5 ting jeg har lært af at køre capsule wardrobe to gange

5 ting jeg har lært af at køre capsule wardrobe to gange

5 ting jeg har lært af at køre capsule wardrobe to gange 1000 1350 BedreMode.nu

afbrændt tøj 1

Jeg er ved at planlægge min 3. capsule, og selvom jeg måske ikke snakker så meget om det som i efteråret, så giver systemet mig stadig rigtig meget værdi. Og med to omgange bag mig, er det tid til at dele hvad jeg har lært.

1) Tilvalg er så meget bedre end fravalg!

Jeg synes det er genialt at sortere ud, ved at sortere til. På den måde slipper jeg for at tænke dårlige tanker om det tøj som ikke skal være i skabet lige nu, men tænker i stedet rigtig kærligt om det der skal ind. Det giver mig også mulighed for at vælge hvem jeg gerne vil være, eller i hvert fald udstråle for en periode.

Øvelsen med at tilvælge mit tøj giver mig også mere selvtillid når jeg klæder mig på. Fordi jeg altid kan minde mig selv om, at jeg har taget et aktivt valg om at alt det tøj der hænger i skabet er nice. Mere i punkt 4.

2) Tænk over om du kan fylde en vask når du vælger farver.

Når man har mindre tøj, skal der vaskes oftere. Derfor har jeg fundet ud af, at det er vigtigt at der ikke er noget tøj der skal vaskes for sig. Det betyder ikke at jeg ikke kan skaje ud med en farve, men så skal det ikke være på en bomuldsbluse. Her i hjemmet vasker vi sort og blå på ugentlig basis (min kærestes farver) så hvis der skal køres andre vaske, så står jeg alene for at fylde en maskine.

Det var fx grunden til at jeg ikke fik brugt min lyse-stribede bluse i efteråret.

gaver fra genbrug 1

3) Det kan være hårdt for fodtøjet, så pas på det

Når man bruger færre ting, er der også mere slid på det der bruges. For mig er det fodtøj. Derfor er det vigtigt at pudse mine læderstøvler oftere og de vil nok fremover skulle forbi en skomager årligt. Men det er det hele værd.

4) Jeg bruger mindre tid om morgenen, og bliver mindre usikker på mit tøj

Når der hænger mindre tøj i skabet, er der færre valg at skulle forholde sig til. Samtidig, som jeg nævnte i punkt 1, har jeg det godt med alt tøjet. Altså næsten. Det er jo ikke sådan at jeg aldrig har tøjkrise, men når det sker, så minder jeg mig selv om at jeg har knyttet mig til denne garderobe i tre måneder.

Begge dele betyder at jeg bruger mindre tid på at finde tøj hver morgen + jeg føler mig mere velklædt baseret på de valg.. Det er altså et kæmpe plus i min bog, og den største grund til at jeg fortsætter.

IMG_3662

5) Årstids-overgange roder lidt i skabet – og det er okay

Når jeg har lagt mig fast på en capsule og alt hænger snorlige er det fantastisk. Sådan ser mit skab ud i ca to måneder. Garderobe lykke! Men så begynder den næste sæson og nærme sig, der flytter måske lidt nye ting ind og jeg begynder at snyde lidt (især med overtøj eller sko fra næste sæson). Så begynder skabet at rode lidt igen. Men det er okay, og intet i forhold til før.

Bonus: 6) Vinteren varer 4 måneder i Danmark

Jeg havde egentlig tænkt at man kunne dele året op i fire sæsoner af 3 måneder. Men det kan man ikke i Danmark. Derfor tror jeg det er mere realistisk at dele året op sådan:

Forår: April, maj og juni (Juni med lidt korte bluser måske)

Sommer: Juli og August

Efteår: September, oktober og november

Vinter: December, januar, februar og marts.

Hvilket system har du i garderoben?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
18 kommentarer
 • Marianne Luna 26/03/2018 at 15:44

  Det er sjovt, så forskelligt, man vasket tøj. Jeg blander alle farver – undtagen hvid (som jeg dog ikke rigtig bruger) og nyt tøj – i vaskemaskinen uden problemer. På den måde skal jeg kun vaske to forskellige programmer for mit tøj: En mild 30 grader til uld og andet finvask, og en 40 til resten. 60-grader-vask (sengetøj og håmdklæder) sorterer jeg i hvid og farvet.
  Så længe jeg sørger for, at nyt tøj kun bliver vasket med samme farver, så fungerer det fint. 🙂

  • Marianne Luna 26/03/2018 at 15:44

   *vasker tøj. Skriver fra min telefon, så dee har vist sneget sig nogle slåfejl ind.

   • Jeg tror måske også det er mis-visende når jeg skriver farver. Men jeg vil helst ikke vaske lyse ting sammen med sort tøj. Så om sommeren har jeg en lys vask, en mørk vask og en helt sort. Den lyse vask bliver bare aldrig fyldt om vinteren

    • Kan fit vaske noget helt lyst i en finvask sammen med et par sorte bukser i uldblanding fra Hope. Men som Marianne har jeg lært, at helt nye ting skal behandles forsigtigt (hej sorte bukser fra Lovechild 1979 …)

    • Marianne Luna 29/03/2018 at 11:22

     Det giver mening. 🙂
     Det hjælper også mig, at jeg ikke rigtig bruger hvidt tøj. Både fordi, jeg ikke synes, det er min farve, men måske også fordi, jeg ikke gider vaskebøvlet (aka doven type).

