Hvad er dead-stock fabric?

Hvad er dead-stock fabric?

Hvad er dead-stock fabric? 900 1200 BedreMode.nu

bedremode-deadstock

Bluse er modtaget til anmeldelse. Se flere billeder in-action på onsdag.

Et nyt bæredygtigt materiale har fanget min opmærksomhed – og måske er du også stødt på det?

Det er egentlig ikke nyt, men jeg har bare ikke omtalt det før, og det bliver mere og mere almindeligt. Det vi snakker om er dead-stock materiale.

Helt enkelt er det stof som bare ligger og venter på at blive smidt ud.

“Blomstrede, stribede, ternede. 
Tynde, kraftige, transparente. 
Fabriks hallen er enorm og overalt – fra loft til gulv – er der stoffer. Rulle efter rulle. 
Og det her er bare én fabrik. 
Løfter jeg blikket og kigger ud over landskabet, får jeg øje på den ene fabrik efter den anden.
Også de, vil være fyldt med stoffer i alle tænkelige udgaver.
Hvordan skal vi nogen sinde få brugt al det stof ?

Jeg får næsten fysisk kvalme. Synet minder mig om EU’s kæmpe overskudslager med mælkepulver og smør bjerge. Om spildte ressourcer og overproduktion.”

Sådan skrev Dorthe Brøgger, da jeg bad hende beskrive hendes første møde med dead-stock. Efter det, blev Another View en af de mærker som har taget de efterladte metervarer til sig.

bedremode-deadstock3

Se hele outfittet på onsdag. Den fine grønne top er lavet af dead stock materiale.

Rester fra andre modebrands

Mange modevirksomheder går meget op i at producere deres egne materialer – fordi de på den måde præcis kan styre kvalitet, design og farve. Og nogle gange får de ikke brugt alt det stof de har bestilt, før det er tid til at skabe nye ting, og en ny farve er blevet “in fashion”. De bliver nemlig nødt til at købe mere stof end de reelt har brug for, fordi branchen har noget som hedder “minimums”. Det betyder at de bliver nødt til at producere en vis mængde stof før det kan betale sig.

Derfor ligger der uendeligt mange ruller stof og venter på at blive smidt ud. Hvor lang tid de venter, eller hvor meget der bliver smidt ud er svært at vide. En ting er i hvert fald sikkert, og det er at det er en kæmpe uudnyttet resource.

Store firmaer som Reformation, har allerede gjort det trendy at lave seje kollektioner af disse materialer. Kendetegnet ved dem er, at når materialet slipper op, så kan der ikke laves mere.

Danske Önling har også fået øjnene op for denne resource, og har denne sæson fundet en del rigtig smukke silke/bambus metervarer som de har lavet til toppe, skjorter og kjoler. Jeg var helt vildt med dem, så derfor måtte jeg også have én med hjem og prøve.

Jeg synes det er fantastisk at stoffet kan blive brugt i nye sammenhænge, og ofte kan det også være med til at skabe et frisk pust til nogle små virksomheder.

Hvorfor er det bæredygtigt?

Det er bæredygtigt fordi man undgår at bruge resourcer på at skabe nye materialer. Samtidig kan man i nogle sammenhænge være med til at “redde” noget stof fra at blive til affald eller brændt.

Kendte du til dead-stock? Ellers er der et nyt bæredygtigt materiale at gå på udkig efter.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
13 kommentarer
 • Hej Johanne
  Super fint indlæg. Jeg har et stykke tid gået og tænkt på et spørgsmål, som jeg gerne vil høre din mening om. I forhold til at bruge det der allerede findes, ved jeg at f.eks. Jan&June laver noget af deres tøj i genanvendt polyester, fra gamle plastikflasker. Men der har jo også været meget om, at polyester udskiller mikroplastik, der kommer ud i havene, hver gang det bliver vasket. Jeg synes på den ene side, at det er en super god idé at bruge det, der allerede findes og ellers bare er skrald, men på den anden side er jeg ikke glad for tanken om, at tøjet udskiller mikroplast hver gang jeg vasker det.
  Hvad tænker du om det?
  Tak for en god blog 🙂
  Sophie

  • Hej Sofie. Tusind tak for din kommentar – jeg er vildt glad for at du kan bruge også mine lidt tungere indlæg til noget.
   Mht ting af polyester, så synes jeg klart at det er bedst at bruge recycled som fx Jan&june og andre. Jeg tror jeg tænker sådan her over det; Hvis det er et produkt som bliver bedre af at være lavet af polyester (fx sportstøj eller nogle bukser og overtøj) så vil jeg synes at man skal købe det i polyester – fordi det tilføjer til produktet. Men hvis ikke, så er polyester (recycled eller ej) ikke det rigtige og mest bæredygtige materiale valg.
   Kan du følge mig?

