Den kompromisløse forbruger

Den kompromisløse forbruger

Den kompromisløse forbruger 2759 4138 BedreMode.nu

Foråret er på vej, og jeg kigger på hvilket tøj jeg gerne vil tilføje til garderoben. Det er på den ene side en rigtig lang liste, og på den anden side en rigtig kort liste.

Jeg er nemlig de sidste par år blevet forholdsvis kritisk med hvad der kommer ind i min garderobe. Jeg har nemlig masser af tøj, derfor skal alt nyt opfylde helt nye funktioner eller passe perfekt til det liv jeg lever.

Fremtidens forbruger vil ikke gå på kompromis

Jeg tror på, at fremtidens forbruger er den kompromisløse forbruger. Det er os der både vil have et mega fedt produkt – som OGSÅ lever op til vores værdier. Det lægger sig både op af minimalisme og zero waste livsstilen, samt vores øgede fokus på individualisering.

Den kompromisløse forbruger, er en person som BÅDE siger “mig og mine behov skal være i fokus” OG “Jeg vil ikke udnytte og forurene planeten for at opfylde mine behov – så står jeg hellere over eller venter.”

Hvis vi alle kunne shoppe sådan, så tror jeg vi ville se meget bedre produkter på markedet.

Jeg har udviklet en checkliste til alle der ligesom mig føler shoppelysten røre på sig, men gerne vil overveje det grundigt. Den checkliste består af 7 spørgsmål, som er:

Spørgsmål om behov og stil

HVAD ER DIT EGENTLIGE BEHOV?

Hvis du lukker øjnene og forestiller dig din garderobe, hvad har du så allermest brug for / lyst til?

Jeg er typen som ofte falder for noget på Pinterest, og pinner outfits i en uendelighed. Men når jeg står over for skabet om morgenen, er det ret tydeligt hvad jeg søger – og ikke søger. Fx falder jeg altid for jakker – men har en del gode. Og jeg synes det er kedeligt at shoppe sko, men det er tit dem jeg savner.

Passer det du har i tankerne, til din livsstil?

Fx, cykler du på arbejde, skal jakken nok kunne lukkes, eller har du små børn eller andre ting i hverdagen der sætter krav til dit tøj. Det er derfor tøj uden lommer sjældent kommer med mig hjem, fordi jeg ved at det er et behov jeg har.

Ved du hvad du føler dig bedst tilpas i?

Hvilke farver passer med resten af din garderobe?

Det er de spørgsmål jeg har omkring behov og stil. Du kan læse dem alle på checklisten her.

Men det er ikke kun stil og behov som er blandt mine udvælgelseskriterier. Der er også hele bæredygtighedsspørgsmålet.

Spørgsmål om bæredygtighed

Kan det fåes brugt?

Når du erstatter et ny-køb med et genbrugskøb, får du den største miljømæssige besparelse. Derfor er det altid en god idé at kigge brugt – og hvis du har noget specifikt i tankerne så prøv at søg online.

Jeg er virkelig blevet fan af at kigge efter noget specifikt brugt online. Fx fandt jeg for nylig et par nye Ecco støvler, brugt. At der findes så meget knap-brugt tøj derude er selvfølgelig et symptom på noget usundt, men hvis jeg erstatter et nykøb kalder jeg det stadig super bæredygtigt.

Kan du få en bæredygtig version af det du leder efter?

Er det du er ved at købe, den bedste version af tøjet du kan finde og har råd til?

Når du har slået fast hvad du har brug for, og hvordan det ser ud, så spørg dig selv igen om du går på kompromis. Er dette den ultimative kjole, jakke eller sko for dig? Og hvis ja, så er der nok stor sandsynlighed for at du kommer til at bruge den rigtig lang tid. Hvis ikke, er der nok stor sandsynlighed for at du vil udskifte den på et snarligt tidspunkt.

Download checklisten her

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
2 kommentarer
  • Kære Johanne, er det rigtigt husket at du har jeans i Ace-modellen fra Weekday (https://www.zalando.dk/weekday-ace-jeans-bootcut-web21n00n-k12.html), og kan du i så fald fortælle mig, om de giver sig i taljen ved brug? Har to forskellige størrelser hjemme og er i tvivl om, hvilken jeg skal vælge.

    • Hej Maria – Ja det er rigtigt. Jeg synes ikke de giver sig ret meget. Måske 1/2 str efter maaange gange i brug + de “kryber” tilbage efter hver vask.
      Så behold dem du kan holde ud af have på en hel dag som de er nu