Genbrug: Er “det mest miljøvenlige valg” med til at finansiere andres overforbrug?

Genbrug: Er “det mest miljøvenlige valg” med til at finansiere andres overforbrug?

Genbrug: Er “det mest miljøvenlige valg” med til at finansiere andres overforbrug? 1000 1500 BedreMode.nu

I dag vil jeg rigtig gerne høre jeres mening. Men læs gerne først mine tanker, og tag dem for hvad de er. Nogle tanker jeg har gjort mig, om et emne som mange mener er “det udbestridte mest miljøvenlige valg”. Nemlig genbrug.

Mit forhold til genbrug

Jeg er fan af genbrug, og kan rigtig godt lide jagten. Jeg har haft held med at finde nogle af mine absolut garderobefavoritter brugt, og har fundet næsten alt i tidens løb. Jeg er blevet opdraget med at få mit “shopping fix” i den lokale genner, hvor det var vigtigt at komme forbi om torsdagen, fordi der havde de fået nye varer.

Jeg har i nogle perioder også haft et overforbrug af genbrug, men det har jeg efterhånden fået styr på. Nu køber jeg kun det som jeg virkelig ved at jeg får brugt -næsten, alt er jo en rejse…

Man kan finde det meste i genbrug, og ofte også ret nye ting. I lørdags var jeg med min gode veninde i Lidkøb på Østerbro, og vi prøvede begge flere stykker tøj hvor prismærket stadig var på. Det betyder jo også at man kan finde mange ting som stadig er super trendy og en del af modebilledet. Og det er især de billigste ting der aldrig har været brugt.

Genbrug og fast fashion vækster sammen

Genbrugsmarkedet er kæmpe stort, og Lidkøb er ligesom loppemarkeder, et sted hvor private kan sælge deres brugte tøj. Og netop dette marked er i kæmpe vækst. Vi køber mere og mere genbrug, måske mere end nogensinde. Og det er vel godt? Genbrug er godt, ergo er en stigning i genbrugskøb også godt?

Ved du hvem der også har haft det godt i samme periode? Fast Fashion giganterne og de store webshops. Der er selvfølgelig nogle i modebranchen som har det hårdt i disse år, men det er hovedsageligt de små butikker der mister salg til internethandlen.

Hvis den kæmpe stigning i genbrug kunne kædes sammen med et fald i salget af nyt tøj, så ville vi have en kæmpe miljøgevinst. Men når det ikke er tilfældet, må vi spørge os selv, om vi genbrugskunder er med til at putte penge ind i et økonomisk kredsløb der stadig understøtter et overforbrug?

Der er penge i genbrug

Der er nemlig penge i genbrug. Jeg har selv prøvet at have både en stand på Lidkøb og en loppemarkedsstand med overskud. Jeg er “skyldig i” at have solgt ud af min garderobe for at få råd til et nykøb, som jeg virkelig ønskede mig. Og det har været i det små. Derfor kan jeg også nemt forestille mig at nogle, nok især piger eller kvinder, gør dette systematisk; Udnytter at der er penge i genbrug, og sætter deres gamle, men knapt brugte, tøj til salg for at finansiere deres næste køb.

Antallet af ubrugt, hovedsageligt fast fashion på loppemarkeder, giver mig et stort hint om, at jeg har ret. Og jeg har selv overværet snedige fashionistaer tænke i “re-sale værdien” når de køber dyerer ting, som i “Jo jeg kan godt købe denne dyre Acne bluse, fordi jeg ved at den holder værdien. Så er det okay at jeg ikke får brugt den så meget.”

Selv følte jeg virkelig at jeg bidragede til en anden kvindes miljøsvineri og tøjspild* da jeg i lørdags købte jakken på det øverste billede. Den er fra mærket Forever 21, et af de værste mærker når det kommer til arbejdsmiljø. Jeg ved at den ternede trend ikke er mere end et par år gammel, og nu var den tidligere ejer altså færdig med jakken.

Nu har jeg givet hende 80 kr (hvor Lidkøb lige tager nogle procenter) som jeg kun kan antage, går direkte til at finansiere det næste trendy ny-køb fra et fast-fashion brand jeg ikke støtter.

* Det ved jeg selvfølgelig ikke med sikkerhed

Hvad er alternativet?

