Læs, Lyt og Se: Brugt tøj, feminisme og H&M

Læs, Lyt og Se: Brugt tøj, feminisme og H&M

Læs, Lyt og Se: Brugt tøj, feminisme og H&M 4592 3448 BedreMode.nu

sengebord2

Vi prøver en ny katagori her på bloggen. Hvor lang serien kommer til at være, ved jeg ikke, men den starter i hvert fald her.

Det er mandag morgen, og måske er ugen lidt hård at komme igang med. Derfor har jeg fundet tre ting der kan føre til overspringshandlinger her først på dagen.

En podcast til din bustur, en artikel til kontoret og en video til frokostpausen.

Læs

Først lidt om genbrugstøj. Jeg lavede jo et indlæg omkring Miinto x Røde Kors i sidste uge, og synes det er fantastisk når genbrugstøj bliver solgt på en ordentlige måde – til os der faktisk smider det væk.

Men hvad med resten? Hvad sker der egentlig med vores brugte tøj? 

“We like to think we still live in a world where clothing is scarce and expensive and we are donating to someone in need. Please…”

Lyt

En af mine favorit podcasts handler slet ikke om bæredygtigt tøj men om feminisme. Men tilbage i januar lavede The Guilty Feminist et fantastisk afsnit omkring bæredygtig mode. Lyd med på Episode 30 her eller i din podcast app.

Se

Denne video relaterer lidt til den første artikel, og alligevel ikke. Men den er både et godt bud på hvorfor jeg giver mit mest slidte tøj til H&M, og et eksempel på hvordan komplekse ting kan kommunikeres super klart, hvis bare man har budgettet til det.

Hvad har du læst, lyttet til eller set fornylig?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
7 kommentarer
 • Det glæder mig sådan, at H&M bliver bedre og bedre til de grønne tanker. Jovist, der er nok stadig lang vej igen, men bare det, at deres Garment Collecting Box næsten altid er fyldt til randen, hver gang jeg kommer derned, giver altså et lille smil på mine læber! 🙂

  Knus
  // http://www.moonlitmadness.dk

 • LIVING WITH LESS 20/03/2017 at 18:18

  Hvor er det bare en fin video!

 • Marianne Luna 20/03/2017 at 19:43

  Jeg gad godt se en undersøgelse af, hvordan det foregår med genbrugstøj i Danmark. For ofte foregår det ikke på samme måde som i USA.
  Videoen fra H&M er god kommunikation, men det kræver netop et stort budget til – et budget, man kan argumentere for, NGO’erne ikke bør bruge på reklamevideoer. Og alt andet lige kan jeg bedre lide, at tøj bliver solgt videre, end at det bliver lavet til fibre af en mastodont som H&M. Men det er virkelig en kompleks diskussion, for hvis noget tøj fra danske genbrugsbutikker også bliver dumpet i udviklingslande, så har vi et problem. Jeg er dog stadig for at bruge dem, idet jeg hellere vil støtte at sælge “helt” tøj i stedet for at ødelægge det. Det kræver selvfølgelig også, at tøjet er i ordentlig stand.

  • Marianne og jeg har nogenlunde de samme forbehold.

   Superfin video, men jeg vil langt hellere give mit tøj til Kirkens Korshær lige nede på Falkoner Alle, for de sælger tingene i Danmark, deler ud til hjemløse m.v. og har en politik om ikke at smadre tøjmarkedet i Afrika, Asien eller Sydamerika.

  • Politikken har faktisk lige lavet en grafik over de danske forhold:
   http://politiken.dk/forbrugogliv/art5876127/Her-ender-dit-gamle-tøj-når-du-afleverer-det-til-genbrug

   Om man støtter det ene eller det andet er faktisk ikke det vigtigste for mig – men at man gør det med åbne øjne. Lidt ligesom når der er valg; så længe en beslutning er en beslutning bygget på noget andet end “det gør alle de andre” så er det nice 🙂

   • Marianne Luna 23/03/2017 at 17:25

    Tak for link, Johanne! Og øv, hvor gad jeg altså godt, at genbrugsbutikkerne ikke solgte noget af tøjet videre til mellemmænd. Hellere en politik, hvor man sælger det brugbare tøj i butikkerne og bruger resten til at skabe nye tekstiler af, om det er tæpper, pudefyld eller nyt tøj som H&M.
    Så måske er det ikke helt dumt, når jeg afleverer mit pænere brugte tøj til genbrugsen og mine klude til H&M, som jeg gør nu.

    • Ja det tror jeg faktisk er en meget god fordeling. Det er også sådan jeg gør – på nærd at det gode går til Veras.