Gæsteindlæg: Mettes tanker omkring H&M og økologisk tøj

Gæsteindlæg: Mettes tanker omkring H&M og økologisk tøj

Gæsteindlæg: Mettes tanker omkring H&M og økologisk tøj 150 150 BedreMode.nu

15.05.23 gæsteindlæg mette madvig2

Da jeg startede med at prøve at gøre min garderobe mere grøn og ansvarlig, syntes jeg at H&M var et fantastisk alternativ, selvom det måske til tider var tvivlsomt hvor bæredygtigt de faktisk var. Det glemmer jeg lidt nogle gange nu hvor jeg prøver at undgå H&M fordi jeg ikke synes de er bæredygtige nok.
Derfor har jeg inviteret Mette fra MadebyMadvig til at dele hendes tanker. Hun prøver på at forbedre sin og sine børns garderobe, og vil gerne tænke mere på økologi og bæredygtighed. Vær så god Mette:

15.05.23 gæsteindlæg mette madvig3

Jeg er for nylig blevet interesseret i hvor og hvordan vores tøj bliver til. Interessen udspringer af, at vi i vores familie, for ca 6 måneder siden besluttede af gå “all in” på økologisk mad. Vi var ganske enkelt blevet trætte af altid at skulle tage valget i supermarkedet – økologisk vs konventionelt dyrket. Det viste sig at fungere rigtig godt og vores madindkøb er nu nok 95% økologisk. Pengepungen klarer det fint, fordi vi spiser mindre kød og er blevet meget bedre til reducere madspild.

Afledt af vores gode oplevelser med økologisk mad, fordi min garderobe trænger til en forfriskning og fordi jeg er enormt træt af, at det tøj jeg køber holder dårligt, begyndte interessen for at købe tøj som er økologisk fremstillet og dermed forhåbentligt også i en bedre kvalitet, at melde sig.

Jeg vil gerne have bedre kvalitet, og min erfaring er, at det får jeg i de økologiske og bæredygtige produkter. Jeg vil gerne have produkter som ikke er fyldt med kemi og jeg vil gerne have, at mennesker ude i verden har ordentlige arbejdsforhold og får en løn de kan leve af. Men jeg synes det er komplekst og svært at gennemskue, hvor jeg finder økologisk og bæredygtigt tøj til både mig og mine børn.

15.05.23 gæsteindlæg mette madvig4

H&M
En del af mine børns tøj bliver købt i H&M og jeg har også selv købt nogle sommertoppe i H&M – altsammen med det grønne “Conscious” mærke. Men hvad er det lige præcis det grønne mærke dækker over? På de mærker jeg har købt for nylig står at varen indeholder for eksempel 87%, 95% eller 100% organic cotton.

Før jeg begyndte at undersøge det, vidste jeg kun, at det grønne mærke stod for økologi (troede jeg), og at H&M vistnok er verdens største aftager af økologisk bomuld.

H&M arbejder med tre forskellige typer af bomuld – som alle tre hører under det grønne “Conscious” mærke:
– Økologisk bomuld, genbrugt bomuld og “bedre” bomuld
I H&M’s Sustainability Report 2014 står, at “Conscious” mærket nu også bruges på produkter med reduceret vand og elektricitets forbrug.

15.05.23 gæsteindlæg mette madvig5

Det jeg har fundet ud af er, at det for mig er vigtigt at læse det med småt på de grønne mærker – for det grønne “Conscious” mærke er ikke en fællesbetegnelse for økologisk bomuld, men en fællesbetegnelse for bæredygtige tiltag. Jeg støtter op om de bæredygtige tiltag, men det er vigtigt for mig at vide præcis, hvad det er jeg køber – især når jeg ønsker så meget økologisk bomuld som muligt.

Umiddelbart tænker jeg at bæredygtighed og økologi, ikke er H&Ms kerneforretning – de er sat i verden for at lave hurtig og billig mode. Jeg er ikke i tvivl om at arbejdet med at ændre en stor virksomhed som H&M i en bæredygtig retning er omfattende, og i Sustainability rapporten beskrives en lang række tiltag, jeg faktisk opfatter som både vigtige og ambitiøse:
– Der gennemføres leverandørevalueringer, hvoraf 70% er uanmeldte, og de efterfølges af 3-4 opfølgende besøg
– En “Fair Wage method” er testet på en fabrik i 2014 med gode resultater. I 2015 er målet at “Fair Wage” skal genneføres på 60 fabrikker og i 2018 er målet 550 fabrikker.
– H&M har et mål om, at alt deres bomuld skal være “Conscious” i 2020. I 2014 er det 19%

Jeg synes der er mange gode initiativer – men hvor ville jeg dog ønske at de fik bragt gennemsigtigheden ind i deres mærkning af tøjet, så jeg som forbruger ikke blev i tvivl.
Jeg tænker at det måske er begrænset hvor mange forbrugere, som læser alt det med småt, og derfor – som jeg – tror at det grønne “Conscious” mærke betyder økologi.

Får det mig til at stoppe med at købe H&M? Nej, ikke umiddelbart – for det er stadig bedre end konventionelt dyrket bomuld. Og personligt “hepper” jeg på alt arbejdet med at forbedre løn og arbejdsforhold for mennesker i 3. verdens lande

15.05.23 gæsteindlæg mette madvig1

Børn og tøj
Et sidste emne som også spiller ind i tøjkøb til mine børn, er, at jeg synes børn skal have lov til at lege og udfolde sig uden at skulle stå til ansvar for om deres tøj bliver beskidt. For det bliver det.. Og jeg gider ikke skulle bekymre mig om den nye dyre økologiske bluse, klarer en dag i skolen med masser af leg. Og jeg vil slet ikke belemre min lege-glade dreng med det. Det er også en af årsagerne til at jeg vælger de lidt billigere mærker til børnene – og der er H&M’s Conscious for os et godt valg. Min 7-årige drengs forårs garderobe består af 75 % “Conscious” – han kunne vælge t-shirts, bluser og undertøj med de grønne mærker.

Det var lidt om min vej ind i det, at købe bæredygtigt tøj og nogle af mine første overvejelser. Måske kan du genkende noget, måske går dine tanker i helt andre retninger?

ENG: I asked a danish blogger, Mette, to share her thoughts about shopping H&M. Because it is a better option, but it is maybe not as good as we think. I sometimes forget these thoughts, though I had them when I first started to shop more sustainable. And when you start out, H&M Conscious is a great option.

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
2 kommentarer
  • thefaircloset 23/05/2015 at 10:15

    Some of my most used pieces are H&M concious. I agree that these collections are a good way in to sustainable fashion for a large puplic. I do not condemn H&M for being what they are: a company built on fast fashion. We need to change our own habits first, if we want these large companies to change!
    For kids, and adults too actually, the best way to shop sustainably is to buy secondhand. Afordable, good quality and no worries about mud puddles of grass stains!

    • @thefaircloset I also have very good pieces from H&M. And it was a great place for me to start, but personally I’m a bit over it (though will not promise to stay away forever). I often like to consider where my money makes most impact. And for me that is with small independent designers. (but only if I really love their clothes of course). Second-Hand is also great, but some people really do not have the patience. Glad that you do.