Sommer praktik hos Aiayu

Sommer praktik hos Aiayu

Sommer praktik hos Aiayu 900 1200 BedreMode.nu

bedremode praktik hos aiayu2

Følelsen af at sætte sig et mål og nå det, er ret fed! Det var det der skete for mig i foråret, hvor jeg ledte efter praktik. Jeg havde skrevet en liste med 3 firmaer, og besluttede at starte fra toppen af listen, og kun arbejde på én ansøgning af gangen. De første jeg ringede til var selvfølgelig Aiayu, fordi de for mig står som nogle af de sejeste inden for dansk bæredygtig mode.

I kan nok godt gætte hvordan resten af historien ender, og i dag tager jeg hul på min 3. uge hos dem. Jeg skal være her indtil 6. september, og føler mig super heldig at få lov til at få et intimt indblik i virksomheden – samt faktisk være med til at hjælpe de søde mennesker som jeg nu har lært at kende.

bedremode praktik hos aiayu3

Mine arbejdsopgaver er meget forskellige, og ikke to dage har hidtil været ens. Sommerferie bliver det ikke noget af for mit vedkommende, fordi jeg hellere vil lære så meget så muligt. Jeg får både indblik i design, indkøb og salg. Især er det spændende at være i en værdi-drevet virksomhed, hvor der samtidig ikke gåes på kompromis med design og kvalitet. Hvis en sweater kommer hjem, og ikke er i den rette kvalitet, så får fabrikken det at vide, og den sendes ikke ud til kunderne. Samtidig bruger de meget tid på at uddanne kunder i historien bag, og det man støtter gennem et Aiayu produkt.

bedremode praktik hos aiayu

Indblik i min hverdag fra øverst venstre. 1. Flødebolle fra lagkagehuset til en lang dag på kontoret 2. Smukt sengetøj, i et showroom der også skal holdes pænt 3. Man er ikke fashion-praktikant hvis man ikke har pakket goodie bags mindst en gang 4. Farveprøver og et fint kontor 5. Plakater som fortæller historien skal pakkes 6. Denne trappe – smuk men træls at bære kasser op og ned af.

Jeg glæder mig meget til resten af sommeren, og denne smag på arbejdslivet. Hvis I har nogle spørgsmål om livet i en bæredygtig modevirksomhed, vil jeg prøve på at få dem besvaret.

Outfit:
Jakke i Lyocell – H&M Conscious fra 2012
Strik i Lama/silke blanding – Aiayu
Net i øko bomuld – Aiayu
Jeans – Laurie (gave)

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
12 kommentarer
 • LIVING WITH LESS 21/06/2016 at 12:15

  Så spændende med din praktik, Johanne. Ved du hvornår den lyseblå skjorte kommer igen?

 • Aj, sikke en spændende opdatering. Jeg ville sgu også gerne skippe sommerferien for sådan en spændende mulighed!! Jeg er vild med deres bluser, jeg synes bare desværre designet passer bedst til timeglas eller pæreform. Kan du ikke sige til dem, at de vildt gerne må lave noget til æbleform (jeg er sikker på at vi er MANGE købestærke og bevidste forbrugere med æbleform, vink vink)? Fx noget v-hals eller nogle åbne bluser, der ikke er for lange (vi har jo trods alt pæne ben) 😉

  Jeg håber du kommer til at nyde en spændende tid hos dem. Jeg vil vildt gerne høre mere om dine oplevelser 🙂

  • Nu har jeg aldrig været så god til det med frugter og kropsforme, så du må lige genopfriske hvad det er for nogle silhuetter du mener der klæder dig? Jeg synes der kommer nogle rigtig fine ting til efteråret, og de arbejder også med bluser som ikke har en rib forneden, hvilke for nogen godt kan stramme ind det forkerte sted.

   • En æbleform har fylde på barm og mave, slanke ben og lille numse 🙂

    Nogle af de bluser jeg har prøvet hos Aiayu synes jeg for meget kasseform til at de klæder mig. Jeg skal helst have noget med en udskæring (gerne V-hals) og med en smule form i blusen uden den er direkte stram. Let figursyede skjorter (ikke oversize), fx Hilfigers relaxed klæder mig, også korte/lette tunika-typer. Altid stående åbent. Blusen skal også helst slutte ved hoften, ikke være for høj i udskæring. De seneste års mode med at ALT skal sidde helt oppe i halsen har været forfærdelig!!!

    Denne artikel er god, synes jeg: http://woman.dk/mode/klaed-dig-efter-din-kropsfacon

    • Hmm – det er jo altid individuelt, men jeg kan godt se hvad du mener med de høje udskæringer. De(vi?) får en rigtig fin halvløs cardigan med v-hals til efteråret. 🙂

 • Hej Johanne.

