Pynt dit hjem og dig selv med bæredygtige værdier

Pynt dit hjem og dig selv med bæredygtige værdier

Pynt dit hjem og dig selv med bæredygtige værdier 3310 4965 BedreMode.nu

Reklame: Jeg blev inviteret med på kranse bindingskursus af søde Esther fra Esthers-have.dk

Jeg er en blomster fan. Det har jeg alle dage været, faktisk var en af mine første store bøger en illustreret guide til vilde blomster.

Jeg glemte lidt min passion i nogle år, og købte faktisk mest blomster en gang i mellem som chokolade eller for at gøre mig glad. Og det virkede. Lige indtil jeg tog mig sammen, og researchede lidt om blomster og miljøet. Det var ikke sjovt at læse, og betød at købe blomster nu ikke længere gav mig den samme glæde. (Gave blomster er noget andet, de indeholder jo folks kærlighed til mig).

Den research betød at jeg måtte skaffe blomster på en anden måde, og jeg ved ikke om det var tilfældet eller Johanne 9 år som bankede på, men jeg blev crazy optaget af vilde blomster. Det bliver mest udlevet på instagram, men der har det også først til nogle fantastiske bekendtskaber. Og fornylig rækte et af de insta-bekendtskaber ud til mig, og spurgte om jeg ville med på et af hendes kurser. Jo tak! Og vi blev enige om at det kunne være sjovt at skrive lidt om blomster, pynt og tøj… Ja og så propper jeg lige bæredygtighed ned over det hele, fordi sådan er jeg nu en gang.

Du kan selv deltage på et af Esthers kurser her. Og jeg kan ikke understrege nok hvilket unikt og fantastisk væsen hun er. Jeg blev totalt forelsket. Hun er sprudlende af energi, meget pædagoisk, og så afsluttede hun med to meget smukke sange, for selvfølgelig er hun også lige begavet med den skønneste stemme. En kvinde som virkelig står i sit eget lys, og lader det skinne videre på andre!

Pynt og bæredygtighed er ikke modsætninger

Jeg elsker at pynte mig. Og jeg elsker også at pynte et rigtig flot bord til vi skal have gæster. Det virker også til at der er mange andre som elsker pynt, i hvert fald når man ser på, hvor meget billigt plastikpynt der sælges op til hver højtid.

Hvis man kun ser pynt i den kontekst, så er det ikke nødvendigvis særlig bæredygtigt, men jeg ved at der er mange måder at pynte op med lidt hjælp fra gemmerne, naturen og kreativiteten.

Bring naturen ind

At tage ting udefra er klart min favorit, og selvom jeg selv synes at jeg binder/sammensætter en ganske fin buket, fik jeg alligevel en del inspiration fra Esther. Hun viste mange eksempler på hvordan naturlige elementer fra alle årstider, kan se smukke ud. Også i kombination med friske elementer. Det inspirerede mig til at plukke den fine efterårsbuket du ser længere nede.

Men der skal ikke meget til; et par blade på bordet, små blomster i vinduet eller en enkelt kvist på hver tallerken, og du når rigtig langt. Eller du kan binde en smuk krans som kan danne tema for al anden oppyntning.

Brug de samme ting igen og igen

I mit barndomshjem havde vi en juledug, og den skulle ikke skiftes ud. Selv har jeg en stor bunke vimpler som min mor syede til mit og min søsters studentergilde (jeg blev blå student, og hun rød, så der er to farver) og dem elsker jeg at tage frem igen og igen. Det kan også være fine stofservietter, ekstra pæne glas eller andet som du bruger igen og igen. I minimalismens navn kan man godt komme til at rydde alt ud der ikke bruges til hverdag, og hvis det er sådan du bedst kan lide det, så fair nok. Men jeg elsker at have nogle få, velvalgte pyntegenstande liggende.

Find de fine pyntede ting i genbrug

Bæredygtige produkter og tøj kan ofte godt være mere basic, eller i hvert fald knap så shiny. Det er her hvor genbrug kommer ind i billedet. Her kan du både finde skønt pynt til bordet, hjemmet og dig selv. Se fx min skønne cardigan her. Den købte jeg i sommers, med specifikt formål at bruge den i juletiden med de fine perler.

At matche outfit, til pynt, til værdierne

Jeg har prøvet at finde to outfits som matcher min krans / buket og samtidig mine værdier. Begge indeholder en smule nyt, og en smule genbrug. Kransen indeholder også en smule nyt (den er baseret på en halm-ring) og en smule nyt (tror at tidslerne deri er købt) og en masse fra Esthers have. Mine fine efterårsbuketter er baseret på en masse nyt (det bliver ved med at skyde frem med Rølliker og Rødkløver) og noget gammel som er alle de røde grene.

Jeg kan godt lide, når jeg holder noget, at alt hvad jeg sætter frem har en historie. Og det gælder også mit outfit. For folk kigger jo lidt ekstra på dig når du er vært. Men også når jeg er gæst. Og den historie skal helst formidle mine værdier.

Det samme gør sig gældende med pynt og blomster. Derfor synes jeg det er skønt at begynde at tænke i kranse nu hvor buket sæsonen hænger på sidste vers. Og at købe nogle få ting, til at få den fineste krans kan sagtens være i tråd med mine værdier, fordi det så holder rigtig længe hvis man køber noget der tørrer smukt.

Det er samme princip jeg har når jeg køber nyt bæredygtigt tøj – det skal være den slags ting som holder længe.

Jeg har ikke så mange flere ord omkring pynt og bæredygtighed. Men en masse billeder:

Tænker du dine bæredygtige værdier ind i din pynt?

Hvis du vil have mange flere ideer til at pynte med naturen, så kan de fåes i Sustain Yearly Jul. (Og dette link er, for en god ordens skyld, en reklame for mit eget firma)

GemGem

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
2 kommentarer
 • Rigtig godt indlæg! Sikke en fin krans du har bundet – det er også inspirerende at se dine buketter på Instagram. Jeg tænker på, hvordan man kan pynte bæredygtigt, og jeg tager gerne blomster, grene osv. fra haven og naturen med ind i stuerne og pynter op med dem. En lille vintergæk eller erantis en kold februardag kan gøre stuen meget hyggeligere.
  Jeg tænker også på bæredygtighed i forhold til, hvor meget der bliver pyntet op til halloween lige nu. Mange genbruger sikkert lyskæder og skeletter( !) år efter år, men der er også meget køb og smid væk over halloween og andre højtider. Jeg har i øvrigt købt Sustain Yearly jul og har fundet meget inspiration i det. Efter at have fået det tilsendt, så jeg det i øvrigt på bladhylden i Meny i Lyngby 🙂

  • Hej Gitte
   tak fordi du læser med og er med på insta. Jeg elsker også at dele mine buketter.
   Halloween gav også mig myrekryb – pga alt det overforbrug af plastikskrammel. 🙈