Conscious Consumer Trend: Handmade Wardrobe

Conscious Consumer Trend: Handmade Wardrobe

Conscious Consumer Trend: Handmade Wardrobe 700 958 BedreMode.nu

14.11.21 homemade 1

DIY trenden har kørt i nogle år, og er stadig væk stor. Men for nogle er den gået over i helt at lave sin egen hjemmelavede garderobe. Det er den trend jeg vil se nærmere på i dette indlæg. Uden at være den store trendforsker, tror jeg at det er kommet i kølvandet på det der sker i mad-verdenen. De sidste par år har der været fokus på at lave ting fra bunden og finde frem til noget traditionelt. Og det er ofte sådan at “mad-moden” viser nogle tendenser i samfundet som drypper ned i andre dele af forbruget. Og nu til at det er hipt at lave sit eget tøj, strikke huer og sy kjoler. Der har selvfølgelig altid været folk der har gjort det, men især hjemmestrikke tendensen er boomet de sidste par år, med strikke cafeer, strikke bio og jeg ved snart ikke hvad.

Der er noget traditionelt over det, men samtidig også noget meget moderne. Når man har lavet noget selv så ved man hvordan det er lavet, og man går mere op i materialerne og kvaliteten. Det tror jeg kun kan være godt for folks syn på forbrug generelt.

ENG: DIY is a big trend and more and more people start making clothes for them selves. For the second in my mini series of conscious consumption I am looking at “a handmade wardrobe”

14.11.21 homemade 3

Det kan være overvældende, men er faktisk ret nemt at komme igang. Især strikning og hækling er blomstret op i Danmark og mange yngre kvinder flokkes til strikkeklubber, garn butikker og andre kreative fælleskaber. Garn salget stiger, og samtidig lærer folk en masse gavnligt. Blogland er fyldt med populære hækle og strikke blogs. Om tendensen skyldes at mange gerne vil finde tilbage til noget traditionelt, være en del af et fælleskab, eller blot komme væk fra skærmene og bruge deres hænder, ja det skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg bifalder det hele.

Jeg synes alle skal prøve at lave noget til dem selv, ikke mindst for at se hvor knyttet man bagefter føler sig til den ting. Selv hvis det ikke helt bliver perfekt, har jeg personligt svært ved at skrive noget hjemmelavet ud. Det letteste at gå igang med er vel et halstørklæde eller en hue. Hvis man mangler inspiration vil jeg varmt anbefale hjemmesiden Wool and the gang, et klart eksempel på trenden. De sælger både færdigstrikkede produkter samt sæt hvor du kan købe mønster samt garn og på hjemmesiden ligger frit tilgængeligt lette (og lækre) videoer til hvordan man griber det an.

Hvorfor er det så bæredygtigt? Min egen erfaring med folk der begynder at gå op i at lave tøj til dem selv, enten strik eller syning, er at de langsomt får øjnene op for hvad god kvalitet er. Og det kan forhåbentlig (langsomt) smitte af på deres tøj forbrug generelt.

ENG: There are plenty of reasons why people start making clothes for themselves, but right now it is increasing. I would love to say that everybody can do it, or at least should try, but it is up to everyone. All I know is, once you make something for yourself – with your own hands – you will want to keep it for longer. Also I have a hinge that crafters develop a certain eye for quality materials, that they hopefully will transfer to their shopping for the rest of their wardrobe. 

14.11.21 homemade quote

Jeg har lavet et mini interview med Jane fra bloggen projecthandmade2014 – hendes mål er at alt nyt tøj i 2014 skal være hjemmelavet. Det er nok over de flestes ambitions niveau, men det er godt at blive inspireret af. Læs mere efter hoppet.

– Hvad har fået dig til at vælge at alt skal være hjemmelavet i 2014?

