Gifts that give twice

Gifts that give twice

Gifts that give twice 700 517 BedreMode.nu

Julen er en tid hvor vi bruger flere penge. Ofte bruges der penge på andre mennesker, og det er jo en smuk tanke. Men når man alligevel har pungen oppe, så synes jeg at man skal overveje hvor man lægger sine penge. Et år var det meget oppe at man kunne købe en ged til en familie i Afrika. Men der er også eksempler på at man kan give gaver, der giver igen. Eller gaver som giver to gange.

Det ligger mig meget på sinde, at prøve at støtte de virksomheder som gør noget godt, men jeg tænker ekstra meget på det her i julen. Det skal ikke ses som en boycut af visse butikker, for de store kæder kommer ikke til at mærke hvis man går uden om dem; de skal nok tiltrække andre kunder. Men for de små virksomheder kan det betyde en verden til forskel om du lægger dine penge hos netop dem. Jeg tænker meget over hvor jeg får mest for mine penge; og ikke på en tilbuds måde, men på den måde at jeg overvejer hvor de gør mest impakt.

Jeg har i årets løb stødt på nogle virksomheder som virkelig gør et godt stykke arbejde med at støtte sociale projekter og skabe arbejdspladser i udsatte områder og for udsatte mennesker. For den slags virksomheder er hver eneste kunde ikke bare en ordre i systemet, men det betyder virkelig noget, og er en gave til både virksomheden og de kunstnere/håndværkere de støtter.

Derfor har jeg udvalgt nogle forskellige gaver fra netop den type virksomheder. Altså dobbelt gaver 😉

Assecories

14.12.01 gifts that give twice1 // 2 // 3 // 4 // 5 //

 

1 – Til en farverig type må høre en farverig computertaske. Denne fine sag er fra PURA UTZ, et firma som bruger smukke traditionelle tekstiler fra Guatemala til forskellige tasker og tilbehør. De skaber gode stabile arbejdspladser, hvor hovedsageligt kvinder kan bruge deres traditionelle håndværksevner. Et håndværk der generelt er ved at dø ud, fordi det i deres kultur ikke er smart at gå med de farverige tekstiler.

2. Pandebånd dur til de fleste, og hvis man ikke lige kan strikke et så kan man få “mormor” til det. Mormor.nu er et sødt koncept som efterhånden har vokset sig til en stor virksomhed. De har 130 strikkedamer rundt omkring i Danmark, som sidder der hjemme og kan tjene en lille smule ved at strikke enkle designs til især børn, men også en smule til voksne. Jeg synes det er et dejligt initiativ, for selvom man er færdig på arbejdsmarkedet kan man sagtens være produktiv – og så er flere af deres designs ret smukke, fordi der er en designer inde over hver eneste mønster. Hvis du selv har en mormor der strikker kan man nu også købe deres strikkemønstre.

3. Smykker kan være en dejlig veninde gave, og armbånd er lette at bære. Dette er fra I Tråd med Verden (ITMV) som er et beskæftigelses projekt for marginaliserede invandrerkvinder. De har to tilholdssteder i Ishøj og Rødovre hvor en stor gruppe kvinder hver dag mødes om at lave fine håndarbejds projekter. De hjælper samtidig kvinderne til at lære dansk og komme tættere på arbejdsmarkedet. Det er et fantastisk tilbud til kvinderne, og jeg har besøgt dem og ved hvor meget det betyder for dem at de kan komme der, og den stolthed det bringer når nogle af deres kreationer bliver solgt.

4. Et fint net som dette ville jeg fylde med magasiner og give til min mor. Det er lavet af Place de Bleu, en social økonomisk sy-stue som har til huse i Nordvest i København. De har ligesom ITMV, med invandrerkvinder at gøre, som de tilbyder en god og tryg arbejdsplads på systuen. De er gode til patchwork motiver. At være en systue i Danmark er ikke nemt, og når de kvinder der kommer ind har forskellige udfordringer med at bagagen er det en endnu større udfordring, men Place de Bleu formår at skabe smukke produkter i utrolig høj kvalitet.

5. Sælskind ser vi alt for tit, og hvis jeg havde en cool lillebror (og et kæmpe julegave budget) skulle han have disse. Det er sko lavet af grønlands sælskind og læder. Det er et utroligt udskældt materiale, men jeg synes det er værd at støtte de grønlandske fangere.

Boligtilbehør

14.12.01 gifts that give twice26 // 7 // 8 // 9 // 10

6. De broderede puder er igen fra I Tråd med Verden, og er et samarbejde med en illustrator. De er i smuk kvalitet og motiverne er tegnet af kvinderne selv og repræsenterer deres drømme samt minder.

7. Tehætten er en god værtsgave sammen med en pakke økote. Denne er lavet i håndvævet uld fra Tibet. Ved at købe disse støttes tibetanske kvinder i at have et job som vævere. Håndvævning på små rejsevæve, af helt tyndt spundet uld, er et håndværk der langsomt dør ud.

