Hvad er en bæredygtig butik?

Hvad er en bæredygtig butik?

Hvad er en bæredygtig butik? 900 1200 BedreMode.nu

Jeg elsker en god bæredygtig butik. Sådan en hvor jeg føler at der er omtanke bag alle produkterne, og folkene har sat sig ind i deres varer på et dybere niveau. Sådan en butik er ofte drevet af ildsjæle og du kan ofte møde en rigtig nørd bag disken.

Det er også oftest i butikker som disse, hvor jeg lader min materialistiske side komme fuldt ud; jeg vil røre ved alt, høre alle historierne og se alle mærker jeg ikke kender.

Jeg kan som regel spotte de bæredygtige butikker, men der kommer flere og flere af dem, og derfor bliver det sværere. Og hvis de skilter med det (det gør de fleste stadig, fordi bæredygtighed er blevet et salgs-argument), så kan det være svært at vide hvad deres definition af bæredygtighed lige er.

For må en bæredygtig butik sælge læder? Eller noget som helst lavet i plastik? Og er virkelig god kvalitet et godt nok kriterie for bæredygtighed? Og så er der de butikker som mixer det ene og det andet og lader de grønne produkters gode ry smitte af på andre produkter.

Der findes ingen standart for bæredygtige butikker

Hvis en butik kalder sig bæredygtig, ansvarlig, bedre eller noget helt tredje, så må de det. Og kun ejeren ved hvad det egentlig indebærer.

Ofte kan en snak med ejeren være utrolig spændende, og jeg elsker at høre deres kriterier for hvad der må komme ind i butikken; nogle er meget intuitive omkring det, og baserer valg på deres eget grundlæggende værdisæt, andre er mega nørder og tjekker alt i bund. Andre igen sætter gennemsigtighed og gode historier højere end egentlige miljø og klimahensyn.

Lav et manifest for din butik tak

Jeg ville dog ønske, at bæredygtige butikker ville lave et værdigrundlag eller et manifest for deres butik. Både online og fysisk. Et lille postkort jeg kan få med som kunde, eller en smuk side på deres hjemmeside. Og ikke bare noget hvor der står at de går op i “holdbarhed og naturlige materialer”.

Hvis en butik bryster sig med at være bare den mindste smule ansvarlig, så vil jeg vide hvordan de udviser dette ansvar. Dybest set søger jeg butikkens udvælgelseskriterier når det kommer til bæredygtighed. Og ja, jeg ved godt at det er svært, og ja jeg ved godt at den god butik, også kræver en butiksejer med en god stil da det i sidste ende også handler om at vælge varer der passer sammen, og til kunderne.

Giv mig og andre kunder tryghed

Når jeg snakker med butiksejerne rundt omkring, så er deres største ønske at skabe et space, hvor kunderne kan gå rundt og nyde, lade sig forføre, og forelske sig i ting; med vished om at der er taget nogle valg for dem. Fordi de selv er bevidste forbrugere der var trætte af at gå rundt i konventionelle butikker og undersøge hvert produkt for, om det mon levede op til deres værdier.

Men den tryghed kan jeg som kunde kun få, hvis jeg bliver fortalt hvilke værdier butikken bygger på. Hvis jeg nemt kan afkode dette (fysisk eller på hjemmesiden) så kan jeg tage stilling til om jeg er enig i dem, og derefter trygt shoppe rundt og forelske mig i ting. Men har jeg svært ved at afkode disse værdier, så bliver jeg skeptisk hvis jeg møder et produkt jeg ikke troede var bæredygtigt (glimmer sokker WTF? Men ja, de kan godt laves mere ansvarligt)

Med denne artikel er ingen nævnt, og derved ingen glemt. Billederne er fra forskellige butikker jeg har anmeldt i bloggens historie. Men jeg kunne godt tænke mig at høre dig:

Hvad gør en god bæredygtig butik for dig?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
4 kommentarer
  • Et spørgsmål 19/01/2019 at 11:35

    Hej, fedt at du sætter fokus på sådan nogle ting på din blog. Må jeg høre, hvilken butik tredje billede med skjorterne og tasken er fra? God weekend!

  • Jeg er stadig grøn, når det kommer til bæredygtighed og jeg stiller derfor ikke så mange spørgsmål, men tror til gengæld på, at de brands og butikker som fx du anbefaler har grønt/rent mel i posen. Håber på, at jeg kan være mere kritisk, efterhånden som jeg bliver lidt mere erfaren. Indtil videre er min eneste bedrift, at få min lokale (og verdens bedste) øko bager til at overveje om de bør sælge bomuldposer til deres brød. Dog med den sideeffekter, at de ved, at jeg spiser tebirkes hver anden dag, eftersom de nu per automatik rækker ud efter min øko bonuldpose 🙂