Derfor skal du shoppe din egen garderobe

Derfor skal du shoppe din egen garderobe

Derfor skal du shoppe din egen garderobe 900 1200 BedreMode.nu

shop din garderobe 2

shop din garderobe 1

Mange rydder ud i garderoben en gang i mellem. Jeg kender også flere som sorterer ved at hænge noget forrest, og andet bagest på fx en bøjestang. Men jeg anbefaler altid at man rent faktisk pakker nogle ting væk. Og helst så langt væk at der er chance for at glemme hvad man har.

For så kan man nemlig opleve det fantastiske at shoppe sin egen garderobe.

Her er tre grunde til at jeg elsker at shoppe min garderobe:

Det skaber mindre lyst til at shoppe nyt

Måske kender du det; vejret skifter og det samme gør butikkernes inventar. Instagram bugner af flotte billeder af nyt tøj, og det samme gør de fleste busskure. Når det sker, så er de færreste af os imune over for den følelse der skyller over os. Ønsket om fornyelse, lysten til at skifte ham og flotte sig.

Ja hvis ikke du kender følelsen, så er du en af de få som er imune over for de kæmpe marketingskræfter der i løbet af virkelig mange år har lært hvilke knapper der skal trykkes på.

Men fordi jeg ved, at jeg har en vis mængde sommertøj som ligger og venter, så kan jeg godt holde shoppelysten lidt fra døren.

shop din garderobe 3

Det forlænger levetiden på mit tøj

Pauser er sunde for mennesker; men det er de også for tøj. Det slider på tøjet at blive brugt, og det er selvfølgelig ikke en dårlig ting, det er bare en kendsgerning. Det slider også en lille smule at hænge på bøjle, at gnuppe op ad andet tøj, og blive udsat for skiftende temperaturer.

Når tøjet ligger i en kasse i 6 måneder får det derfor en velfortjent pause, som gør at det kan holde længere i sidste ende. At forlænge levetiden på dit tøj, er absolut det bedste du kan gøre for dets miljøvenlighed. Jo længere du har dit tøj, jo længere tid har du til at udligne den store miljøpåvirkning der har været i produktionsfasen.

Intet bliver smidt ud ved en fejl

Den sidste grund, er den absolut største for mig. Jeg har nemlig lavet en regel om ikke at smide tøj ud udenfor sæson, fordi jeg oplevede at jeg hver vinter og hver sommer lavede dumme beslutninger.

Scenariet ser ca sådan ud: Det er mega varmt, min garderobe bugner, og jeg får lyst til at rydde ud. To hylder er fulde af strik som jeg ikke kan holde ud at have på, og bare tanken får sveden til at løbe ned af ryggen. Den følelse oversætter jeg til at jeg er færdig med det tøj; at jeg aldrig får lyst til at have det på igen.

Når det så bliver vinter, sådan virkelig koldt og jeg bare har lyst til at have min dyne med hver dag, så tænker jeg tilbage på den varme sweater jeg havde sidste år. Jeg leder efter den, og kommer så i tanke om sommerens oprydning. Og ærger mig noget så grueligt.

Det samme sker om vinteren. Jeg fryser, og når verden er grå og kold har jeg mest lyst til jordfarver og sort. Jeg glemmer at verden får farve igen, og at jeg godt kan lide farve, blomster og prints. I skabet hænger en række kjoler der er så farverige og kolde at jeg ryster bare ved tanken. De er næsten vulgært sommer agtige og jeg tænker at jeg aldrig nogensinde kommer til at have lyst til dem igen.

Det bliver dog sommer igen, en invitation til en fødselsdagsfest dukker op, og jeg sukker mod de farverige kjoler…

Det var en skrue uden ende, som gjorde at jeg shoppede alt for meget i starten af hver sæson. Og efter jeg begyndte slavisk at pakke hhv sommer- og vintertøj væk i slutningen af sæsonen, er det mønster blevet brudt.

Med det her super gode vejr, har jeg igen været i kælderen og shoppe min garderobe, og det har resulteret i at jeg har genfundet mange gode skatte!

shop din garderobe 4

Hvordan kan man shoppe sin egen garderobe?

Man kan selvfølgelig bare åbne skabet og hive noget ud, og så kalde det “at shoppe sin egen garderobe”. Men for mig handler shopping om at finde nye ting. Og derfor er det vigtigt at pakke mit tøj væk, så det kan genfindes næste sæson.

Ved slutningen af en sæson rydder jeg derfor ud i mit skab, og kommer alt det gode tøj fra sæsonen ned i en kasse. Til efteråret er det alt sommertøjet. Alt det som ikke passer til den danske vinter, som ikke ser godt ud sammen med en tyk strik, og alt det som bedst klæder solbrændte kinder og sommerdrinks. Jeg glædes over vores gode sommerminder sammen, og kommer det så i en lufttæt kasse til næste sommer.

Hænger der noget i skabet som jeg slet ikke har brugt hele sæsonen, så ryger det ud. Men alt det jeg har brugt med glæde, det pakkes væk.

Det samme gør jeg hver forår. Alt det tykke strik (minus en sweater til de kolde aftener) ryger i den lufttætte kassen sammen med noget cedertræ, og så lægges det væk. Igen sorterer jeg det jeg ikke har brugt fra.

I samme omgang hiver jeg så alt forårs tøjet frem, og ser på det med friske øjne. Det er ikke alt tøjet jeg finder godt igen, men det meste ser jeg meget mildere og kærligt på, end jeg gjorde den oktober dag hvor jeg forbandede kulden og mørket væk og sørgede sommerens forgang.

Så helt kort: Ved overgangen til hver sæson kigger du skabet igennem, og alt tøj som ikke passer til næste sæson lægges væk. Langt væk. Samtidig finder du kassen frem og shopper det tøj der passer til den kommende sæson.

Roterer du rundt i dit tøj, så du kan shoppe din egen garderobe?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
4 kommentarer
 • Hej Johanne.

  Sikke et inspirerende indlæg! Meget håndgribeligt. Hvor køber du lufttætte kasser og cedertræ? Og hvilken funktion har træet i kassen?

 • Hej Johanne
  Spændende indlæg. Hvilke lufttætte kasser køber du? Jeg har haft problemer med klædemøl, så en af mine yndlings-cardigans var ædt op, da jeg tog den op af kassen – nu tør jeg næsten ikke pakke noget væk…

  • Hej Kathrine
   Jeg har sådan nogle lidt mørke boxe fra Silvan. Men det skal også siges, at det ikke virker til at vi har problemer med møl i vores kælder – jeg ville også være mere nervøs hvis vi havde.
   Cedertræ bruger jeg for at holde møl væk – noget ala dette: http://ecoego.dk/rengoering-52/ceder-trae-mod-moel-p2731
   Du kan evt google mølfjerner og så lægge noget stærkere i kasserne