Lad være med at blande velgørenhed og mode!?!

Lad være med at blande velgørenhed og mode!?!

Lad være med at blande velgørenhed og mode!?! 900 1200 BedreMode.nu

spons-og-blogging-5

Jeps, dette indlæg er måske lidt kontroversielt, men ikke destumindre noget jeg har haft lyst til at skrive om længe.

Lad være med at blande velgørenhed og tøjsalg sammen tak – jeg har ikke lyst til at blive “tvunget” til at betale til noget velgørenhed jeg ikke selv har valgt.

Inden du tænker “hvad er hun for en kynisk idiot” så lad mig komme med lidt grunde.

1 – Hvis prisen kan holde til at der gives til velgørenhed, så synes jeg den skal sænkes.

De fleste bæredygtige virksomheder jeg kender, sætter deres priser så lavt som muligt. Det er nemlig i forvejen lidt mere omkostningsfuldt at producere under ordentlige forhold, så for at gøre produkterne tilgængelige for flest mulige – og derved skabe flere ordentlige jobs – sætter de priserne så lavt så muligt. Derved ikke sagt at de ikke tjener på deres produkter, for alt andet ville være dårlig forretning. Men de tjener som regel allerede mindre per produkt end andre i branchen.

Derfor mener jeg, at man hellere skulle pille procenterne til velgørenhed ud, og sænke priserne i håbet om at sælge flere produkter, som kan skabe bedre forhold for endnu flere.

2 – Hvis produktet har brug for ekstra “godhed”, er det ikke produceret godt nok.

Når jeg køber bæredygtigt, gør jeg det fordi jeg gerne vil støtte en produktion som er lidt bedre. Enten over for planeten eller overfor de mennesker som har været med til at lave det. Jeg er ikke perfekt, og køber nogle gange tøj, som ikke er 100% bæredygtigt. Men jeg gør det med åbne øjne, og ofte fordi jeg falder for prisen. Hvis et produkt har brug for et ekstra “selling point” som velgørenhed, så synes jeg det lyder som om producenten har dårlig samvittighed, og ikke mener at deres produktion skaber nok positiv forandring i sig selv.

3 – Jeg vil hellere støtte bæredygtig forretning end velgørenhed.

En reel bæredygtig forretning, har ikke brug for velgørenhed, fordi de gør meget mere godt ved at skabe ordentlige arbejdsforhold for mennesker i hele verden, som derved kan støtte deres familier, og tage bedre forbrugs valg som kan reflektere positivt på lokalsamfund og miljøet. Velgørenhed er for mig ikke en holdbar løsning på mange af de problemer vi ser i verden.

Jeg tror at folk i højere grad vil have gode jobs, renere vand og bedre miljø, og det er det jeg gerne vil støtte; en forretningsmodel som understøtter disse ting. Stelle McCartney startede et slogan som hedder “trade, not aid” og jeg tror rigtig meget på at det er den bedste løsning lige nu.

spons-og-blogging-6

Det er mine tre hovedgrunde til, at jeg ikke synes velgørenhed og mode – ja alle produkter faktisk – skal blandes sammen. Nogle brands gør det helt klart som en add-on oven i en ansvarlig produktion, mens andre virker til at gøre det for at maskere en knap så retfærdig produktion. Jeg kan faktisk godt finde på at fravælge et firma fordi de har valgt at lægge velgørenhed ind i deres pris-struktur.

Jeg synes det er vigtigt at tænke over her i juletiden, hvor mange køber gaver. Jeg har ikke noget at sige til folk som køber støtte til en god sag i stedet for en gave – jeg ville ikke selv gøre det, men det blander ikke tingene sammen. Jeg har derimod et problem med at alle mulige varer får sig selv til at virke “bedre” vel at lægge en donation ind..

Hvordan har du det med velgørenhed og produkter?

