5 spørgsmål du kan stille før du shopper

5 spørgsmål du kan stille før du shopper

5 spørgsmål du kan stille før du shopper 900 1200 BedreMode.nu

garderobeoprydning 3

Månedens udfordring hos Sustain Daily er at stille spørgsmål. Det er inspireret af kommunalvalget, men politikerne er langt fra de eneste som skal stilles spørgsmål.

Jeg mener at vi bør stille spørgsmål til alle produkter vi køber. Som forbrugere er det vores største ansvar, fordi vores penge er vores stemme. Ligesom dig (går jeg ud fra), orker jeg det ikke altid. Men jeg prøver – også fordi jeg er nysgerrig. Både på svaret og på om der overhovedet kan svares.

Hvis du ikke er kommet igang med at stille spørgsmål endnu, så har jeg lavet 5 start spørgsmål som du kan stille. Min erfaring er, at mange spørgsmål forvirrer mere end de gavner. Så vælg de spørgsmål der er vigtigst for dig.

 1. Hvor kommer materialet fra, og hvordan er det lavet? Selvom der både står oprindelses land og materiale i alt tøj, så kan du ikke bruge disse oplysninger til meget. For oprindelses landet er sjældent møntet på materialet, og det samme materiale kan være lavet på mange forskellige måder.
 2. Hvordan er syerskerne behandlet og hvad får de i løn? Hvis arbejdsforhold er vigtigt for dig, så er dette spørgsmål det du skal stille først. Syningen af vores tøj er den mest arbejdskrævende proces og involverer en masse hænder – hænder som ofte ikke er synlige.
 3. Hvor kommer dyret fra, og hvordan har det levet? Hvis du står med et uld eller læderprodukt kan det være en god idé at spørge ind til dyret. Jeg synes det er mærkeligt at der på alt kød skal stå landet de er vokset op i, samt slagteland. Men læder er der ingen kontrol med.
 4. Hvilke farverstoffer er der brugt til at farve det? Hvis du går meget op i kemi i tøjet, så er det her et vigtigt spørgsmål.
 5. Hvordan vil du anbefale at jeg passer på det? For mig siger personalets viden om produktet rigtig meget, så derfor kan jeg godt lide at stille det spørgsmål. Men også fordi det faktisk betyder meget for bæredygtigheden, at dit tøj holder længe.

Har du mod på at stille nogle af de her spørgsmål i dine yndlingsbutikker? Eller måske via email til dine yndlingsbrands. Jeg ved at flere læsere allerede har prøvet det, og fået rigtig gode, nærværende og ærlige svar tilbage. Et hvert tøjbrand med respekt for sig selv, er klar til at svare på de her spørgsmål. Også selvom det ikke er viden de har offentligt tilgængeligt.

Hvis du vil have lidt mere støtte til at sende den første email, så tjek dette indlæg hvor du bare kan copy/paste min email template.

Hvad er vigtigst for dig at vide om dit tøj?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
2 kommentarer
 • Det er nogle rigtig gode spørgsmål. For mig er det nok spørgsmål 2 og 5, der oftest giver mest mening. De fleste er i hvert fald ret gode til selv at give info om spørgsmål 1 (sådan generelt).
  Jeg har haft lidt forskellige oplevelser med at stille spørgsmål. Fra Rabens Saloner fik jeg fx et meget fint og uddybende svar om at mit tøj var produceret hos en familievirksomhed på Bali (hvor det var ejer samt børn, der syede tøjet) og jeg ved, at Susanne (?) Raben selv bor en del af året på Bali.
  Fra Pomp de lux (børnetøj) fik jeg en henvisning til deres CSR dokument. Da jeg så læste dette, var den usammenhængende og fuld af fejl, fx var en bestemt tekst sat ind under flere overskifter, så det ikke gav mening. Den tager de virkelig seriøst, hva? 😉

  • Ja det er meget forskelligt hvad man får af information. Men som du selv siger, kan man hurtigt ud fra svaret dømme om de tager det seriøst.
   Jeg har jo altid sagt at man skal kunne forklare sin CSR politik med menneskeord før jeg stoler på den. Altså ikke lange udenomssnakke