What I like about the Capsule Wardrobe Concept

What I like about the Capsule Wardrobe Concept

What I like about the Capsule Wardrobe Concept 700 958 BedreMode.nu

what I like about the capsule wardrobe

Hvad jeg godt kan lide ved “Capsule Wardrobe” ideen.

Nettet flyder over af guides til, hvordan du skaber den perfekte Capsule wardrobe. Et koncept der helt forsimplet går ud på, at man hver sæson (ca hver 3. måned) udvælger noget tøj der skal fungere som ens “capsule” for den kommende sæson. For nogle handler det om et bestemt tal, hvor 33 synes at være det mest populære. Men fælles er, at udvalget er nøje udvalgt; kun indeholder favoritter, og skal holde i en hel sæson inden der udskiftes.

Jeg er som sådan, ikke en kæmpe fan af at sætte strikse regler op for mig selv, men jeg synes konceptet har nogle gode elementer, som kan hjælpe alle til at forbruge med omtanke.

– Shopping foregår kun 4 gange om året. Ved at minimere sin shopping til 4 gange årligt, kan man lettere planlægge, spare op og derved finde de gode etiske/bæredygtige fund. Samtidig er man ikke konstant på jagt efter det næste fix.

Man forpligter sig, til det tøj der hænger i skabet, i en fastsat periode. Det er en slags kontrakt om at man skal bruge det tøj man har valgt, og det tror jeg kan give en slags ro.

– Man tager aktivt stilling til alt hvad der skal komme ind i skabet. For mit vedkommende sker oprydning ofte sådan, at jeg tager aktivt stilling til, hvad der skal ud af skabet. Forskellen er i mit hoved ret stor, for det kan godt være at noget ikke skal UD, men det skal bare ikke IND lige nu.

– Man skal tænke tre måneder frem når man vælger tøj. Selvom de fleste nok tænker om de vil kunne lide noget i længere tid, tror jeg at netop capsule wardrobe konceptet også tvinger én til at overveje tøjets funktion og ens egne behov i en længere periode. Det er også vigtigt at tænke ind når man shopper.

– Noget af ens tøj kan komme på pause, og i den periode ud af skabet. Det kan betyde glæden ved at genfinde ting næste gang de er i sæson. Selv kan jeg godt gå rundt og føle at jeg er træt af en bestemt trøje fordi jeg ikke får den brugt, men måske betyder det i virkeligheden bare at den ikke passer til årstiden eller mit liv lige nu – ikke at jeg egentlig ikke elsker den mere.

what I like about the capsule wardrobe2

Alle disse ting er måske også nogle man kan overveje selvom man ikke kører en fast capsule. Om ikke andet for at få et mere bevidst forhold til ens tøj-forbrug. Selv har jeg fornyligt taget alt ud og aktivt overvejet om det måtte komme ind igen lige nu. Det tyndede gevaldigt mere ud end jeg havde oplevet før.

Der er desværre også nogle knap så fede ting ved hele capsule wardrobe bevægelsen. Det er ikke alle der praktiserer dem, men når jeg ser guides der beskriver dette, bliver jeg ærgelig.

– At man skal smide alt ud man ikke direkte vil have med i sin capsule. Hvis man kun tænker 3 måneder frem, kommer man til at smide meget ud man måske får brug for/lyst til senere. Det kan skabe mer-forbrug.

– At man efter oprydning skal gå ud og anskaffe sig alt det tøj man virkelig har lyst til. Jeg tror det er de færreste der har råd til en kæmpe udskiftning på én gang – i hvert fald hvis det skal være lavet ordentlig. Og på den måde kan man nemt falde i high-street fælden. Jeg tror langt mere på løbende udskiftninger er det klogeste.

Jeg ser så mange inspirerende eksempler på capsule wardrobe der er gjort godt, og det får mig helt sikkert til at overveje min egen tilgang til måden at have garderobe på. Måske kan man godt have meget, men måske skal det i højere grad rotere og genfindes løbende.

