Bæredygtig produktion er et svært kompromis

Bæredygtig produktion er et svært kompromis

Bæredygtig produktion er et svært kompromis 900 1200 BedreMode.nu

ourfit fra kontoret 1

Da jeg skrev om to tendenser fra modeugen, var I flere der spurgte ind til det med det svære kompromis.

Nemlig om man skal gå på kompromis med stil og kreativitet eller bæredygtighed.

Forbrugerens kompromis

Jeg bliver tit spurgt om jeg må gå på kompromis med min stil fordi jeg kun vil shoppe bæredygtigt. Jeg har ikke lyst til at svare ja, men sandheden er vel – ja det gør jeg.

Jeg vælger hver gang det jeg synes er sejest – inden for hvad der er tilgængeligt. Det er ikke fordi jeg ikke synes det er fedt – jeg elsker virkelig 90% af mit tøj, og synes det er skønt. Men det er da et kompromis.

Jeg bliver påvirket af den samme inspiration som alle andre; elsker at pinne outfits og se hvad der er i magasinerne, på instagram og på gaden. Og hvis jeg ser noget jeg virkelig kan lide, må jeg vælge det som kommer tættest på ud fra hvad der er tilgængeligt.

ourfit fra kontoret 2

Designeres svære kompromis

Designere der gerne vil lave bæredygtigt tøj har det samme problem. De vil gerne lade sig inspirere af tidens tendenser, smukke farver, strømninger og mange andre ting. De vil gerne lade deres kreativitet flyde og skabe de produkter de tror kunderne helst vil have.

Men så skal de ud og finde materialer, og beregne priser, og så sætter kompromisset ind. Nogle vælger at skabe det bedste ud fra de materialer de har til rådighed inden for en realistisk pris – andre vælger at vælge et mere tilgængeligt materiale som ikke er så bæredygtigt, men bedre passer på den vision der er for designet.

Nu får jeg det til at lyde som om en designer/et brand først kigger på materialer efter de har en skitse i hånden. Mange gange fungerer det samtidig, og her er det også svært. For det er rigtig let at finde de smukke, lækre, levende men ikke så bæredygtige materialer. Og lade sig inspirere af dem og se hvordan der kan komme godt design ud af det – måske endda designs som kunden vil elske længe, og som kan laves hos deres eksisterende sy-stue.

Det er måske sværere at finde stor varriation i de bæredygtige materialer – i samme prisleje. Selvfølgelig kan de lave egne materialer, men prisen for det er ofte kæmpe og der skal sælges store mængder. De der ikke vil gå på kompromis her, må derfor tage det bedste der er, og lave de absolut bedste designs inden for det.

Men det er i sidste ende altid et kompromis.

ourfit fra kontoret 3

Outfit noter:

I får lige lidt billeder fra mit nye kontor, i et outfit som jeg synes er skønt, men i sidste ende et kompromis. Jeg kunne godt tænke mig en smuk uld-vest, men fandt denne i genbrug – strikken er fin i farven, men kunne formen være lidt strammere i ærmerne?

Strik fra Oenling i øko uld / Vest fra Veras / Jeans fra Monki i økobomuld.

Hvilket kompromis er du mest villig til at lave?

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
7 kommentarer
 • Mine to primære kriterier er:

  1. At jeg ikke forurener min omverden med mit indkøb under brug, så helst ikke ting, der skal renses og slet ikke ting, der sender plastikmikropartikler ud i afløbet.

  2. Desuden skal det være noget, som jeg vil gå med i minimum 3 år og gerne meget, meget længere. Allerhelst noget, der kan gradere nedad i min garderobe, hvis det er t-shirts og lignende og ende efter en 6-7 år som nattøj. Så det bliver brugt helt op af mig.

  Desuden

  3. Det betyder, at jeg går efter naturmaterialer, eller afledte som eksempelvis Tencel.

  4. Hvis der er andet i min uldsweater er det enten bomuld, silke eller cashmere, max. 10-15 % kunststof til at forstærke den.

  5. At jeg køber kvalitets- og designmæssigt det bedste jeg kan få for mine penge

  6. Og at jeg ikke skifter stil væsentligt – og helst heller ikke størrelse:)

  7. Hvis en ting så opfylder alt ovenstående, både kvalitet- og designaspekterne, og jeg har råd til den, så må den hjertens gerne være bæredygtig.

  8. Men jeg er lige nu ganske ofte til Mads Nørgaard, fordi han tænker på, hvad han kan gøre med hele sit firma, og ikke kun med en sektion, der får et ekstra “grønligt” skær af bæredygtighed.

  https://fashionforum.dk/2017/02/17/vi-ikke-aendrer-retning-ender-vi-vi-paa-vej-hen/

  • Det er også nogle rigtig gode kriterier.
   Jeg ville også købe mere Mads Nørgaard hvis der var noget der fængede mig. Jeg har det dog lidt dobbelt med hans holdning til “vi gør en masse godt, men siger ikke hvad” fordi det ville gøre det så meget federe som forbruger at kunne se hvad det “gode” var. Men det er to forskellige tilgange som hersker i modebranchen lige nu, og fred være med det 🙂
   Jeg tænker også altid at jeg skal kunne beholde noget, men er okay med at jeg ikke kender min stil/livsstil heelt nok til at tænke 3 år frem.
   Ps btw velkommen tilbage i kommentarsporet

   • Tak:)
    Og det med de tre år forstår jeg fint, men jeg er jo gammel, så jeg har fået vaner – også med hensyn til tøj:)

 • Jeg vil hellere gå på kompromis med materiale end design. Det lyder så kontant, men det betyder ikke, at jeg ikke har tænkt over det 😉 Som Liselotte skriver, så er det også vigtigt for mig at jeg kan bruge mit tøj længe, hvilket betyder at design og kvalitet skal være langtidsholdbart. Det skal helst alt sammen være mit yndlingstøj 🙂

  Det ALLERVIGTIGSTE for mig er, at de mennesker, der har syet mit tøj har arbejdet under rimelige forhold.

  • Jeg synes det er fedt at du er ærlig 🙂 Og fornemmer at de fleste er på den vogn.
   Arbejdsforhold er super svært at kontrollere, men der kan sagtens være tidspunkter hvor materialet ikke er det “grønneste” men det er lavet på en ok fabrik. Det er dog bare så meget sværre at tjekke.

   • Det er helt klart sværere at tjekke. Der vælger jeg så at stole på, at hvis producenten siger det er OK og at de selv har tjekket det, så er det fint med mig – og det kan både være på deres hjemmeside eller hvis jeg kontakter dem og spørger. Hvis de ikke siger noget som helst eller de henviser til nogle alt for generelle mål og ønsker, så er det nok fordi de ikke har noget godt at sige… Önling og Rabens Saloner er fx nogle jeg har kontaktet og fået gode svar. Fillipa K er meget gennemsigtige på deres hjemmeside, det er fedt.

    • Tillid kan også være en god model. Den bakker jeg også op om, og har selv brugt den og fået gode svar fra Graumann.

     Hun ved jo præcis, hvor og hvem der producerer hendes ting, og besøger dem selv jævnligt – både i Polen og Hong Kong..