Hvor bæredygtige er de fodformede Nature sko?

Hvor bæredygtige er de fodformede Nature sko?

Hvor bæredygtige er de fodformede Nature sko? 2019 2560 BedreMode.nu

Annonce – samarbejde med Nature.dk

I en måned har jeg gået rundt i flotte fodformede sko. Eller det vil sige, lækre fodformede sko, for det er lidt forskelligt om folk kan lide looket.

De deler vandene, de fodformede lædersko fra Nature, men jeg mærkede hurtigt hvor mange fans den klassiske model har rundt omkring. Og det alle ville vide var: “Hvor bæredygtige er de egentlig?”.

Her ser i mig i mit “gå-tur” mode. Det er skoene gode til.

Et firma i en seriøs omstilling

Det har jeg også selv undret mig over, for deres hjemmeside er – en kende forvirrende for at sige det pænt. Mangelfuld er nok et bedre ord. Og derfor har jeg også flere gange nævnt dem som skoene “jeg ikke vidste nok om, så derfor ikke kunne kalde bæredygtige.”

Det blev folkene bag trætte af, så de spurgte hvad vi kunne gøre ved det. Og jeg tilbød at finde alle hullerne i deres kommunikation – og finde frem til alle de kritiske spørgsmål en forbruger som mig måtte have – for så bagefter at få svar og formidle mine svar.

Det har nu resulteret i, at de er ved at lave ny hjemmeside, så forhåbentlig bliver det meget snart klar hvad præcis de gør… For det er faktisk ikke helt så tosset endda.

Virksomheden er en gammel dansk virksomhed der for nogle år siden fik nye ejere, og de er stadig ved at rydde lidt op, og få orden på sagerne. Men kernen er i orden – læder fra certificerede leverandører, en god og holdbar model og fokus på kvalitet frem for trends.

De har så siden lanceret en model de kalder ØKO (Ja, den ku sikkert godt hedde noget bedre, men det har jeg sagt) og det er den model jeg vil fokusere på i dag.

Vegetabilsk garvet skind og naturgummi

Skoene i ØKO serien er alle lavet af læder der er garvet ved hjælp af rabarber… Ja lyder lidt spøjst, men den er god nok.

Bunden er lavet af naturgummi med korkrester i, og snørebåndene er økologiske. Der er ikke noget foer, så ud over tråd og lim er det de eneste materialer. Og det er nærmest så godt det kan blive inden for fodtøj og materialer.

Alle skoene bliver lavet på en fabrik i Portugal, hvor arbejdsforholdene efter lokale standarder er rigtig fine. De besøger dem tit, og der skulle være styr på løn og sikkerhed. Det er dog også noget jeg har udfordret dem på at være endnu mere gennemsigtige omkring i fremtiden.

Men alt i alt kan jeg sagtens stå inde for denne sko – altså Nature’s ØKO linje.

Se hele sortimentet hos nature.dk

Sådan ville jeg style skoene til et pænt hverdagsoutfit

De andre sko, altså dem der ikke kaldes ØKO, er lavet af konventionelt garvet læder, dog fra et garveri har har “Gold standard” inden for det der hedder Leather Working Group. Det betyder, at selvom der bruges Chrom, så er der styr på forholdene, og der udledes ikke noget til omkringliggende natur. Foret er fremover helt Chrom frit, hvilket er godt, da det kemialie hverken er godt for miljø eller mennesker.

Sålerne på de sko er PU skum, men vil med tiden alle gå over til at være naturgummi med korkrester. Jeg er spændt på hvornår det sker, og om alle kunder bliver glade for det, for det er jo ikke helt det samme som skum.

Lånte fjer?

Nature har på deres hjemmeside en masse floskler, og meget lidt konkret information. Det er noget af det, jeg har hjulpet dem med at pege på. Og som de har lovet at rydde ud i. Men jeg havde en god snak med den produktionsansvarlige, som virkelig fortalte om den bæredygtige rejse de er på. En rejse der handler om bedre materialer, et fortsat godt forhold til leverandørerne, og gode tiltag ift emballage, fragt og tryksager.

Mange virksomheder er på den rejse lige nu, og det synes jeg er værd at støtte. Men nogle gange kan de også blive lidt bombastiske i sproget, inden de er helt i mål. Hvis Nature har været skyldig i noget, er det måske det. Hvilket er ærgeligt, når deres grønne produkter faktisk sagtens kan stå alene.

Hvordan er de så at have på?

Med et brand der slår sig så meget op på komfort, tænker jeg også det her er værd at nævne. Er de så gode at gå i? Ja det synes jeg. Jeg overvejer faktisk at udskyde mit sneakerkøb fordi disse er så rare at have på.

Måske har jeg valgt en lidt lille størrelse, men jeg synes de er lidt svære at få af og på. Jeg har den høje model, men jeg ved også at lædersko udvider sig med tiden, så når først de er på, er jeg rigtig glad for mit valg af størrelse. Men tager dem altså kun på dage hvor jeg er afsted hele dagen, netop fordi de er lidt svære at tage af og på.

Der er ikke meget svangstøtte i, og nogle nævner at de er ret brede. Ja – sådan er modellen, og det enten elsker man eller også er det ikke til en. Men man kunne sagtens lægge sin egen sål med svangstøtte ind.

Jeg er også blevet spurgt om de er vandtætte? Nej, lædersko er som sådan ikke vandtætte, men kan sagtens holde til en del vand. Det er ALTID en god idé at få sine sko imprægneret inden brug, for så skyer de bedre vand, og holder sig pænere længere. Ellers skal de bare plejes som normale læder sko.

Lyt til: Min podcast episode om skopleje

En anden spurgte om sålen kunne skiftes hvis de knækker. Det spurgte jeg Nature om, og det kan de desværre ikke. Generelt håber jeg også de bliver mere skarpe på hele pleje og reperationsdelen. Men det kunne man sige på 99% af alle tøj og skobrands.

Alt i alt synes jeg det er nogle ærlige sko fra et firma der er godt på vej. Og jeg glæder mig til at deres kommunikation også afspejler det. Hvis du har luret på et par, så køb deres ØKO model der klart er de mest bæredygtige.

Og nu drømmer jeg faktisk lidt om deres forede støvler til efteråret… Med økologisk lammeskind indvendig… Suuk.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
2 kommentarer
  • Så fik jeg endelig læst! Dejligt at blive lidt klogere på sko, som jeg er ret glade for. Har netop afleveret mine øko-støvler til udbloking, da de er en anelse mindre end den normale model.

    • Ja det hørte jeg også andre sige – så kan man jo bare bestille en størrelse større næste gang