Er I også blevet inspireret af denne tilgang eller hvordan tænker I selv omkring jeres garderobe?

Kig med på onsdag hvor jeg laver en mini-capsule og viser 10 måder at sætte 10 stykker tøj sammen.

ENG:
I love seeing very well made capsule wardrobes pop up around the internet. They inspire me to think differently about my wardrobe flow. Here are 5 things i like about the concept:
– Shopping only happens ca 4 times a year. This may allow you to plan and save for quality and sustainable pieces.

– You commit to the clothes in your wardrobe for a set time. I think many people are never fully committed to their clothes, and constantly looking for replacements.
– You actively choose what stays in the wardrobe instead of what goes out.
– You have to think ahead before you choose. Both about the season and your own needs. 
– The pleasure of refunding things in my own collection. Just because something isn’t right, right now – doesn’t mean that it cannot be later. 

I will try to think about these things for my wardrobe in the future. I like the idea of rotating my own clothes so they always feel fresh. Unfortunately I also see capsule wardrobe guides that focus on throwing out and buying a lot of new stuff. I do not like this part so much, however I feel there is an overweight of the very well done capsules around the web.
Stay tuned for wednesday when I create a mini-capsule and show 10 combinations with 10 garments. 

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
11 kommentarer
 • Jeg er normalt ikke til det koncept, men jeg har i går og i dag sorteret i garderoben og pakket en hyggelig pakke af 9 stykker hvide og sandfarvede silkebluser, skjorter, t-shirts og underdele ned, så jeg kan genskabe noget af stemningen i Filippa Ks SS2016 kollektion.

  Den anden lille pakke er 2 mørke silketoppe med korte ærmer. Og endelig min mørkegrå canvasjakke fra Margaret Howell.

  Det er alle sammen ting, som jeg vil glæde mig til at bruge til næste forår. Normalt bilder jeg mig ind, at jeg måske vil bruge noget af det over efteråret, men det gør jeg jo ikke:-)

  I min garderobe er tingene nu alene sorte, grå, mørkeblå og lyseblå. Og den er skarp nu, for jeg har også lavet den sædvanlige rotation, hvor det gamle hjemmetøj, der er slidt, ryger til genbrug og der i stedet flytter strik, t-shirts og behagelige bukser ned i hjemmetøjssektionen fra den øvrige garderobe.

  Det gør mindre ondt at gøre resten knivskarpt, fordi det frasorterede stadig er der, bare nede på hylden og ikke på stangen. Og jeg bruger begge dele – både den skarpe afdeling og hjemmetøjet, fordi jeg som regel skifter til noget andet tøj, når jeg kommer hjem.

  • @Liselotte. Ih det lyder som nogle rigtig fine pakker du har fået lavet dig. Jeg burde også snart pakke sommer favoritterne væk fordi glæden ved at genfinde dem er så meget større hvis jeg har “glemt” dem.
   Du har ret i at det er lettere at være hård når man ikke smider væk. Det var derfor jeg også syntes at der var en kæmpe forskel på at beslutte hvad der skulle ud, og beslutte hvad der skulle ind. Når det bliver rigtig koldt laver jeg nok et endnu skarpere cut, lige nu er det bare svært at forudsige vejret 🙂
   Jeg ville elske at kigge ind i din garderobe. Jeg forestiller mig at den er ret skarp!

   • Det hjalp, da jeg tænkte, at det skal være rart at pakke op igen. Så jeg sorterede også i det jeg pakkede ned.

    Og til det sidste, så skulle det jo nok kunne lade sig gøre:-)

 • Jeg lurer også en del på konceptet, men har ind til nu ikke rigtigt haft held med at indkorporere det. Jeg har længe benyttet mig af at pakke ting på loftet i perioder og så finde dem frem igen senere, men det har mere været lidt af gangen, når jeg har opdaget at noget ikke var i brug.