Er velgørenheds genbrug så meget bedre? Det har jeg ikke svaret på, fordi jeg synes at velgørenhedsgenbrug kommer med sit helt eget sæt udfordringer. En ting er dog sikkert, og det er at de lider under det nye private-genbrugsboom.

Skal vi helt stoppe med at købe genbrug? Nej det er ikke det jeg siger. Jeg holder ikke op med at gå i genbrug, men jeg vil ikke helt ukritisk bidrage til at vi udråber genbrug som det “absolut mest miljøvenlige valg”. Det er i hvertfald en sandhed med modifikationer.

Er mine tanker her med til at mudre billedet? Ja det er de nok, men jeg synes bare det er værd at tænke over.

Hvad tænker du om genbrugs-økonomien i dag?

GemGem

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
26 kommentarer
 • Thea Pedersen 05/11/2018 at 09:38

  Virkelig god debat, Johanne!
  Jeg har faktisk selv tænkt nøjagtigt de samme tanker, rart at vide at man ikke er alene. Jeg køber selv kun tøj fra genbrug, eller fra bedre/bæredygtige mærker, og har ind imellem spekuleret på, om jeg burde droppe noget genbrug for virkelig at støtte de firmaer der prøver at gøre en forskel i modeindustrien. Det er en utrolig svær balance, synes jeg.
  I øvrigt: Helt fantastisk nummer I fik lavet af Sustain Yearly Jul, hvor var det skønt at læse et juleblad hvor man ikke fik brækfornemmelser af det overforbrug og den “perfekthed” der er i alle andre julemagasiner. Og bare dejligt at jeg kunne købe det i min lokale Meny!

  • Hej Thea
   Godt at høre at du kan genkende mine tanker.
   Jeg har i hvert fald personligt haft fokus på at 2-300 kr pr måned til overflødigt genbrug nok var bedre givet ud som opsparing til et par fx bæredygtige sko jeg ville bruge i flere år. Hvad der objektivt set er mest bæredygtigt er nok svært at sige klart, men hvad er mest bæredygtigt for dit liv?
   Og tusind tak for de fine ord om vores julemagasin. Det er vi vildt glade for at høre!

 • Jeg tænker: Hvad skulle alternativet være? At man valgte ikke at købe brugt tøj med den tanke, at den der oprindeligt har købt tøjet, på den måde ville blive “tvunget” til at stoppe sit forbrug? Man kan også se det sådan her: Ved at købe andres brugte tøj, sender man et signal til dem om, at det stadig har værdi, selvom de er færdige med det. Ej jeg ved det ikke. Jeg tror i hvert fald ikke, at hverken at købe brugt eller at købe nyt fra bæredygtige producenter i sig selv kan stoppe andre menneskers overforbrug.

  • Vi er helt enige om at shopping kun er en lille del af det som skal til 😉 Uanset oprindelsen.
   Det er også derfor min blog her langsomt flytter fokus – Johanne for 4 år siden ville have haft langt mere blind tro til penge som stemmesedler.

 • Marianne Luna 05/11/2018 at 10:11

  Virkelig spændende debat!
  Som en også kommenterede på Facebook ser jeg også en stor forskel mellem at købe det fra private eller købe det fra genbrug, hvor det er doneret, og altså ikke med efterfølgende salg for øje.

  • Det er der helt sikkert, men der ser jeg også en lang række udfordringer. Den vepseredde venter jeg lige lidt med at stikke hånden ned i 😉
   Men det er jo en spændende diskussion, for som Julie skriver, kan det sagtens give mega god mening for den enkelte, inkl mig, at købe genbrug på denne og alle andre måder.

   • Marianne Luna 06/11/2018 at 21:43

    Men gør det. 🙂 Det er vigtigt med debat. For også de ‘bedre’ og ‘bedste’ tiltag kan blive endnu bedre. 🙂

 • Der var et program på DR for nogle år siden, hvor en genbrugsforhandler af de mere kreative med gang i gode forretninger i selverkendelse sagde, at genbrug er systematiseret overforbrug – folk køber mere og forbruger mere med god samvittighed helt uden at den er begrundet i andet end det rent symbolske. Medmindre vi altså tænker på den lille gammeldags genbrugsbiks med doneret ældre tøj og enkelte kunder uden store midler …