 • Efter en laaaang vinter, hvor jeg de seneste par måneder har tænkt ’ydr’ om morgenen, når jeg skulle tage tøj på fordi jeg er træt af det hele derinde, ikke kan sætte det sammen på nye måder, ikke kan bruge alt det jeg ser fordi det er for koldt (det skal jo matche med en sweater), og efter endt barsel (nyt liv og ny krop) så har jeg besluttet mig for at starte på capsule tankegangen. Ideen tiltaler mig virkelig. Men hvor skal jeg starte? Og kan man have en farverig capsule garderobe?

  • Åh kender så godt det med at være træt af at alt skal matche til en sweater. Eller passe under de 20 lag man har på.
   Det lyder til at du vil få meget glæde af en capsule wardrobe. Start med at beslutte dig for en periode; fx april til juni
   Og stil så dig selv nogle spørgsmål om dit liv i den periode inspireret af dette indlæg: http://bedremode.nu/video-planlaeg-din-garderobe-dit-liv/
   Derefter kan du rydde ud – det har jeg også lavet nogle videoer om: http://bedremode.nu/video-garderobe-oprydning-feat-nordrobe/
   Og til sidste handler det om at få lidt nyt ind. Og det kan SAGTENS være farverigt. Jeg tror du vil elske at se inspirationen til min forårscapsule, som faktisk indeholder en del farver. Den udkommer 2. april

   • Jeg får lige kigget indlæggene igennem 🙂 det er ikke fordi mit skab bugner. Da vi flyttede i november, fik tøjskabet en ordentlig declutter, men måske jeg faktisk var for grundig? Og så glæder jeg mig til at få lidt nyt ind. Det trænger jeg til. Både fordi tøjet som sagt sidder lidt anderledes, men en del er også blevet slidt. Jeg vil helst købe økologisk/bæredygtigt samt second hand (og så ting fra COS, fordi det altså rammer spot on ifht min stil).

    Jeg glæder mig til at se din forårscapsule.

    • Man kan godt være lidt for grundig hvis det ikke føles rigtigt lige nu. Jeg har en regel om aldrig at smide tøj ud, som er udenfor sæson. Dvs jeg må ikke smide sommertøj ud om vinteren og den anden vej rundt. Fordi jeg ofte ikke kan forestille mig at jeg “nogensinde” vil få brugt den blomstrede kjole igen… Indtil vejret igen er perfekt til det og jeg savner den.

 • Kom i tanke om en tilgang, som måske også kan bruges sammen med de øvrige råd om en capsule. Det lyder, at man skal have 10 rigtig gode stykker tøj, som man så kan bygge udenom med andre lidt mere anonyme ting. Den bruger jeg af og til, bare for at tjekke, at det ikke bliver lige pænt, og lige stille det hele.

  • Så i stedet for at tænke i (kedeligt?) basis som grundelementer, så tænker man i ti mere spraglede ting?

   • Eller hammer veldesignede, luksuriøse (alt er relativt) eller med kant 😉 Man kan vist ikke sige spraglet, når man kigger ind i min garderobe …

    Hos mig er det blandt andet mine yndlingsbukser fra COS, ikke i blå som normalt, men i lys beige canvas. Det kostede 260 kr. på udsalg, og det er en skjorte fra Lovechild 1979 i det fineste blåstribede stof (præcis som den skjorte købt i Bruxelles i slut 90’erne, der senere døde i vask). Som sagt, det kan være mange forskelligen ting og prisniveauer.

    • I guder, kan ikke ramme tasterne ordentligt … Men glemte den oversize sorte tunika med et stort bindebælte i livet fra Marimekko, der skal bruges sammen med enten vidde sorte bukser eller løse herrebukser fra Hope … Den kommer til at leve i min garderobe, sålænge den gider 🙂

    • Det giver rigtig god mening!

  • Det lyder også som en god tilgang. Det er jo de stykker tøj som ofte symboliserer ens stil. Jeg tror også jeg begynder at indse at det måske faktisk kun er ca 10 ting der skifter fra sæson til sæson; det som giver lige det ekstra til all-round ting som jeans, sneakers og t-shirts.

 • Jeg er faktisk igang med oprydningen lige nu as er speak (…write?). Og jeg tror, at jeg kommer til at modificere begrebet en anelse. Noget med en fast basis garderobe incl 10ish stykker spragl, der er der hele året og så lidt udskiftende elementer per sæson/capsule. Tror jeg.

  • Som jeg er landet på som 50-årig 😉 Sig tillykke til dit unge, sprøde selv for at nå dertil lidt hurtigere …

  • I vil nok også løbende lægge mærke til at der er en ret stabil kerne i mine capsules. Om det giver mening for den enkelte at tage stilling til alt sit tøj eller kun noget af det, hver sæson, vil nok altid være individuelt.