8. Et lille salt kar skåret i afrikansk kohorn er ligeledes en fin lille værtinde gave eller lignende. De kommer i tre farver og er fra Naked Society, som håndplukker smukke afrikanske håndværksprodukter. Disse er håndskårne af individuelle håndværkere i Tanzania. Det er ofte mænd som arbejder hjemme og må gå mange kilometer hver dag med deres produkter på ryggen for at prøve at sælge dem.

9. De fine perledåser er ligeledes fra Naked Society, og jeg kunne sagtens se dem i badeværelset hjemme hos flere i familien. Disse er lavet af masai kvinder, som er kendt for deres evner til at arbejde med små perler. De er normader, og ejer ikke meget jord, men ved at lave produkter i perler (som man jo kan have med sig alle steder) som de kan sælge, kan de være med til at forsørge sig selv og deres familie.

10. En fin patchwork pude, igen fra Place de Bleu. Den har jeg meget prøvet at overtale kæresten til at vi skulle have her hjemme, og nu er den faktisk nedsat.

Hvis du er nået helt her ned i min meget lange smøre er jeg imponeret. Tænker du selv over hvad du støtter når du køber gaver, eller vil du hellere give en ged?

 ENG: This is a collection of gifts that give twice. By that I mean products from small businesses that support vulnerable areas and people, traditional crafts that might die out, or women who might otherwise not be employed. Click on the links under the pictures.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
7 kommentarer
 • Ganske Enkelt 01/12/2014 at 08:57

  Rigtig fint indlæg!

  Generelt set er jeg mest for at give folk det, de ønsker sig – allerhelst noget, de har brug for. Ønsker de sig økoting, jamen så får de økoting 😉

  Jeg kan sagtens finde på at freestyle, men så vil jeg være 100 % sikker på, at de kan bytte gaven. Der er så meget i julen, der bliver givet og som folk brænder inde med. Enten fordi de synes, at det er synd at bytte gaven eller fordi den rent faktisk ikke kan byttes. For mig er det vigtigste, at tingen kan bruges – at den ikke skal ligge stille efterfølgende. Dog kunne jeg godt finde på at købe fx bokseshort i øko bomuld til den i familien, der ønsker sig det eller øko herretøj fra et af de fede mærker, der laver det, til min mand.

  Jeg tror, at det største ansvar påhviler os, når vi ønsker os noget – at vi vælger noget, vi vil få brugt og gerne i en lidt grønnere version.

  • Jeg er enig i at ønskelister generelt er en god ide, for man har helt sikkert ikke lyst til at købe noget der bare fylder. Omend jeg ikke ville købe noget jeg ikke gik ind for, man må gerne skubbe til folk lidt gennem gaver synes jeg. 🙂
   Jeg må ærligt indrømme at jeg blev lidt ærgelig, da jeg så hvordan mit indlæg ramte godt ned i de mange overflods-gave-givning-kæmpe-strøm-af-ting-vi-ikke-har-brug-for indlæg, jeg fandt i min blogroll her til morgen, og at det trods de gode intentioner herfra, kan blive lidt for meget. Så straks gik jeg igang med at hente inspiration til en mere minimalistisk jul.

 • Sikke nogle fine ting du har fundet (og en skøn blog som jeg først lige er faldet over).

 • Ganske Enkelt 01/12/2014 at 21:00

  Jeg er faktisk ikke enig – synes ikke, at man skal “skubbe” via gaverne. Det kan bare så nemt blive påduttende. Hvis folk gerne vil giver geder til deres familie, så synes jeg, at de skulle starte med selv at ønske sig dem 😉 Giver det mening?

  Jeg er dog enig i, at man sagtens kan finde en grønnere løsning, fx en lækker bodylotion fra et godt mærke, hvis folk ikke ønsker sig en bestemt slags bodylotion. Eller hvis det bare er fx “underbukser, sokker… toilettaske etc.”. De fleste har bare mere specifikke ønsker, fx har de fleste vel en yndlingsmascara, en bestemt parfume mv. de ønsker sig? Der foretrækker jeg i hvert fald at købe det specifikke – og ligeledes at få det. Men igen – det er nok forskelligt, hvor specifik man er. Jeg ønsker mig fx en øko yogamåtte i år, og den skal altså være øko OG sort. Netop fordi flere af mine ønsker er “grønne” foretrækker jeg at skrive / linke til bestemte ting 🙂

  Jeg kan godt forstå, at du er træt af at ende i strømmen af “jeg ønsker mig”-indlæg. Men tror det er meget naturligt med datoen. Jeg elsker dog folks ønskelister – synes det siger meget om, hvem der sidder bag tasterne.

  • Jeg elsker hvor forskellige vi netop er, men her er det nok især forskellige erfaringer fra familien, hvor min ofte ønsker sig “noget lækkert til hverdagen” 🙂 Selv gjorde jeg det at jeg sidste år ønskede mig tøj fra et specifikt mærke.
   Jeg vil vildt gerne høre hvilken yoga måtte du ønsker dig, da jeg selv har overvejet en?