Outfit: Stiller du spørgsmål eller vil du have viden serveret?

Outfit: Stiller du spørgsmål eller vil du have viden serveret?

Outfit: Stiller du spørgsmål eller vil du have viden serveret? 900 1200 BedreMode.nu

bedremode fair fashion outfit3

bedremode fair fashion outfit2

Vi har gang i de store spørgsmål i dag, og det er måske lidt hårdt her i pinseferien og alt muligt, men bliv hængende lidt endnu.

Når man læser artikler og lytter til diskussioner, kommer det ofte frem at tøjfirmaer ville ønske kunderne stillede flere spørgsmål til dem; om deres materialer, deres arbejdsforhold osv. I April brugte jeg også meget krudt på at opfordre dig til at spørge forskellige tøjbrands #whomademyclothes, men jeg ved ikke om nogen egentlig sendte et spørgsmål afsted.

Måske er det slet ikke realistisk at bede dig, os, om at stille alle de spørgsmål. Måske vil du, vi, hellere have informationerne serveret foran os – på hangtags, på hjemmesider og på emballagen. To af mine absolut yndlingsbrands, Nudie Jeans og Veja sneakers, er også nogle af dem der er allerbedst til at fortælle om deres historie og produkter. I kassen på mine veja sneakers står der hvilke materialer de er lavet af, og hvordan mit køb har været med til at støtte arbejderes i Amazonas. Hos Nudie jeans får man, når man køber via nettet, en avis med. Den fortæller alt om deres brand, samt den fortælling om langtidsholdbare jeans som de prøver at fortælle. Samtidig står der en lille del af historien på indersiden af lommen, så jeg altid har det med mig. Den slags ting gør, at jeg får et tættere forhold til tøjet.

bedremode fair fashion outfit4

Jeg elsker altså at få information serveret, og at jeg slet ikke behøver spørge nogen.

Jeg tror fx at en af grundene til, at H&M’s conscious linje er så populær, er at de gør det let for forbrugerne. De skriver på tøjet at det er bedre, og hvilket materiale der gør det bedre.*

Jeg går lidt og leger med tanken om at skrive eksamensopgave om netop dét, og udvikle et redskab som kan gøre det lettere for små brands at kommunikere omkring deres bæredygtige tiltag – samt deres mål og hvor de gerne vil hen.

Derfor er det relevant at høre, hvorvidt I som forbrugere ønsker information serveret, eller gerne vil stille spørgsmål?

 

Outfit: 
Coat: Skall Studio – recycled wool & made in Bulgaria
Scarf: Jackpot – organic cotton
Blouse: H&M Conscious – organic cotton
Jeans: H&M Conscious – made with less water
Shoes: Adidas – old

bedremode fair fashion outfit1

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
10 kommentarer
 • Hej Johanne
  Som forbruger ønsker jeg at få information – og let adgang til denne information. Det lyder som en spændende (og relevant!) opgave!

 • Marianne Luna 14/05/2016 at 09:16

  Jeg vil klart gerne have så meget viden som muligt serveret, både fordi det gør det mere gennemskueligt fra start, og fordi jeg selv sparer tid. Hvis man skal spørge alle producenter, hvordan de laver deres produkter, vil jeg aldrig nå at købe noget. Derfor vælger jeg ofte det, jeg ved, er ordentligt, fordi de og/eller andre skriver om det. 🙂

 • Jeg er helt enig med Marianne
  Informationen skal gerne være tilgængelig i både en light og ” læs mere” version. 😊