 • Hej Johanne
  Tak for svar, jeg kan godt følge dig. Af og til må man nok også prioritere hvilken slags bæredygtighed der er vigtigst, i den enkelte situation. Jeg er nok blevet lidt nørdet i min rejse mod et mere bæredygtigt klædeskab, så jeg er rigtigt glad for dine “tunge” indlæg. 🙂

  • Ja sådan kan man nok godt sige det. For mig er holdbarhed rigtig vigtigt, og mit sports og regntøj vil nok altid være lavet af et “plastik” materiale fx. Det ene vasker jeg meget, det andet næsten aldrig 😉

 • Det dejligt stoffet bliver brugt.
  kunne også være sjovt hvis modehuse solgte det til os der syr hjemme nogle gange, det skal bare ikke smide ud.

  • @Anette – det kunne det da, men jeg tror faktisk at flere af de dyrere stofbutikker køber denne slags metervarer 😉

 • Bliver helt forarget når jeg hører, at metervis af stof bliver smidt ud!! Der er SÅ mange hænder, som ville tage imod stofrester! Om så det er det mest kiksede mønster, så kan skolebørn da om ikke andet lære at sy i det til håndarbejde- og SÅ mange fattigrøve kunne sy sig et par ekstra bluser eller 10.. Er henliggende dead stock blevet udryddet siden du skev dette indlæg, eller er det stadig et stort problem?

  • Hej Kianna
   Tak fordi du har svinget forbi min blog.
   Det store problem med overskudsstof er ikke Dansk, men findes snarre i de tøjproducerende lande (tænk Kina, Indien, Italien osv)
   Jeg har ikke tjekket op på situationen, men kunne desværre ikke forestille mig at det er blevet meget mindre. Men der er dog firmaer som popper op og udelukkende har fokus på at bruge stof som allerede er produceret. Fx faldt jeg over svenske Residus for nylig: https://residusofficial.com

 • Hej Johanne.

  Tak for et spændende og vigtigt indlæg. Jeg vil høre om du har kendskab til deadstock-lagerhuse i Europa? Jeg er i gang med opstart af et brand med fokus på genbrug og bæredygtighed og har prøvet at researche på, hvordan man får kontakt til disse overskudslagre, men uden held indtil videre.
  Bedste hilsner Pernille

  • Det gør jeg desværre ikke 🙁
   Jeg vil anbefale dig at tage fat i et sourcing agentur som fx sourcing-house

 • Tak, det vil jeg prøve 🙂

 • Sidse Bestle 07/02/2018 at 20:36

  Hej Johanne,
  Spændende indlæg. Jeg er også først lige blevet opmærksom på deadstock problematikken og læste i den forbindelse dit indlæg. Det er godt at flere begynder at tænke på at få brugt det der bliver produceret i stedet for at producere nyt. Men jeg er også lige stødt på denne artikel som egentlig giver nogle flere nuancer til problematikken som jeg tænker du vil synes er spændende. https://medium.com/@melanie_48688/why-fashion-made-with-deadstock-fabric-is-really-just-greenwashing-4a7bf706a679
  – Sidse

  • Hej Sidse
   Tak for at bidrage til indlægget og debatten. Det er også et meget spændende indlæg du har linket til.
   Jeg forstår kritikken, og kan godt se at mit indlæg ligger meget vægt på at det ellers var smidt ud og derfor redet. Det kan jeg godt se er en overdrivelse, for der ville jo netop ikke være så meget, hvis det blev smidt ud løbende.
   Jeg mener dog stadig at det er et godt valg for en virksomhed med bæredygtige værdier. Nyproduktion er ganske resourcekrævende.
   Jeg kan også se at indlægget foreslår at man shopper genbrug i stedet; jeg mener at for mange er det ikke en mulighed. De synes ikke om det, eller kan ikke finde deres stil/størrelser repræsenteret.