Jeg har strikket og syet tøj til mig selv de sidste 3-4 år. Det startede med tøj til min store dreng og efterhånden fik jeg lyst til at kaste mig over min egen garderobe. Jagten på afløseren til en elsket silkebluse fra ZARA fik mig til at forsøge at sy den selv. Efter et par forsøg fik jeg lavet det grundmønster, som jeg nu bruger til bluser og kjoler. Med det kan jeg sy bluser i det stof jeg allerbedst kan lide til en brøkdel af prisen i en butik. Cirka samtidig fik jeg endelig brudt koden til at strikke sweatre til mig selv som rent faktisk passede (efter et par forsøg med en der blev for stor og en der blev for lille). 

Men på trods af, at jeg brugte meget tid på det hjemmelavede tøj og foretrak at gå i det, så købte jeg alligevel løbende nyt tøj, måske af vane, og endte tit med at sende det videre til genbrug næsten ubrugt. Og samtidig var mit skab fyldt med tøj, som jeg faktisk ikke gik med. Så ideen med projecthandmade2014 var at tvinge mig selv til at være mere systematisk med det hjemmelavede tøj, og stoppe med at købe tøj jeg alligevel ikke gik med. Min tanke var at projektet skulle køre et år, men jeg regner med at køre det videre i 2015. 

– Hvordan vil din shopping ændre sig fremover?

Da jeg regner med at fortsætte projektet vil det være en stor forandring fra tiden før 2014. Jeg nyder at spare tid og energi og jeg kan mærke, at begrænsningerne har gjort mig mere kreativ. Jeg er blevet bedre til at få det tøj jeg allerede har til at fungere og jeg ved at de ting jeg køber nu, er noget jeg rent faktisk får brugt. I hele 2014 har jeg købt et par jeans og en habitjakke udover erstatning af basisting, og begge gange var der tale om eksisterende tøj, der var blevet slidt op og skulle erstattes og dermed også tøj som jeg vidste havde et reelt formål i mit skab. Og de ting jeg har syet/strikket er også ting som jeg vidste at jeg manglede. Fx en chunky, varm cardigan her til vinter og løse sommertoppe, da det var vejr til dem.

Jeg er også blevet mere systematisk med mine stof- og garnindkøb. Nu køber jeg kun til allerede planlagte projekter, så mit lager ikke vokser. Og jeg har begrænset mine indkøb i genbrugsbutikkerne til tøj som jeg ved at jeg vil få brugt.

– Hvad vil du sige til andre der overvejer det samme? 

Til de fleste vil jeg sige: “Lad være”.
Det kræver en særlig interesse for det kreative og for håndarbejde før et projekt som mit giver mening. Men jeg tror at de fleste vil have glæde af 2-3 måneders købestop, hvor de fokuserer på at bruge det de allerede har. Det frigiver en masse energi når man dropper jagten på det nye og nøjes med det man har. Efter købestoppet vil man have større overblik over hvilket af tøjet i skabet man rent faktisk bruger. De fleste kan fjerne over halvdelen uden nogensinde at savne det. Jeg havde for eksempel masser af tøj i skabet fra da jeg arbejdede i et mere formelt kontormiljø og ikke havde børn, hvilket i min nuværende hverdag slet ikke blev brugt mere. Men det gav illusionen om, at jeg havde masser af vælge imellem. Da jeg fjernede alt det der reelt ikke blev brugt, blev hylderne pludselig meget tomme, og det var nemmere at gennemskue hvad der rent faktisk manglede. 

Så min erfaring er, at et købestop kan give mere tid, energi og overblik og derfor tør jeg godt anbefale det videre. Til gengæld skal man passe på med syning og strikning, da det i sig selv godt kan gå hen og blive en meget tidskrævende vane 🙂

14.11.21 homemade 2Lad jer ikke skræmme af Janes beretning. Start let og byg op. Og måske er det slet ikke den type “bevidst forbruger” som du er. Måske er du mere en minimalist? – læs mit først indlæg i serien om Minimal Garderobe her.

Hvis du er kommet her ned er jeg imponeret 🙂 Har du nogensinde lavet noget til dig selv som du gik med? 

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
2 kommentarer