  Jeg ville dog gerne prøve at gøre det mere helhjertet, for konceptet tiltaler mig, primært fordi jeg bliver stresset at for meget fyld i garderoben, og synes det er nemmere at finde tøj om morgenen, hvis jeg har lidt, men godt. Jeg prøvede at sammensætte en capsule i går, men det gik op for mig, at det der volder mig problemer, er at jeg ikke helt synes de egentlige sæsoner følger kalenderen. Jeg har f.eks. et par sommerkjoler jeg godt stadig kan bruge denne måned, ligesom med sandaler, men til Oktober er det helt sikkert slut, ligesom jeg nok får brug for min dynejakke til November.

  Jeg tror derfor jeg vil lave en “prøvegarderobe” i September for lige at teste konceptet af, og så evt. køre det fulde “program” i Oktober, November og December, hvor jeg føler vejrforholdene er mere ensartede.

  • .. og så glæder jeg mig i øvrigt til at se den mini capsule du snakker om 🙂

  • @Betina – Jeg synes det lyder rigtig godt med en prøve garderobe. Det er også lidt sådan min mini-capsule vil fungere.
   Især det med at pakke tøj væk, uden at smide ud, tiltaler mig, fordi så føles det ikke så endeligt, men det er jo trods alt rart at have et begrænset udvalg hængende.
   Du må endelig rapportere hvordan det virker for dig 🙂

  • Jeg tænker at det måske kan løses ved at have lidt mere tøj i ens capsule forår og efterår. Der synes jeg nemlig også at man generelt har brug for lidt mere forskelligt (det er jo også årstidernes skiften, ligesom tøjet må skiftes). I dag har jeg fx haft t-shirt på, på job, men i november skal jeg helt sikkert bruge min vinterjakke.

 • Jeg synes det her lyder genialt! TAK for at bringe det til min opmærksomhed. Jeg har browset rundt på en del internationale blogs og fundet inspiration det sidste døgns tid. Jeg har i noget tid tænkt, at min garderobe skulle være 1. bæredygtig og social ansvarlig og 2. minimalistisk og overskuelig.
  Nu føler jeg, at jeg har fundet redskabet til at udføre nr 2. Glæder mig til mini-capsule 🙂

  • Hej Mette
   Tusind tak for feedback! Og hvor er det fedt at du her har fundet en metode der virker for dig. Der findes virkelig mange internationale blogs som forklarer det så meget bedre end mig, så jeg er glad for at du har fundet inspiration der.
   Du må endelig gerne dele flere tanker om hvordan du er nået frem til at din capsule skal være? Hvor mange stykker tøj, hvor striks osv.

   • Jeg har gået og arbejdet med min capsule her over de seneste par dage. Jeg har fundet frem til 33 dele + tilbehør (tasker, smykker, tørklæder), som skal være i min garderobe de næste 3 måneder. Jeg har valgt “3 af hver” i følgende kategorier: skjorter, kjoler, t-shirts, cardigans, bukser, nederdele, tank-toppe, sko, støvler, jakker, extras (=ting jeg holder af, som der ikke var plads til i de andre kategorier).

    Jeg har aldrig været sådan en supershopper, og jeg har faktisk fundet ud af to ting. Før det første, at jeg helt klart havde nemmere ved at købe kjoler og overdele end underdele. Derfor står der et par jeans og en nederdel på min “købe-liste”, men så mangler jeg heller ikke noget før det bliver vinter (hvor der står et par vinterstøvler på listen og måske lidt mere).

    Jeg har også fundet ud af, at jeg faktisk har haft meget svært ved at retfærdiggøre nye gode indkøb, fordi min garderobe var sådan en fyldt rodebutik, og jeg jo egentlig mente jeg burde have noget. Nu føler jeg mig meget mere organiseret og vil med god samvittighed se om jeg kan finde en nederdel fra The Baand i Aarhus i dag 😉

    • @Mette, den følelse af at mene, at jeg burde have noget, led jeg også af indtil i mandags:-)

     Det er godt vi er kureret nu!

     Det blev to par sorte bukser og to striktrøjer. Det sidste køb, en bluse, virkede ikke, men det er også ok.