5 ting du skal vide om dig selv før du shopper

5 ting du skal vide om dig selv før du shopper

5 ting du skal vide om dig selv før du shopper 1000 1500 BedreMode.nu

Jeg er ikke på nogen måde klog på mennesker eller psykologi. Men jeg har gjort mig selv nogle erfaringer, som jeg føler jeg godt kan give videre.

Især har jeg lavet mange fejlkøb på vejen mod en bæredygtig garderobe. Det er jo skønt at prøve en masse ting af, og det elsker jeg også. Men vi ved jo godt at bæredygtigt tøj kommer med et prismærke som ikke efterlader så meget rum til fejl, så derfor ville det være fedt hvis du kunne undgå dem jeg har gjort.

Disclaimer: Byt er ikke shopping

Jeg elsker at eksperimentere med min garderobe og med tøj generelt. For mig er det en stor del af det sjove – og det er også grunden til at jeg har prøvet næsten alle bytterservices der findes og er stor fan heraf. Det gode ved det er, at det ikke koster mere jo mere jeg bytter. Derfor ser jeg det ikke som normal shopping, og har intet problem med at lave fejl her – og har gjort det op til flere gange. Guilt free shopping og jeg elsker det. Lige pt er jeg medlem hos The Organic Club.

5 ting det er godt at vide om dig selv for at undgå fejlkøb

1: Hvordan er din hverdag reelt set

Det nytter ikke at købe tøj til det liv du ønsker, frem for det du har. Det har jeg gjort flere gange, især når det kommer til jakker og overtøj. Jeg har nogle gange et billede af mig selv gående rundt i byen med en lækker åben frakke hængende på skuldrene. Sandheden er dog at jeg tit cykler stresset fra møde til møde, og derfor er det vigtigt at mit overtøj er praktisk, kan lukkes og har masser af lommer.

Lesson learned, og det er derfor en af mine frakker er blevet til en weekend frakke.

Det samme handler om sko for mig – jeg er doven i hverdagen, og går derfor mest i de samme to par sko hver sæson. Derfor ved jeg, at de sko jeg skal bruge penge på, skal kunne bruges til næsten alle outfits, hvofor jeg ofte ender med sorte sko. (Håber dog dette ændrer sig denne sæson, fordi jeg har fundet ud af at jeg også anser congac farvet læder som basic)

Så hvordan ser din hverdag ud? Hvordan kommer du til og fra arbejde? Hvor meget bevægelsesfrihed har du brug for, og hvor varmt/koldt er der i dit hjem og arbejde?

2: Hvad du rækker ud efter på travle dage

I min verden må der gerne være noget forskelligt i garderoben; noget til de travle dage, noget til de dage hvor du skal fremlægge, og noget til de hyggelige langsomme dage. Men de dage hvor du har mere tid, har du nok også mere kreativitet, så derfor synes jeg det er vigtigst at få dækket de travle dage mest.

Det er her du helst vil være i din komfort zone, og det er helt okay. Forestil dig at alt dit tøj er rent, hvad er det så for noget du altid rækker ud efter først? Hvadtager du på helt uden at tænke over det?

Jeg synes det er her de største investeringer skal ligge, og for mig er det jeans, skjorter og strik.

3: Hvilke snit føler du dig lækker i?

Jeg er ligeglad med hvad der rent faktisk “klæder dig” efter traditionelle Trinny og Suzanna regler. Ud med dem. Hvilket tøj føler du dig mest lækker i? For mig er det højtaljede bukser, culottes og semi høje sko. Det var derfor jeg vidste, at fx bukserne fra H&M Conscious skulle hjem til mig, for selvom det ikke er hverdags tøj, så er det et snit som jeg føler mig røv lækker i.

Hvad er det for dig? Er det en slå-om-kjole? Er det en flagrende nederdel eller en smuk habitjakke? Ved at vide dette om dig selv, så kan du lettere bruge penge på nogle seje ting, fordi du ved at det løfter selvtilliden.

4: Hvad for noget basis tøj har du brug for?

Dette er et lidt kedeligt punkt, men ikke destumindre vigtigt. At vide hvilken slags basis tøj du bruger og har brug for, kan du lettere fylde op på det når chancen byder sig – og gå videre til at shoppe alt det sjove.

For mig er det fx stramme sorte toppe i stedet for BH’er (fordi komfort), t-shirts og ankelsokker. Jeg ved, at hvis jeg finder et stykke tøj som fx kræver at jeg har BH på, så får jeg det ikke brugt nok. Eller er så stramt at man skal have usynligt undertøj på – not for me.

Men jeg ved også, at hvis jeg ikke har t-shirts nok til vinteren, så bliver den svær at komme igennem, så derfor kunne jeg godt finde på at købe lidt flere af dem. Fx hos The Baand som kører ophørsudsalg lige nu.

5: Hvad sukker du altid over hos andre?

Er der et stykke tøj som du sådan elsker når du ser på billeder eller hos andre? Så overvej hvorfor du ikke selv ejer sådan et stykke tøj? Er det fordi du fortæller dig selv at du ikke kan gå med det, eller er det fordi det faktisk ikke er din stil.

Jeg har to eksempler på dette. Det første er hatte. Jeg kiggede på billeder og mennesker med hat og tænkte at de var mega modige. Jeg elskede hattelooket længe inden jeg fik min første filthat. Men så tog jeg endelig springet, og nu elsker jeg virkelig at gå med hat – og så synes jeg det redder ethvert kedeligt outfit.

Det andet eksempel er nederdele. Jeg elsker dem på andre, og især de mere spraglede af slagsen. Og jeg prøver også gang på gang, og er hele tiden på udkig efter en, men har endnu ikke fundet en som har holdt flere år i min garderobe. Jeg tror det skyldes to ting; 1) Som jeans pige er jeg afhængig af lommer og 2) jeg føler mig bare altid mere lækkert i smarte bukser. Måske jeg bare skal opgive tanken om nederdele og beundre dem på andre mennesker. Det ville sikkert spare mig for nogle fejlkøb.

Har du lagt mærke til en ting?

Jeg har ikke sagt at du skal kende din stil. For det tror jeg der er alt for få mennesker som virkelig gør. Jer som har en klar fornemmelse af jeres stil – fedt! Men for mange er det noget som udvikler sig hen ad vejen, og kan være svært at sætte ord på.

Dog tror jeg på, at det kan være hjælpsomt at vide lidt om sig selv, før man shopper.

Kan du bruge disse spørgsmål til noget? Ved du alt det her om dig selv?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
4 kommentarer
 • Simpelthen sådan et godt og brugbart indlæg Johanne!
  Hilsen hende der pinner tonsvis af billeder af Elin Kling i stiletter, stramme jeans og en uldfrakke skødesløst kastet over skulderen, men også hende som går rundt en masse hver dag, hader stramt tøj og, ikke mindst, bor i regnfulde Danmark 🙈

  • Hej Christina
   Dejligt at du kunne bruge det. Jeg pinner nemlig også så mange urealistiske billeder, og det kan godt få mig til at være utilfreds med min nuværende stil. Men måske kan du kigge på om der er en enkelt detalje ved de billeder som du kan lide?
   Eller investere i seriøst behagelige stiletter 😉

 • Jeg vil også gerne rose dette indlæg. Det er rart lige at blive mindet om ‘det realistiske’ og ‘det virkelige liv’, når man har hang til at glane pæne billeder på pinterest.

  • Hej Katrine
   1000 tak – og ja det er nemlig vigtigt. De fleste af os har ikke en hverdag som gør at vi altid ligner damerne på pinterest