Look at the care-label – what do you see?

Look at the care-label – what do you see?

Look at the care-label – what do you see? 700 958 BedreMode.nu

14.09.28 johanne rød væg2

Jeg har valgt at bruge et halvt år, på at arbejde i en tøjbutik (noget med mine studier betød, at jeg blev nødt til at vente et halvt år, for at få de fag jeg ville have). Inden jeg startede, havde jeg den fordom at almindelige folk ikke gik op i materialer, og så mig selv som lidt af en materiale nørd fordi jeg altid tjekker care-label (den lille hvide lap inden i tøjet). Men sandheden er, at der er der faktisk en hel masse mennesker der gør det samme. Overraskende mange, og min fordom blev gjort til skamme.

Men jeg er stadig utrolig forvirret over, hvad de kigger efter. Jeg har efterhånden styr på hvad alt tøjet i butikken er lavet af (det er en meget lille butik, og jeg er faktisk materialenørd). Det samme stykke tøj, kan blive afvist af en person der har tjekket care-label, og taget med i prøverummet af en anden der også har tjekket. Så hvad er det folk kigger efter? Det gør mig glad at folk kigger – bevidste forbrugere er altid skønt, men hvad der de bevidste om??

Min arrogante design-studerende hjerne siger mig at folk (et begreb der bliver brugt meget løst i dette indlæg, for i virkeligheden ved jeg jo intet om, hvad deres baggrund er) ikke ved særlig meget om materialer i virkeligheden. Måske tjekker de simpelthen bare efter hvordan det skal vaskes.

Nu er bæredygtighed jo mere end bare materialer, men jeg bruger alligevel utrolig meget tid her på bloggen til at skrive om materialer. (se her: tencel, øko-bomuld, recycled polyester etc) Fordi det interesserer mig, men også fordi det alligevel er så vigtigt for miljøpåvirkningen, produktet samt hvordan det skal vaskes. Når jeg kigger i konventionelle butikker, er der derfor også nogle materialer jeg kigger ekstra efter, og nogle jeg undgår. Både pga viden om deres fremstilling og hvordan de ser ud efter flere gange vask/føles mod huden. (fx vil jeg helst købe kjoler med en smule polyester i fordi de holder farven bedre, og jeg ofte køber mørke kjoler)

Men hvad kigger du efter? Hvordan det skal vaskes, eller hvad det er lavet af? Kan du hjælpe med at opklare min forvirring, ville det da være skønt.

ENGLISH: I am spending 6 months working in a clothing store, and have been amused to see how many people actually check the care-label. (The little label sown into your clothes) But I am not sure what they are checking for. One person can suddenly loose interest in garment after checking, while another will bring that exact garment into the changing room after a check at that label. People obviously have an opinion about materials, but it is so different. Or maybe they are just checking how to wash it? What do you check for in a garment?

14.09.28 johanne rød væg3Billederne her er mit andet køb fra reformation, som jeg aldrig fik vist. (Hvorfor billederne heller ikke afspejler det efterår vi har nu) Det er et par sorte bukser i en polyester blanding. Pasformen var egentlig fin, men de røg tilbage pga materialet. Det var ligesom lidt for “slasket”. Hvordan man bedømmer materialer på net-shopping er en snak til en hel anden dag (for hvordan kan man det? Jeg er i hvert fald glad for retur-retten.) Men billederne blev så fine, at dem ville jeg gerne vise. Jeg ville sådan ønske at nogen førte Reformation i DK, så jeg kunne komme ind og mærke på det, da jeg synes alle deres styles på nettet er SÅ fede!!!

 

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
9 kommentarer
 • Hmm, jeg kigger efter vaskeanvisning.

  Dernæst kigger jeg efter polyester, akryl, tencel og viscose (mere end 50%), fordi jeg hader at have ting i de materialer på.

  Til sidst kigger jeg efter produktionsland og giver det en snuser efter kemikalier eller rester af skimmelduft.

  Så hvis det er noget, som jeg minimum kan vaske på silkevask, som er af bomuld, hør, eller uld (herunder cashmere, alpaca, cashlama og ganske almindelig uld), og som er produceret i et sted jeg kan leve med – og ikke stinker af kemikalier eller skimmel – så kan det være, at jeg gider at kigge nærmere på det, endsige prøve det.

  Hilsen den “betragtede” kunde, som har en ret arrogant holdning til det hun køber:-)

  • @Liselotte – går du uden om viscose? Wow okay – det er en af mine yndlings. Men fedt at du er så kræsen. Skimmelduft har jeg heller aldrig tænkt på at snuse efter. Hermed blevet klogere 🙂 Tak

   • Jeg har en allergi overfor skimmelsvamp.

    Og jeg har måtte returnere tasker og sko, undgå diverse mærker indenfor lædervare (inkl. Yvonne Koné og Heartmade) og smide t-shirts ud, hvor skimmellugten ikke kunne vaskes ud.

    Det virker smart at tjekke for dårlig lugt:-)

    Af steder der kan anbefales til lædervarer er bl.a. COS og &OtherStories. De har tjek på det.

    • Så forstår jeg godt at du er så opmærksom på problemet.
     Jeg er stadig forundret over at det findes, men burde måske ikke være det.

 • Julie / It’s My Passions 30/09/2014 at 09:03

  Jeg kigger selv mest efter hvordan det skal vaskes (der er nemlig ikke noget værre, end når det skal renses..) og hvad materialet er, så jeg ved om det kradser, krymper osv. En ting jeg ofte går efter er viscose, som plejer at holde formen okay i vask 🙂

 • Snakker vi strik kigger jeg efter uld – og helst lambswool og ikke angora eller mohair. Gerne 80 % eller mere, men lidt nylon er også okay, for så holder formen bedre.

  Snakker vi tøj i glatte materialer tjekker jeg at det ikke er silke. Jeg er ikke fan af silke, synes det er besværligt og får pletter ALT for nemt. Så 100 % polyester, i love you. Men i den idelle verden skulle den geren være genavendt, altså polyesteren.

  Jeg kigger kun meget sjældent på vaskeanvisningen. Her hjemme får almindeligt tøj 30 grader, og evt skåne- eller uldprogram. Kun min fine blazer og min vinterfrakke kommer til rens, så kan tøjet ikke holde til det, så er det nok så dårligt lavet at det ikke kan holde til noget…

  Ud over at tjekke label’en så tjekker jeg også altid ALLE syninger. Jeg vender simpelthen tøjet på vrangen og ser hvordan det ser ud. De skal gerne ligge pænt, lige og glat…

  • @trine lykke. Ih der kommer bare så mange guldkorn her. At tjekke alle sømme er også et godt fif, og ikke noget jeg selv gør.
   Og dit forhold til silke/polyester viser bare hvor forskellige folk er!

 • PIXELS OG POESI 06/10/2014 at 08:02

  Jeg kigger i carelabellet for at tjekke materiale (jeg gider sjældent noget med et højt indhold af kunststof), produktionsland og vaskeanvisning. Jeg VED at jeg er rigtig dårlig til at bruge tøj der ikke kan maskinvaskes (fordi jeg tænker alt for meget over, at det skal til rens hvis det bliver beskidt, og det er simpelthen så irriterende at skulle bruge tid på), så det skal jeg lade være at købe.