  Hvor spændende for dig. Glæder mig til at følge med her på sidelinjen.

  Der er noget, jeg længe har ønsket at spørge Aiayu om, men har været i tvivl om, hvordan søren jeg skulle formulere det uden at fornærme. Ligesom nogle amerikanske mærker gør – tror det er Reformation eller Everlane – så kunne jeg enormt godt tænke mig et overblik over prisen på det enkelte stykke tøj. Altså, hvis jeg køber en Aiayu skjorte til 1000 kr., hvordan fordeles de 1000 kr. så? Jeg vil gerne betale for, at alle i produktionen har gode arbejdsvilkår, ligesom jeg også gerne betaler for kvalitet, økologi osv. (ja, alt sammen er faktisk kriterier for, at jeg overhovedet overvejer at købe tøjet/produktet). Men jeg vil også gerne vide, hvor mine penge præcis bevæger sig hen, når jeg køber et produkt fra Aiayu. Og lige dér mangler jeg noget gennemsigtighed. Fandt lige et link fra Everlanes hjemmeside her: https://www.everlane.com/collections/womens-bestsellersv2/products/womens-cotton-poplin-long-shirt-dress-whiteblack-stripe Kan du ikke overtale Aiayu til at gøre noget tilsvarende? 🙂

  Grundlæggende vil jeg gerne vide noget mere om, hvad jeg “støtter”, når jeg køber noget fra Aiayu. Den viden indgår for mig i et større “forbrugssystem”, hvor der er sådan nogle overvejelser som: skal jeg købe den her dyre skjorte fra Aiayu, som støtter dit dat og dut (eller er øko mm)? Eller skal jeg være tålmodig og finde noget lignende i genbrug til en 50’er, og så sende de resterende 950 kr. afsted til velgørenhed fx?

  • Hej Ida.
   Virkelig spændende kommentar. Jeg ved ikke om jeg er i nogen overtalelse situation her, men det kunne være spændende at tage snakken om hvad de synes om den form for pris-transparans. Jeg tror desværre ikke selv at det vil komme til at ske, af den ene grund at everlane og reformation kun sælger til egen webshop, mens Aiayu og mange andre sælger til butikker. Så snart der er et detail lag involveret, så bliver det meget svære at have samme åbenhed. Men man kan jo alt hvis man vil, det er bare en opvejning – og spørgsmål om man vil tage den kamp, som så bliver med hele branchen, og ikke kun på egne vegne.
   Når det så er sagt, synes jeg at Everlane’s strategi er super sej, men de er også et lukket system – med et meget større hjemmemarked.

   Hvis du vil vide hvad du støtter, synes jeg dog at du skal gå ind på siden under origin. Her kan du læse om deres produktionssteder. I Bolivia fx støttes den fortsatte opbygning af en strik fabrik med gode forhold, og hjemmestrikkeres fortsatte mulighed for arbejde, og i Indien støttes arbejdet med certificering og økologi, som skaber sikkerhed for både arbejdere og kunder. Det er sjovt at du nævner netop velgørenhed, da det er en af de ting jeg selv gerne vil væk fra at støtte, og hellere vil støtte ordentlige arbejdsforhold og job rundt omkring i verden. Men hele velgørenheds diskussionen går jeg lige nu og overvejer om jeg har lyst til at åbne op for.

 • Hej Johanne.

  Jeg synes, det kunne være interessant at høre mere om deres overvejelser om at starte et samarbejde med én bestemt fabrik – så vidt jeg kan læse mig frem til, har Aiayu etableret Altiknit i samarbejde med en allerede eksisterende fabrik i El Alto. Ville dette have været muligt, hvis der ikke var givet Danida-støtte i etableringsfasen fx? Jeg ville ønske, at flere firmaer ville følge Aiayus eksempel og have helt faste samarbejder med faste producenter i u-lande. Det er jo egentlig absurd at tænke på, at der i asiatiske lande som fx Cambodia og Bangladesh bliver produceret enorme mængder tøj, men denne handel giver jo desværre ikke øget velstand. Vi ville jo aldrig selv (i DK) finde os i de arbejdsforhold, så derfor er det trist, at vi har vænnet os til så billigt tøj, at vi ikke rigtig stiller producenterne til ansvar.

  • Hej Ea. Tusind tak for din kommentar – det er et spændende spørgsmål, som jeg gerne vil prøve at høre om de vil give et svar på. Du har ret i dine facts, om det var muligt uden Danida støtte ved jeg dog ikke, men nok ikke lige så effektivt.
   Jeg ville også ønske at flere firmaer gjorde det samme. Bare det at være tilstede på den samme fabrik år efter år, betyder at man kan kræve nogle forbedringer. Heldigvis er der flere der begynder at se at det er denne vej man skal gå, for at få en god supply chain (de snakker bare ikke så højt)