 • Det er urealistisk, at forbrugerne selv skal stille spørgsmål til deres produkter – det viser undersøgelser af forbrugeradfærd. Man kan ganske enkelt ikke sætte sig ind i oprindelse og tilblivelse på alle produkter, før man træffer et valg (det drejer sig jo ikke kun om tøj, selvom tøjet er emnet her). Det sagt kunne producenterne altså ganske let gøre mere for at sætte fokus på, hvad de rent faktisk gør. Jeg følger fx adskillige tøjmærker på Insta og får information via nyhedsbreve, men jeg ser godt nok sjældent, at de gør noget for at oplyse om deres arbejde. I stedet er det bare pænt tøj, modetips, lidt behind the scenes (på modeskydninger), celebs i tøjet og sjove citater (sidstnævnte mest på Insta). De allerede eksisterende kommunikationskilder kunne ret let sætte fokus på det, uden det ville koste de store ressourcer (andet end et skift i fokus) Men det sagt kan det jo godt være, at producenterne helst vil undgå at sætte for meget fokus på deres indsatser, fordi det kan skade salget eller få køberne til at stille kritiske spørgsmål…. Det synes jeg, du skulle spørge om, når du laver din eksamensopgave 😉

  • Tusind tak for dit spændende input!
   Det er desværre en ret kort eksamen, men det er helt klart et godt forslag til fokus; om virksomheder undlader at informere fordi de ikke føler sig rustede, eller fordi de ikke har kompetencerne, eller hvad der ligger bag.
   Jeg er helt enig i at forbrugerne ikke kommer til at stille de fornødne spørgsmål.

 • Jeg vil helt sikkert have information fra firmaerne. Jeg kan godt uddybe: Jeg er deres kunde. Jeg køber en vare. Jeg afsætter min tid og mine penge, og bruger dem på at få leveret en service, som ikke kun er selve varen. Når jeg køber noget fra nyt, så forventer jeg at få både den ting jeg køber og en form for garanti og kundeservice, hvis tingen ikke holder. Mit køb betaler både materiale og en del af sælgers løn. Når bedre eller bæredygtige ting er dyrere, forventer jeg også mere af sælgeren/virksomheden, især fordi meget tøj, sko osv. ikke kvalitetsmæssigt bliver forbedret i forhold til merprisen.
  Jeg arbejder selv i en butik – dog i en boghandel og ikke en tøjbutik – og har en stor faglig stolthed. Det er det vi driver hele butikken på: at bøgerne er nøje udvalgte og at mine kolleger og jeg VED noget om litteratur og går op i det med liv og sjæl, og at vi holder events med folk der har skrevet noget fedt eller ved enormt meget om en forfatter/et emne/whatever og har lyst til at formidle og råbe til hele verden hvorfor den her bog er det vildeste.
  Det er lidt det samme jeg ønsker i forhold til andre indkøb. Jeg vil vide hvorfor jeg skal vælge det her produkt frem for alt muligt andet, og hvis ikke designet/udførelsen taler nok for sig selv, så vil jeg have en forklaring et andet sted fra. Eksempelvis et skilt der fortæller mig at de her helt almindelige hverdagsjeans er syet under ordentlige forhold, i et godt materiale og fra et firma der faktisk har en idé der er fed.

  Jeg synes det er nogle gode og vigtige spørgsmål, du stiller. Håber din opgave bliver vild.

  • Tusind tak for dine inputs. Det er skønt at høre hvordan du omtaler dit arbejde. Jeg ville ønske at alle butiks-medarbejdere havde det sådan, det er jeg desværre ikke sikker på gør sig gældende i mange tøj-butikker (i hvert fald ikke kæderne, små butikker har ofte selv valgt tøjet og ved hvorfor)
   Du har fat i en god pointe; man vil jo netop gerne vide hvordan man skal vælge noget frem for noget andet. Det er jo svært at se forskel på 3 grå t-shirts.

 • Jeg tror at mange flere ville “stemme med pengepungen” hvis vi vidste mere om oprindelsen af produkterne, så derfor synes jeg det er et enormt vigtigt emne – og jeg mener det bør være op til producenterne at fortælle forbrugerne om det. Det er ikke realistisk at vi hver især selv har tiden til at spørge alle. Jeg får det sjældent selv gjort, og det enda selvom det er et emne som interesserer mig. Derfor er det GODT at du gør det Johanne 🙂 Men det ville bare rykke så meget mere, tror jeg, hvis flere gjorde som Veja og Nudie.