Vær med til at revolutionere modebranchen?!

Vær med til at revolutionere modebranchen?!

Vær med til at revolutionere modebranchen?! 150 150 BedreMode.nu

fashion revolution week 2016

Så er det den tid på året igen – min instagram flyder over med et bestemt hashtag, og jeg bliver mindet om en forfærdelig dag i April 2013 hvor over 1000 mennesker mistede livet, fordi en række vestlige brands gik mere op i at presse prisen på min t-shirt, end sikkerheden for dem der syede den.

Vi snakker om Fashion Revolution, og selvfølgelig deltager jeg! Det samme synes jeg du skal. Hvis du normalt ikke snakker om bæredygtighed og mode med dine venner, så er denne uge en god anledning. Ugen går dybest set ud på at stille et enkelt spørgsmål, nemlig hvem der har lavet vores tøj?

For mig handler bæredygtighed især om to ting; miljømæssig bæredygtighed og social bæredygtighed. Jeg – og resten af modebranchen – er super gode til at sætte fokus på det første, og det er også det letteste. Er din t-shirt lavet af økologisk bomuld så er den god. Tjek.

Læs også: We are fashion revolution

Men social bæredygtighed er langt mere kompliceret og derfor ofte overset. Det er ikke til at vide hvilke virksomheder der har styr på det, og hvilke der ikke har. Da jeg sidste år opfordrede jer læsere til at skrive en email til jeres yndlingsbrands, (se og kopiér emailen herfra) var der en af mine læsere som skrev til hendes yndlings mærke Rabens Saloner, og fik en rigtig god forklaring der fra. Faktisk nok til at hun godt kunne stå inde for at shoppe hos dem, pga deres gode arbejdsforhold. Det er et mærke som ikke skilter med det, men derfor kan forholdene sagtens være i orden. Modsat H&M, som gang på gang bliver taget i, ikke at have helt styr på sikkerheden på deres fabrikker.

Hvis I vil høre mere om brands der har orden i tingene, så skal I følge Fashion Revolution Danmark på facebook, hvor Christina og jeg ugen ud vil lægge interviews med seje danske brands som faktisk selv tjekker deres leverandører.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
15 kommentarer
 • Gitte Hersom 18/04/2016 at 11:35

  Et super godt initiativ!

  • Jeg håber meget at du vil deltage på de sociale medier, eller sende en mail til dit yndlings tøjmærke 🙂

 • Ah, tror jeg fik en forklaring på vores lille uenighed her 🙂 jeg er enig med dig i dine tanker omkring H&M, hundrede procent. Jeg indrømmer gerne at jeg ofte køber tøj derfra, og jeg er nu selv elev i én af deres butikker. Men det er nu mest fordi jeg elsker at stå i butikken. Jeg må indrømme jeg har haft mange indre dialoger med mig selv omkring det (rent etisk) men er kommet frem til, at jeg har stor tiltro til at de vil ændre sig til det bedre, både når vi snakker bæredygtighed men så sandelig også arbejdsforhold. Det er hvertfald det vi får at vide de vil. Måske blir jeg klogere, men lige nu håber og tror jeg bare. Og jeg tror godt de er klar over hvor meget respekt de ville få 🙂 for mig ville det fx ikke gøre noget, hvis alle deres produkter steg lidt i pris, hvis det betød bedre arbejdsforhold ude i produktionen. Så vi er egentlig enige (tror jeg), men jeg er nok bare ikke der hvor jeg har lyst til at boykotte dem.

  • Hej Signe 🙂 Fedt at du fandt vej herind også.
   Jeg tror netop forskellen ligger i at jeg har brug for at vide mere om tøj før jeg køber det. Jeg køber faktisk fra H&M, fra deres conscious linje – men KUN dét.
   Mine shopping regler er at jeg skal vide min 1 ting omkring tøjet – se mere her: http://bedremode.nu/my-one-rule-for-shopping-more-sustainable-fashion/
   Jeg er enig i at H&M kan ændre en masse ting, men det er også lidt ærgeligt den måde de opererer på, fx i forhold til at lægge deres recycling week oveni Fashion Revolution – jeg tror ikke på det er et uheld. Men som sagt, så boycutter jeg dem heller ikke.
   Der er dog mange andre fast-fashion brands som jeg undgår, fordi de slet ingenting gør. Jeg kan ikke forstå de store modebrands der i dag slet ikke arbejder (åbent) med CSR og bæredygtighed.

