Hvis bare jeg kan ændre noget for én person

Hvis bare jeg kan ændre noget for én person

Hvis bare jeg kan ændre noget for én person 900 1200 BedreMode.nu

ændre noget for én person

I dag kommer der lige en så kaldt “stream of consciousness” – et øjebliksbillede fra min hjerne og lidt om hvorfor jeg gør de ting jeg gør.

At se det lille billede i det store

Jeg startede med at blive studenter-politisk aktiv i gymnasiet, og blev hurtigt opslugt af den verden. Både fordi folk så noget i mig, og fordi jeg synes det var meget mere spændende end fysik og matematik på højniveau. Alle går ind i det med ønsket om at “gøre en forskel”, men jeg så hurtigt hvor langsomt, ting egentlig rykkede sig.

Hvert år stod vi på rådhuspladsen og demonstrerede mod nedskæringer. Og hvis vi brugte ugevis på et høringssvar, skulle vi være heldige, hvis der blev ændret et komma i lovgivningen.

For en utålmodig og resultatorienteret type som mig, var det let at miste modet. Hvad rykkede det egentlig? Alt det ændrede sig dog, da jeg begyndte at tage på mange skolebesøg. Her lærte vi eleverne om skoledemokrati og om at have indflydelse. Og selvom indflydelsen var lille, så var den værd at kæmpe for.

Jeg kunne se, at der på hvert besøg, var mindst én som virkelig rykkede sig. Som så at, der var noget mere derude. Som blev tændt, handlingsorienteret og begyndte at se tingene i et nyt lys.

Lige siden har jeg ledt efter at skabe den effekt hos folk omkring mig.

ændre noget for én person

Man bliver ikke lykkelig af at se uretfærdighederne, men man bliver tændt af at handle på dem

Jeg er opdraget med en meget skarp retfærdighedssans, og derfor er det let for mig at se – og føle ansvar for – uretfærdigheder i verden. Da jeg startede på KEA, gik det hurtigt op for mig, at denne retfærdighedssans betød, at jeg ikke bare kunne glemme bomuldsbønderne, syerskerne og alle de andre mennesker vi så på film i klasselokalet.

Derfor dykkede jeg ned i det med alle kræfter. Ligesom i gymnasietiden kom jeg hurtigt ind i emnet, og jeg begyndte at skabe mig et netværk af folk som ønskede det samme. En mere fair modeindustri.

Det startede med mennesker, men blev hurtigt også et spørgsmål om miljø og bæredygtighed. Det er nemt at sige at mine handlinger ikke ændrer noget i det store billede, men jeg vælger at holde fast i det lille billede. Det gør at jeg kommer igennem dagen – når jeg kan handle på det jeg ser i verden.

Hvis bare det ændrer noget for én person

Hele vejen igennem husker jeg tilbage til følelsen af at stå i et gammelt lokale på en skole – overfor en stor gruppe af elever der mest af alt var der for den gratis kage. At kigge ud over dem, og finde den ene person som tog noget ekstra med hjem, den person vi ændrede noget for.

Med det kompas, er det ikke svært at blive ved med fx at blogge. For så betyder en enkelt kommentar en verden til forskel. Så snart én person har reageret på noget, så har det betydet noget for dem.

Med den tanke, er det let at forstå, hvorfor det gør en forskel at købe hos de små bæredygtige virksomheder. Dem som har et forhold til de familier som laver deres tøj. Fordi her ved jeg, at kun få ordrer er forskellen på om de har en god forretning og måske kan ansætte endnu en kvinde. Bare en enkelt kvinde som måske kan få et ordentligt job.

Det er også det, der i disse dage får mig til at knokle med at lave et magasin spækket med bæredygtig inspiration. For hvis det kan ændre noget for bare én af de 265 personer der indtil nu har købt det – ja så er dét det hele værd!

Det er svært at ændre verden, men det er ikke svært at ændre noget for én person. 

 

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
13 kommentarer
 • Marianne Luna 15/04/2017 at 11:43

  Virkelig dejligt indlæg, Johanne. 🙂 Jeg kan så godt følge dig. Mange bække små – hvis vi ikke tror på små ændringer, politisk forbrug osv., så sker der ingen ændringer.

 • Tak for et super godt indlæg! Jeg var også ungdomspolitisk aktiv i gymnasiet, så jeg kender følelsen af at al det energi man ligger kan føles som blot en dråbe i et helt hav. Jeg synes det er en virkelig god idé, som Du, at fejre de små sejre. Takket være dig og dit gode oplysningsarbejde har jeg mindsket mit tøjforbrug siden efteråret sidste år. Jeg undgår nu helt materialer som polyester og foretrækker genbrug eller økologi 🙂 og jeg kan godt sige dig at jeg gik amok i billigt og dårligt tøj før:-)

  • Fedt at du kan genkende følelsen at at energi ikke følger udbytte.
   Og hvor er det fedt at høre at bloggen har rykket noget for dig! Tusind tak for at fortælle det.

 • Virkelig dejligt indlæg, og jeg er f.eks. begyndt at bruge swedish stockings, fordi du har skrevet om dem:) Før kendte jeg dem ikke. Så det virker helt sikkert, lidt ad gangen, og det er så fedt, at du har sat dig så meget ind i tingene.

  • Det er præcis det samme for mig. Jeg købte to par i november, og har ikke købt strømpebukser siden. Nu mangler jeg er par der, der er lidt tyndere i det, men jeg kan godt vente en månedstid til jeg lander i kbh og kan smutte forbi res-res, et andet bekendtskab jeg ikke havde gjort mig, hvis ikke det havde været for din blog!

 • Er vild med din blog 😍
  Kunne godt bruge fif/ guides til bæredygtig shopping sådan helt generelt. Jeg kigger tit på designerne www og enten står der ikke noget ift CSR eller også står det meget lidt eller at de fx forsøger (?) at leve op til et eller andet kodeks jeg ikke kender. Eller at det er vigtigt for dem at tøjet produceres under ordentlige forhold uden at komme nærmere ind på detaljerne…
  Har ledt med lys og lygte efter bæredygtigt teen/ Tween tøj uden held indtil videre 😒
  Skriver du til firmaerne? Eller har du andre fifs?
  Undrer mig også over mærker der fx har 3-6 styles med certificeringer etc mens der ikke står noget om de resterende styles?

  • Hej Marie. Tusind tak for de fine ord.
   Har du prøvet at kigge på nogle af de brands der er på min shopping guide? De er i hvert fald nogle af dem som informerer rigtig godt om hvad de gør.
   Det er fedt at du allerede kan gennemskue de vage formuleringer. I min optik er det ofte et eksempel på at de ikke virkelig ved hvad der sker.
   Jeg skriver ikke særlig ofte til brands, men lever efter dem som selv fortæller historien. Ofte synes jeg det hænger sammen med omtanke for materialer. Virksomheder som er seriøse omkring bæredygtighed prøver som regel på både at have gode arbejdsforhold og miljøvenlige materialer.

 • Hold nu op hvor kan jeg bare sætte mig ind i dine tanker. Jeg har det på præcist samme måde! Havde aldrig tænkt på at det kunne være koblet til min retfærdighedssans, som også er virkelig udpræget. Men det giver jo egentlig super god mening 😉

  • Hvor dejligt at du kan relatere til det 🙂 Og jeg tror godt du kan tilskrive din retfærdighedssans noget af æren 😉

 • Rigtig godt skrevet.
  Kan godt være det et sejt langt træk, men en person af gangen, et liv afgangen så gør vi verden bedre, hvis vi vil.