 • Jeg har tit tænkt præcis det samme Johanne! At det, at det er lettere at sælge sine ting for nogle måske gør det ‘mere legalt’ at købe mere nyt. Jeg har flere gange hørt nogle validere salget af deres brugte tøj med, at det jo er bæredygtigt. Og selvfølgelig er det en kompliceret affære at afgøre, hvor bæredygtige handlinger er. Men hvis man retfærdiggør sit eget overforbrug med at det jo er bæredygtigt at sælge det videre, så tænker jeg at det er misforstået.
  Jeg tror heller ikke, at løsningen er at stoppe med at købe genbrug. Personligt synes jeg det er kompliceret nok at forsøge at shoppe bæredygtigt tøj, og jeg forsøger at forlige mig med, at man ikke kan vinde hele vejen rundt. Derfor vælger jeg at fokusere på mine egne handlinger, og for mig giver det mening at købe brugt. Men relevant debat 🙂

  • Dejligt at du deltager – det er nemlig ikke en nem debat, da det for de fleste privat giver mega god mening at købe brugt. Og det er bestemt ikke skrevet for at udpege genbrugskunderne, mig selv inklusiv.

 • God debat! Jeg har også tænkt det, og tænkte videre om man så skulle gå efter at finde de bæredygtige brands, når man købte brugt, for så støtter man jo “kun” andres forbrug af bæredygtige brands. Men den er svær.
  Generelt prøver jeg på at minimere mine køb (går overraskende godt her på 2. år), og virkelig tænke efter.. både mht. reelt behov og bæredygtighed ☺️

  • Det ville virkelig indskrænke ens shopping ik?
   Og det kan jo stadig virkelig godt give mening for den enkelte at købe genbrug – især hvis det erstatter et nyindkøb. Selvom noget er et strukturelt problem, kan det jo stadig godt give mening for den enkelte.

 • Puh, det kan da være du har ret, selv om det rent intuitivt ikke giver mening for mig. Jeg tænker dog stadig at tøjet taber ret meget værdi og at det derfor umuligt kan være en ret god forretning for de overforbrugende typer. Plejer vi ikke at sige at prisen skal ned på en fjerdedel, ish? Og gider vi overhovedet købe en t-shirt fra HogM brugt? Det er næsten ikke besværet værd, synes jeg. Men spændende diskussion, og du har jo nok ret i at genbrug ikke fixer alt.

  • Det er meget sandt, at prisen helt klart falder meget. Og nej de færreste gider nok købe en forvasket bomulds t-shirt, men det er desværre også kjoler, jakker og meget andet helt nyt man ser derude på brugtmarkedet.

 • Nathalie Schönenberg 05/11/2018 at 16:09

  Mega relevant indlæg! Jeg køber en del genbrug og har faktisk tænkt det netop som “det gode”. Men nu har du sat en masse tanker i gang hos mig, som nok har luret i mit baghoved, men som jeg har ignoreret/undertrykt. Så tak for det! Det er en sindssyg vigtig debat i hele bæredygtig mode-sektoren 😊

  • Tak fordi du også deler dine tanker her i tråden. Det er ikke min mening at dræbe “den gode genbrugsstemning”, men bare at stille spørgsmål. Det er jo også et godt spørgsmål om man får noget ud af at sætte spot på alle kompleksiteterne, men det synes jeg nu en gang er spændende. 😉

 • Hej Johanne,

  Virkelig vigtigt perspektiv du her giver. Jeg har selv tænkt den samme tanke af og til, da vi jo bliver ved med at se et kæmpe overflod af nyproduceret tøj, på trods af at vi også genbruger. Så er enig i at genbrug ikke kan gøre det alene og derfor ikke i sig selv legitimerer tøjforbrug. I sidste ende er vi afhængige af at produktionen af tøj bliver mindsket, hvis det skal rykke noget.

  • Ja, og det sker nok først, når vi som samfund begynder at forbruge mindre. Hvordan ved jeg virkelig bare ikke. Ville ønske jeg havde bare den mindste idé.

 • Naja Habermann 05/11/2018 at 23:59

  Jeg er så enig her, Johanne. Er slet ikke i tvivl om at det eneste bæredygtige er at vi alle nedsætte vores tøjforbrug til et minimum. Og det kommer fra en webshopejer, der sælger miljømærket tøj 🙈

  Køber selv ekstremt lidt tøj/sko. 3-5 ting årligt. Og kun miljømærket eller genbrug.