 • Det var jeg slet ikke klar over. Men fedt med dine synspunkter også! Vi har jo lidt samme mission. Er så glad for vi er flere bloggere efterhånden, som tager emnet op. Keep up the good work 😀

  • Tak – og i lige måde. Danmark har brug for flere u-konventionelle modebloggere med god stil 🙂

 • Jeg shopper selv i H&M fra tid til anden, men jeg er også meget skeptisk. F.eks. synes jeg ikke at den kampagne de kører den her uge, er god, og jeg kan altså ikke få armene op over det. Det er da fint at de opfordrer folk til at give til genbrug, men jeg synes ærlig talt pointen forsvinder, når man så får rabatkuponer, så man kan købe mere tøj produceret under dårlige forhold, og med en formentlig ret anseelig miljøpåvirkning. Jeg vil personligt hellere donere mit tøj til Røde Kors. Jeg ved ikke om det bare er mig der er mavesur, men jeg synes det er en ommer.

  • Jeg er heller ikke specielt begejstret – hverken over kampagnen eller timingen. Synes mest af alt det flytter samtalen over på deres banehalvdel igen og igen, frem for at give plads til andre initiativer som Fashion Revolution…

 • Synes det er sååå sejt! Jeg har selv flere gange kontakte brands, både med og uden held, hvilket har afholdt mig fra at købe det… der er nok en grund til, at der ikke bliver svaret?

  Jeg har et spørgsmål ang. sneakers, da jeg er på udgik efter et nyt par. Jeg kender til Vega sneakers, desværre klæder de ikke min fod… så jeg er over i de klassiske, noget adidas, puma, nike? Men synes at have læst på Greenpeace engang, at Nike var usikker, men de tyske skulle være okay – kan du guide mig? 🙂

  Tak og dejlig uge til dig,

  Mvh Mie

  • Hej Mie. Tusind tak for din kommentar.
   Du har ret, der er nok en grund til at de ikke svarer, og så får man jo ikke lyst til at shoppe hos dem.

   Det er sjovt du netop spørger til sneakers, for jeg har netop skrevet en guide omkring bæredygtige sneakers som vil blive udgivet på Sustain Daily. Den kommer ud en af de nærmeste dage.
   Jeg kan dog (helt eksklusivt 😉 ) give dig essensen af mit indlæg – nogle sneaker brands er rigtig gode til social bæredygtighed, og nogle er rigtig gode til miljømæssig bæredygtighed – og der er meget få som Veja som kan det hele. Nike er rigtig gode til fx at spare CO2 og resourcer i nogle af deres sko, men har ikke et godt ry socialt. Puma tilgengæld overraskede mig i min re-search, men det lader jeg være en clif-hanger.
   Også dejlig uge til dig.

   • Johanne: Lige et input til Veja sneakers. Både min mands Veja sneakers i modellen Esplar samt mine i modellen Grama er gået i stykket efter mindre end 30 ganges brug. (min mands langt færre gange). Min mands under sålen (kan ikke fikses) og min egne i foret, ved hælen, hvor der er blevet slidt hul i skoens tynde bomuldsfor direkte ind til skoens hårde ramme. Der burde have været “pude” eller læder på et sted, men så meget friktionsslid – men der er tyndt stof. Jeg går fortsat i mine, da de intet fejler på ydersiden (i modsætning til min mands), men øv, hvor er det ringe konstrueret. Det kan ikke passe, at man allerede skal lave en lappe løsning i en sko, der er blevet brugt så ganske lidt, som mine er.

   • Lige netop! De fik i hvert fald ikke penge fra mig! Hihi, hvor pudsigt, og jeg kan forstå, at det er mere indviklet end som lige så. Så hvis du med din viden skulle anbefale mig nogle, hvad ville det så være? Og hvordan finder jeg frem til de sneakers nike producerer mest bæredygtigt? Tak og god solskinsdag dag 🙂

    • Det er nemlig mega indviklet når det kommer til sko. Fra Nike skal du kigge efter deres fly-knit serie. Det look er selvf ikke for alle, men jeg synes nu de er meget seje. Og gerne par lavet i genanvendt polyester, som Nike bruger meget.
     Hos Puma er jeg ikke sikker på hvilke styles der er bedst, men generelt bliver de bedømt vel.
     En måde at finde frem til dem, er at se hvilke sneakers som bliver solgt i de bæredygtige webshops. Her dominerer Veja selvfølgelig, men der er også andre. Jeg kan desværre ikke komme med en entydig anbefaling, og har selv mega svært ved at vælge sko. Vælg med dine fødder – og nogle du gider kigge på i mange år. For mig er ømme fødder = dårligt humør, og aldrig det værd.

   • Jeg har været rigtig glade for mine Veja sneakers ind til videre, som jeg har haft siden engang i efteråret. De er virkelig behagelige og fejler ikke noget efter en masse cykel- og gåture samt dage på arbejdet. Jeg købte dem på grund af, som du skriver Johanne, at virksomheden tager ansvar både socialt og miljømæssigt, og så selvfølgelig fordi de er flotte.