Smykker der tager ansvar for mennesker og miljø

Smykker der tager ansvar for mennesker og miljø

Smykker der tager ansvar for mennesker og miljø 900 1200 BedreMode.nu

smykker og fairtrade 2

Reklame: Indholder produkter jeg har modtaget i gave

I dag skal det handle om smykker. Når man bliver forlovet er det jo noget af det mest nærliggende. Alle vil se ringen. Og jeg vil vildt gerne vise den frem, for ikke bare er den super smuk, den har også en smuk historie. Men den skal ikke bare handle om ringen, men også om min holdning til smykker generelt og et par nye favoritter.

Fairtrade guld og min forlovelsesring

Men lad os da bare starte her. Den fine ring som skal sidde på min finger… ja vel altid nu?

Min kæreste indrømmede at han syntes det var svært at vide hvad der ville være den rette ring. Og han vidste også godt at jeg virkelig gerne ville have en bæredygtig ring, så presset var dobbelt. I maj fik jeg dog tilfældigvis en ret sjov opgave. Jeg skulle lave nogle videoer for Design Museum Danmark, og en af dem skulle handle om guldsmedebutikken Goldfingers.

Når jeg får sådan en opgave går det ikke stille for sig, og min kæreste fik da også lov til at se videoens forstadier igennem et par gange, da han er min bedste kritikker. Hvad jeg ikke vidste, var at han straks tog ind og besøgte dem, og sammen gik de igang med at designe Ringen. Det føles så specielt, fordi jeg ved at guldsmeden bag virkelig går op i både design, etik og miljø – og min kæreste ved at det var vigtigt for mig, så derfor valgte han først en guldsmed da den rette dukkede op.

Min ring er lavet i 18 karat fairtrade guld, med en ansvarlig sourcet ubehandlet safir.

smykker og fairtrade 3

Når den ikke sidder på min finger, ligger den i en fin trækasse på mit sengebord.

Smykker med omtanke og ansvar

smykker og fairtrade

Det var dog ikke mødet med Goldfingers, som gav mig indblik i hvor ødelæggende mineindustrien kan være. Det ved de fleste vist godt. Jeg har bare ignoreret det længe, fordi alternativet var uoverskueligt. Men det her med at gå op i bæredygtighed er en rejse, og det seneste år har jeg tænkt at mine smykker også skulle leve op til mine værdier. Det betød farvel til billige Pilgrim smykker, og hej til en masse spørgsmål hver gang jeg faldt for et stykke guld (mit foretrukne smykke-metal).

Det første spørgsmål er altid hvor metallet kommer fra, og hvordan smykket er lavet.

Øreringene på billedet er fra danske Pureleaf som jeg mødte til et bloggerevent i forsommeren. Her fik vi alle lov til at vælge et smykke, og jeg faldt for de fine ørestikker. Alle Pureleaf smykker har en unik historie – der findes nemlig et ægte eksotisk blad inden i. De er lavet i Brasilien i en ansvarlig virksomhed, og giver arbejde til lokale familier som lever hvor bladene plukkes. Producenten er også certificeret af Det Brasilianske Institut for Miljø og Vedvarende Naturressourcer.

Det er dejligt at vide at der er styr på forholdene, samt at hvert smykke er unikt fordi der er et egentligt blad indenunder.

Uret på billedet er fra Svenske Triwa. Jeg har fået lov at teste det, og sagde ja fordi remmen er lavet af økologisk garvet læder. Jeg ved ikke meget mere om det, men I skulle se den liste af spørgsmål jeg har sendt afsted til brandet. Det tager nok lidt tid før vi får svar på, hvordan det ellers er bæredygtigt, men jeg synes det er vigtigt at spørge ind til.

Bioguld og genbrugsmetal

For også ca et år siden stødte jeg på begrebet “Bio-guld”. Her blev jeg forvirret, for så vidt jeg ved kan “bio” kun bruges om organisk materiale, og det er guld ikke. Jeg fandt dog ud af at det dækkede over genbrugsguld. Altså guld der er smeltet om, enten fra gamle smykker eller rester fra guldsmede. Du kan finde bioguld/genbrugsguld hos mange guldsmede, og det er helt klart et godt alternativ til nyt, ukendt guld/sølv. ALT guld bliver brugt, og derfor er det ikke fordi du “redder” noget fra at blive til skrald.

Genbrug er altid godt at støtte, men jeg kan også godt lide når man kan gå et ekstra skridt og støtte social bæredygtighed. Et område jeg generelt ønsker at sætte mere fokus på.

Netop ædelmetalindustrien er så fedtet ind i rigtig dårlige arbejdsforhold, og derfor vil jeg gerne støtte bedre forhold mindst et sted i kæden. I hvert fald i mine smykker. Næste skridt er nok mit elektronik, men der kan jeg ikke helt overskue konsekvenserne endnu. Det er en rejse, right?

Tager du dine værdier med, når du køber smykker?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
4 kommentarer
  • selvom guld er eftertragtet og derfor vil blive brugt uanset hvad kan man da ikke argumentere at udvinding af nyt guld, uanset etik, er bedre end genbrug. bæredygtig udvinding som er fair og safe for arbejdere er bedre end konventionelt guld, og vigtig at støtte for en bedre industri i fremtiden, men genbrug vil jo altid være mere miljøvenligt. At bearbejdning af genbrugsguld skulle være en skadelig industri på ligefod med den konventionel er lige at strække den… man støtter jo ikke dårlige arbejdsforhold ved at finde guldsmede/designere som bruger genbrugsguld. Uanset hvor guldet så kommer fra oprindeligt.

    • Hej L
      Tak for din kommentar – og tak for betragtningen. Jeg kan godt se hvorfor du slår ned på min formulering, som måske er lidt off. Jeg har ændret den nu til en bedre forklaring. Jeg er enig i at genbrug er mere miljøvenligt, men miljø er for mig ikke det eneste perspektiv i bæredygtighed, og jeg elsker når jeg kan støtte bedre måder at gøre tingene på, som fx fairtrade minerne. At støtte bedre arbejdsforhold globalt er et af mine store ønsker.

  • Jeg elsker smykker, men må indrømme jeg ikke selv var kommet dertil hvor jeg havde tænkt bæredygtighed ind i købet af dem.. Jeg har mest genbrugssmykker (altså “arvede” fra andre), og håndlavede ringe…men nej, jeg ved jo ikke hvor metallerne kommer fra – og jeg har da også masseproducerede øreringe fra feks H&M, hvor jeg ikke aner noget som helst om fremtilling, arbejdsforhold osv. Det vil jeg tænke over fremover…og jeg har bookmarket både Goldfingers og PureLeaf 🙂

  • Tillykke med forlovelsen! Og også med den smukke ring 🙂