Guides

Hvad udgør en “bedre” gave?

14.12.15 giv en bedre gave

Jeg har delt en del gave tips allerede, og set en hel del flere rundt omkring i blogland. Men hvad er egentlig en god gave – i mit hoved?
Og hvad gør den lidt bedre? Altså min definition af bæredygtig som jeg vil gøre helt klar til i morgen. Jeg er ikke en ekspert i gavegivning, og jeg har da også givet og modtaget min del af fejl knap så velvalgte gaver. Men jeg har en holdning til hvad der gør en gave lidt mere bæredygtig, på samme måde som jeg har det med tøj og ting. Den vil jeg gerne prøve at dele. Men tag i mente at det selvfølgelig kun er min mening 😉

Jeg er også meget interesseret i at høre jeres holdning, for med så meget andet – men især dette emne – er jeg pinligt bevidst om at vi ikke alle sammen er enige, og at netop denne uenighed kan være grunden til skuffelse, stress og unødige ting der aldrig bliver brugt. Også gerne mere generiske tips til hvad der gør en gave god?

Generelt synes jeg at en god gave skal være; brugbar, personlig, person specifik, smuk og velvalgt. Men derudover er der nogle andre ting som jeg også godt vil bestræbe mig på at den er.

Lavet med omtanke – Hvis jeg skal bruge mine penge på en gave, vil jeg gerne have at den er lavet under pricipper som jeg kan stå inde for. Det kan være en produktion der tager højde for miljøet, menneskene bag eller noget helt tredje. Det kan også være at den er lavet af dig selv eller en lokal kunstner som lægger en masse kreativitet eller kærlighed i det. 

Kvalitet – Hvad end det er, så er det også vigtigt at det er høj kvalitet. Det er både med henblik på bæredygtighed, men også forkælelse. Ting af kvalitet holder længere, og derved har man også glæde af det i længere tid.

Minimalt spild – Denne går især til indpakning. Der er intet værre end at ende med en stor bunke af papir der ikke kan komme videre. Tænk over om det papir du bruger kan genbruges (det kan det kun hvis du ikke kommer tape på), eller om du kan pakke ind i fx et smukt viskestykke. Jeg kan godt lide at sætte et lille stykke pynt på som kan komme op at hænge bagefter i stedet for bånd.

Oplysende – hvis man har gjort sig umage med at finde/lave/købe en gave som er lidt “bedre” så kan det være en god ide at vedlægge en lille fortælling om hvorfor den så er bedre. Dette kan give mer-værdi til gaven og være med til at gøre den endnu mere betænksom. Det er vigtigt at det ikke er en løftet pegefinger, men mere en lille reminder hvorfor netop denne gave er god for personen, miljøet og andre (eller hvad det måtte være)

Genanvendelse – Hvis man går hele vejen ud, kan det være en god ide at tænke på – og oplyse om – hvordan gaven kan ende dens liv. Er det en ting som kan nedbrydes, findes der et sted man kan aflevere emballagen eller lignende. Det samme gælder selvfølgelig indpakningen.

Dette er bare mine bud på hvad der gør en gave “bedre” . Jeg elsker at give – og modtage gaver. Og jo jeg synes også det er skønt at lave og følge en ønskeliste, men også når folk går uden om den.

Links til mine gave tips: Økologiske toilettasker, Økologiske Køkken tekstiler, Soya lys, Gaver der giver to gange, denim tasker.

ENG: I love giving and receiving presents. I know many people have many opinions on what makes a great present, and I am by no means an expert. I would love to hear your opinions on what makes a good present.
I do however have strong opinions on what makes a more eco-friendly present. These I wish to share:
– Made with care and thought, being a thoughtful and environmental production or a local artist etc.
– Quality. It lasts longer and is more environmentally sound.
– Minimal waste, especially when it comes to wrapping, think about recycling and disposal.
– Informative. When you’ve chosen a gift that is a “little better”, do the recipient the favor of telling them why. Not by being a smart ass, but in a kind way that shows the extra thought that was put into this gift.
– Recycling. This is for the pros – think about and tell about how this gift can eventually end its life.

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Thea
  15/12/2014 at 20:00

  Beklager at det altid er mig, der kommenterer, men synes at dialogen er så konstruktiv og spændende 🙂

  Anyway – en god gave er en gave, hvor giveren har været i stand til at sætte sig ordentligt i modtagerens sted og dermed udvælge noget, som vedkommende har brug for eller som vedkommende vil værdsætte så meget, at det vil blive brugt / skabe glæde i lang tid fremover.
  Min mand gav mig et år bogen “Da Sex and the City ændrede verden”. På det tidspunkt var mit helt store interesse emnet “senmoderne seksualitet” og min go-to-comfort serie SATC – bogen var på alle måder en perfekt kombination af de to “sider af mig” og derfor var det en gave, der gik rent ind. Fik dog også noget det af ham, som jeg havde ønsket mig, og det er generelt en ret god kombi synes jeg – altså også at give noget, man ved den anden ønsker sig.
  Min far gav et år min mor (her snakker vi 70’erne) en håndmixer og et rævepels til halsen – “tørklædet” havde hun ønsket sig, og håndmixeren var bare en indskydelse fra hans. I dag er ræven røget videre, men håndmixeren virker endnu. Synes at det en god historie 🙂

  • Besvar
   johanne
   16/12/2014 at 07:08

   Åh Thea 🙂 Du må aldrig undskylde for at kommentere. Jeg bliver så glad hver gang.
   Historien fra dine forældre er super sød, og det lyder også som en god bog du fik af din kæreste.
   Du har helt ret i det med at sætte dig i modtagerens sted. Hvorfor det også er lettest at give uventede gaver til søster/mor og sværhedsgraden stiger henimod bedstefar.

  Skriv en kommentar