Ønsker for 2015 – Hvad skete der?

Ønsker for 2015 – Hvad skete der?

Ønsker for 2015 – Hvad skete der? 700 517 BedreMode.nu

ønsker a

I starten af dette år lavede jeg en liste over ting jeg håbede ville ske i det nye år. De ønsker har jeg fuldstændig glemt i løbet af året, men nu hvor det lakker mod sin ende, tænkte jeg at det kunne være sjovt at se tilbage på dem, og se hvordan det er gået.

I 2015 håbede jeg

ønsker a4Det første gik ikke helt så meget i opfyldelse som jeg gerne havde set det, men der var et par brands som faktisk begyndte at lægge en ny strategi. Det galdt fx Ganni som jeg skrev om i Januar, og 6 andre virksomheder. Jeg lagde også mærke til at Bestseller er begyndt at snakke lidt mere om deres tiltag, og IKEA praler med deres bedre bomuld, så der er da sket en lille smule.

ønsker a2

Omkring den offentlige klima-dagsorden, så har vi har lige haft COP21, og det så ikke ud som om der blev snakket særlig meget om den globale tøj-branche. Helt un-related ser jeg at der i år for første gang er snakket meget mere om vores mad, og især køds påvirkning på klimaet – og trends inden for mad finder som regel en måde at manifestere sig på inden for mode.

ønsker a3

H&M er i hvert fald blevet bedre til at bruge endnu flere genanvendte materialer, og jeg har også i starten af året vist øko-kjoler fra vero moda. Der er flere firmaer som også begynder at bruge disse materialer, og er en lille smule bedre til at kommunikere omkring det, men ikke i den skala som jeg gerne ville se. Certificering har vi dog ikke set endnu mere af. Når de større virksomheder begynder at introducere mere bæredygtige tekstiler, så sker det sjældent med et certifikat. Et eneste tilfælde er Dansk supermarked som virkelig har gjort deres certifikater synlige – at det desværre “kun” er Oeko-Tex, som blot siger noget om kemikalier i stoffet er en anden ting.

ønsker a1

I forhold til at få sat generel fokus på arbejdsforhold, så tror jeg er lige så langsomt på vej som med alt det andet, men netop den debat fik to store skub i år. Først da den Norske dokumentar Sweatshop gik viralt, og med filmen The True Cost. Den blev set af rigtig mange, også seje personer som blogger og snakker højt om deres tanker. Jeg tror at filmen kan være med til fremtidigt at skubbe lidt til tingene, men ikke i så stor skala som det godt kunne være nødvendigt. Det triste er dog at vi ikke har set den helt store effekt i forhold til om folk ændrer deres vaner.

Når man ser tilbage på et helt år, er det let at glemme ting. Men det er også let at se at tingene ændrer sig en lille smule, omend meget langsomt. Men det er trods alt positivt. Jeg tror sagtens at jeg kan ønske mig de samme ting næste år, og se endnu flere (små) fremskridt.

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne