, gør mig super glad.

Det er nemlig et af verdens skrappeste certifikater for ordentlige arbejdshold i tekstil og modeindustrien. Så hvis du går op i, at dem som har lavet dit tøj, har gode forhold, så skal du kigge efter dette certifikat.

Det er den mest anderkendte certificering for social ansvarlighed; noget der ofte er overset i bæredygtighedsdebatten, men som jeg ved at I går meget op i her på bloggen. Certificeringen bygger på en lang række internationale konventioner, og der udføres ekstern kontrol af alle certificerede virksomheder. Netop denne kontrol er noget af det som adskiller de skrappe certifikater fra de bløde. 

Hvilket tøj kan du finde SA8000 på?

Indtil videre kender jeg kun få danske brands som bruger det, nemlig seje Aiayu, Claire, og Serendipity Organics og Mascot arbejdstøj. Hvilket er lidt skuffende når nu certificeringen er så streng og god. Men selvom jeg ikke har kunne finde prisen på certificeringen (sådan noget er sjældent offentligt) kunne det tyde på at den er dyr og krævende. 

På verdensplan dækker det over 3500 virksomheder og op mod 2 milioner arbejdere. En lille dråbe i det samlede arbejdsmarked. 

Hvad dækker det, og hvad dækker det ikke?

SA8000 bygger på 8 kriterier:

 • Børnearbejde, som ikke må forekomme
 • Tvangsarbejde som heller ikke må forekomme
 • Sundhed og Sikkerhed
 • Organisationsfrihed, altså retten til at være medlem af en fagforening. 
 • Diskrimination
 • Disciplinære metoder
 • Arbejdstid, som højst må udgøre 48 timer. Det kan lyde af meget for os, men mindre end de fleste asiatiske tekstilarbejdere. 
 • Aflønning skal svare minimum til mindsteløn men også være til at leve af, hvilket mindstelønnen sjældent er. 

Som med de fleste ander certificeringer er det vigtigt at der løbende sker forbedringer på disse områder, især sikkerhed og sundhed. 

Kritik af SA8000

Man kan desværre altid finde kritik af certificeringer, og noget af kritikken af SA8000 bygger på at der måske slækkes på kravene nogle steder. I 2012 brændte en fabrik ned, kun måneder efter den havde opnået certificeringen, hvilket tyder på at den langt fra var sikker nok til at leve op til kravene. Det skal dog siges, at den kritik jeg har fundet er fremført af en anden certificerings ordning, og den slags er altid i konkurrence. 

Generelt kan man altid finde kritik i form af at certifikaterne skal tjene penge. Denne kritik findes også omkring GOTS og Svanemærket. Om certificeringer burde være Non-profit er jeg ikke ekspert nok til at kunne sige noget klogt om. 

Aiayu bruger SA8000 fordi det er det skrappeste

Da jeg var i praktik hos Aiayu, var en af de ting jeg var mest stolt af, at de havde så mange certifikater. Det viste mig og omverdenen, at de mener det de siger. Men derfor ville jeg alligevel gerne dykke lidt ned i det, så jeg har stillet Maria Heilman, stifter og direktør, et par spørgsmål om, hvorfor de bruger SA8000 certifikatet. 

Hvorfor valgte I at bruge en SA8000 certificeret leverandør?

For at sikre os at alle medarbejdere der laver vores produkter går på arbejde hver dag i et sikkert miljø. At de har kontrakt på deres arbejde og bliver betalt en fair løn. Samtidig sikrer SA8000 også at der tages forsvarlig hånd om miljøet omkring fabrikken, som oftes er medarbejderernes lokal miljø.

Hvilken forskel tror du at certifikatet gør overfor jeres kunder?

I lande som Indien kan man ikke tage for givet at folk behandler hinanden ordentligt, og selvom vi har tillid til vores leverandør er vi for langt væk fra deres hverdag til at garanterer alle har trygge forhold. Derfor vælger vi en fabrik der er certificeret. Vi betaler gerne ekstra for det. Vi vil gerne vise at det betyder noget at vi behandler både hinanden og vores miljø ordentligt. Det er i vores øjne med til at gøre vores produkt et godt produkt. Jeg håber at vores kunder ser på det på samme måde.

Hvilket certifikat vil du gerne høre om næste gang?

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
7 kommentarer
 • Naja Habermann 20/11/2018 at 20:14

  Spændende, Johanne. Det danske firma Neutral er også SA8000 certificeret.

  Det vil være oplagt at dykke ned i det populære og relativt udbredte GOTS mærket næste gang.

  Naja/Svaneshoppen

 • Super indlæg, det er nemlig et lidt ukendt certifikat – og så kan det være svært at overskue hvad de går ud på som forbruger.

  ..Neutral.com er også SA 8000 certificeret 😄 ( og gots, fairtrade, EU ecolabel samt oeko-tex) de sælger overvejende B2B, men deres basics kan findes få steder – eksempelvis i København K.

  Måske Oeko Tex næste gang? Da mange blander det sammen med økologisk bomuld 😶😊

 • Living with Less 23/11/2018 at 14:58

  Kære Johanne,
  Har du uldleggings fra Dilling https:/(/www.dilling-underwear.dk/Dame/Merino-uldleggings-til-damer-sort.html), og hvordan er de i så fald i størrelsen? Og vil du mene at man kan nruge dem som almindelige leggings eller kun inden under noget andet? Mener du lavede anmeldelse på et tidspunkt, men kan ikke finde det via søgefunktionen.

  • Hej. Jeg har et par af deres uldleggins, og jeg synes de er fine i størrelsen. Valgte en str 40, og det ville jeg også gøre med normale bukser. Jeg synes dog ikke de kan bruges som almindelige leggings (men har ingen ekspertise her, bruger aldrig leggings som bukser) – de er jo uldne, og så kan undertøjet godt anes under. Men varme er de!

 • Kære Johanne,

  I min søgen på denne type certifikater, faldt jeg over dit indlæg her.
  Jeg ejer selv den danske virksomhed MicMic, hvor jeg får syet items i Indien og Etiopien. Jeg gør alt hvad jeg kan for, at forholdene er gode – og at jeg giver “noget igen” til samfundene, som jeg producerer i – det er faktisk en del af mit koncept.
  Min ene facilitet i Indien er da også SA8000 godkendt, hvorfor jeg netop valgte at samarbejde med dem.
  Men jeg synes det er skide svært at lure, hvad der egentlig er mest fornuftigt (et certifikat eller jævnlige besøg af mig? osv.) .
  F.eks. har Fair Trade også fået en del kritik! Det kunne også være interessant at kigge nærmere på.

  Mvh Michala
  http://www.MicMic.dk <3

  • Hej Michala
   Et certifikat kan aldrig stå i stedet for besøg. Et certifikat er en tredjepartssikring, og man bør altid stræbe efter at gøre det endnu bedre.
   Jeg har ikke skrevet om fairtrade på tøj fordi det stadig er så lidt tøj der har det cetifikat.

   • Hej Johanne,
    Ja, en kombination er selvfølgelig det optimale.
    Ork ja! Selvom jeg forsøger, er der altid room for improvement – tror det er i færreste, der ikke kan forbedre sig på et eller andet punkt i hele deres kæde.
    Ah gud ja, det har du da nok ret i! Jeg køber (stort set) kun genbrug og er faktisk slet ikke inde i hele tøj branchen ift. produktion, men nu når jeg tænker over det, har jeg aldrig set det. Jeg tænkte nok også bare på kaffe, da jeg skrev det :p
    Fin blog, jeg vil følge med fremadrettet herinde 🙂
    Mvh Michala 🙂