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
4 kommentarer
 • Sikke et spændende indlæg, Johanne. Det er dejligt også at se lidt “bid” fra dig 🙂

  Jamen, jeg er ret enig i dine betragtninger, især hvad angår 2 og 3. Maskeringen af et dårligt produkt med begrænsede (skattefri) donationer er virkelig dårlig stil, og jeg synes man ser det tit. Det kan faktisk også få mig til at gå i den helt modsatte grøft. For nej, jeg er heller ikke super dydig hele tiden, men hvis jeg køber noget, der ikke er OK, så gør jeg det med åbne øjne.

  Nr. 1 kan jeg være OK med. Jeg ejer selv en virksomhed (sammen med min mand) og vi støtter et større lokalt kulturhus. Til gengæld for det får vi adgang til nogle af deres arrangementer. Og det føles … særligt, at man kan være med til at støtte noget, som betyder noget for én. Vi giver også mindre donationer (legetøj) til lokale børn med særlige behov, hvilket virkelig ligger vores hjerte nær. Og jeg VED, at vi altid vil støtte. Kunne vi sætte priserne ned? Nja, jo, måske. Jeg vil nærmere sige, at vores donationer er sparet væk andre steder. Vi bor i et beskedent lejet kontormiljø og bruger ikke mange penge på marketing, men satser nærmere på “godt ry og rygte” i et niche-marked. Vi reklamerer heller ikke for at vi giver denne støtte! Men det føles som en særlig luksus for os, derfor gør vi det. Men jeg respekterer forskelligheden 🙂

  • Hej Mette. Jeg er glad for at du kunne lide indlægget.
   Jeg har før til middagsselskaber prøvet at løfte holdningen, og blev totalt shamet for bare at prøve at kritisere velgørenhed på nogen måde.
   Det er spændende at høre hvor vi er enige – og forskellige. Det er dog svært at være principiel når man hører om et så sympatisk tilfælde som jeres 😉

 • Marianne Luna 11/12/2016 at 19:01

  Det er en virkelig spændende debat.
  Jeg er meget både-og: Jeg vil gerne støtte både bæredygtige producenter og velgørenhed, fordi jeg tror ikke, bæredygtige producenter er nok. Til gengæld har jeg aldrig brudt mig om at skulle købe en ting til mig selv, for at støtte velgørenhed – jeg vil hellere skille det lidt ad, men samtidig støtte gode producenter, fair(trade) arbejdsforhold, økologi osv. gennem mit forbrug, for jeg tror i den grad på den politiske forbruger – men jeg tror ikke, den politiske forbruger kan ændre hele verden.
  Drømmescenariet vil selvfølgelig være, at vi dropper toldmure, krig osv., men der er også sultkatastrofer pga. klimaforandringer, som jeg desværre frygter, at vi kommer til at se flere af. Og her er bæredygtigt forbrug desværre ikke nok.
  Jeg tror på velgørenhed, når pengene går til organisationer, hvis arbejde er et dybt forankret samarbejde med lokalbefolkningen, så de støtter efter deres behov, og ikke efter, hvad de tænker, kan være godt. Dvs. bare at bygge en skole og så forlade landet igen, det tror jeg ikke virker. Man skal tænke langsigtet og arbejde med uddannelse, rettigheder og fødevaresikkerhed.
  Godt udviklingsarbejde er en lang diskussion. 🙂

  • Glad for at du vil være med på diskussionen.
   Jeps, politisk forbrug er vigtigt, men du har nok ret i at det ikke ændrer hele verden – tilgengæld ændrer det de mennesker som har været med i produktionskæden’s verden…
   Hvad angår velgørenhed og udviklingsarbejde generelt, er det netop en helt anden diskussion, som jeg ikke er super frisk på at tage – simpelthen fordi jeg ikke præcis ved hvor jeg står. Som du siger, er der jo store koncepter som toldmure og krig i spild, som gør at det ikke er muligt at snakke om det principielt.