 • Det er et virkelig spændende perspektiv! Der er jo også den mulighed, at en del af dem, der virkelig sælger ud af garderoben, selv er en del af hele genbrugsmøllen, og derfor bruger en del af de tjente penge på brugt tøj også. Sådan en kjole kan nå at skifte hænder mange gange, inden den bliver slidt/umoderne, hvis hver person kun går med den en håndfuld gange (som jo ofte netop er grunden til, at folk videresælger tøj).

  Genbrugstøj er jo heller ikke en permanent løsning. Hvis vi lukkede samtlige tøjbutikker i dag, og alle kun købte genbrug, så ville der jo kun gå så og så længe, inden alt tøjet var slidt op, og vi alle sammen måtte gå nøgne. Så det, at man kan købe en t-shirt fra H&M i genbrugsbutikken er jo et symptom på, at de her ting stadig bliver produceret og forbrugt.

  Jeg tror ikke på, at den “rigtige” løsning findes på de her tanker og dilemmaer (hverken når det kommer til klimapåvirkning fra mad, transport eller tøj), men jeg tror på, at det er bedre at gøre et eller andet, end ikke at gøre noget som helst – også selvom man vha. genbrugs-shopping risikerer at poste penge i en andens fast fashion forbrug. I det mindste er det bedre, at de bruger de 40 kr. de tjente på t-shirten i H&M, end at du bruger de 80 kroner i H&M, som t-shirten koster fra ny.

 • Sofie Louise 07/11/2018 at 20:21

  Spændende perspektiv! Jeg køber også 80% af mit tøj brugt og sælger derfra også videre på loppemarkedet – både af det brugte tøj og det jeg har købt fra ny. Det går dog meget sjældent til nyt tøj, men simpelthen til en opsparing, som er svær at få stablet på benene som studerende. Så det er ikke altid, at dine penge går til nye køb, måske bliver der netop tænkt over, hvor meget tøj man har og ikke bruger, når man som sælger står i en loppestand, og går derfra med en tanke om, at de indtjente penge skal gå til noget mere fornuftigt 😉

 • Spændende tanke
  Om det er bæredygtigt eller ej, handler måske kun om hvad man sætter det i relation til.
  Det mest bæredygtige ville velsagtens være slet ikke at købe nyt og udelukkende lappe på det gamle. Sammenlignet med det vil alle indkøb (uanset graden af genbrug eller miljøhensyn) være et spild og med til at nedbryde jorden (til en vis grænse, man bør have ordentligt tøj på ;-)).
  Men hvis man sammenligner med det jeg husker fra min barndom: Hvor folk udelukkende købte nyt og nogle gange købte så tit at man ikke længere kunne finde det tøj man ledte efter… og dermed havde, næsten, hele garderoben fyldt med tøj der var ubrugt eller brugt en gang, hvorefter de smed, næsten, hele lortet ud i flyttekasser; så er der rigtig meget bæredygtighed i at kjolen, som kun er brugt en gang, sælges videre og bruges bare en gang….
  :-S
  Men ville “den bæredygtige person” så have købt denne genbrugskjole i min barndom??
  Det er et godt dilemma.

  En anden ting tæker virker, er at gøre garderobeskabet mindre, for normalt holder man op med at købe mere når man ikke har plads til det.

 • Jeg har gået og tænkt lidt over det her, siden jeg læste indlægget første gang, for jeg synes på den ene side, at det er et rigtigt vigtigt perspektiv at have med i overvejelserne, og på den anden side synes jeg virkelig ikke, at det er mit ansvar, hvad andre mennesker gør med deres penge. Hvis jeg købte en trøje af dig, ville jeg jo heller ikke synes, at det var min fortjeneste, hvis du så gav de penge videre til Røde Kors bagefter. Så som køber synes jeg ikke, at det er noget, man skal bruge energi på at gå og bryde sit hoved med, men som sælger og som “bevægelse” synes jeg helt klart det er værd at have med i, hvordan vi tænker om og promoverer genbrug.

  (Og ja, jeg er med blog igen – så må vi se, hvor længe det varer denne gang ;-))