En opsang fra Vivienne Westwood: Kultur over forbrug

En opsang fra Vivienne Westwood: Kultur over forbrug

En opsang fra Vivienne Westwood: Kultur over forbrug 3889 5833 BedreMode.nu

Jeg er lige kommet hjem fra Heartland festival, hvor jeg var afsted som presse-repræsentant for Sustain Daily. Selve festivalen skal jeg lige fordøje, men jeg bliver nødt til at sætte nogle ord på hovednavnet (i mine øjne) nemlig Vivienne Westwood.

Jeg har været Westwood fan siden jeg lærte hende at kende. En ægte aktivist inden for modens verden. Og lørdag holdte hun en tale for flere tusind mennesker på heartland festival.

Billeder af: Jonatan Nothlev for Heartland Festival

Menneskeheden ved ikke hvorfor vi ødelægger os selv

Løst oversat var det overskriften på hendes talk, og hun startede med at sige, at hun kendte til en sandhed omkring verdens tilstand som hun ville indvie os i.

Og hvad er så den sandhed? Ja det handler om vores financielle system – kapitalismen! Om hvordan forbrugssamfundet har lullet os i søvn med søde tilbud, lette valg og en uendelig strøm af ting vi køn købe… Imens kæmpe banker tjener fedt på os, vores forbrug og vores undergang.

Ja, det lyder dystert, men Westwood er ikke den eneste om at male dette billede, og selvom jeg ikke har lyst til at snakke om det, kan vi ikke længere lade være; det er tid til et opgør med kapitalismen og forbrugssamfundet.

Hør hendes TedX talk omkring finanssystemet her:

Men hvordan det? Vivienne Westwood kom med to forfriskende og ganske klare tanker som vi alle kan begynde at arbejde hen imod.

Kultur over forbrug

“We’ve got to have culture, not consumption” var et af de citater der ramte mig lige i maven. Måske især fordi det er noget af det jeg selv har svært ved… Jeg går ikke super meget op i kunst, musik eller teater fx, men jeg ved godt hvor meget det giver mig når jeg endelig dykker ned i det.

At læse en bog, blive klogere, lave noget med mine hænder eller gå en tur giver så meget mere end at købe noget. Til mit mentale helbred og til planeten.

Ofte snakker vi, der går op i bæredygtighed, om oplevelser frem for ting. Især når det kommer til gaver. Argumentet her handler ofte om CO2 besparelse osv… Westwood åbnede mine øjne for et nyt parameter; oplevelser der især bygger på kultur, gør os til bedre aktivister – det får os til at tænke og se anderledes, og netop evnen til at tænke anderledes er den vigtigste i fremtiden.

Man bliver nødt til at gøre noget andet end det systemet vil have os til, for at kunne tænke systemkritiske tanker, sagde hun næsten direkte. Og systemet vil gerne have at vi forbruger mere, køber flere ting og holder hjulene igang. Så hver gang vi gør noget andet – går en tur, læser en bog fra biblioteket eller lapper et hul, så udvider det vores evne til at tænke kritisk… Hvis man skal følge hendes tankegang.

Og jeg følte mig ramt, for jeg er selv ret dårlig til det. Derfor vil jeg nu, efter opsang fra Vivienne Westwood lave en liste over bøger der skal læses i løbet af sommeren, og prøve at høre dem mens jeg traver byens skjulte stier tynde!

Det er nemlig også en del af vores gerning som aktivister at læse bøger og blive klogere!

Verden skal ikke ejes af nogen

Et andet punkt fra Westwoods tale der ramte mig, var hendes snak om “ægte rigdom” og vores alle sammens ret til naturens gaver.

Hun snakkede om hvordan jord i dag ejes af private, og at det skaber en skævvridning fordi dem der har adgang til verdens gratis gaver (som fx frugt jo til en vis grad er. Det er ting som jorden skaber ud af ingenting) og dem der ikke har. Hun mener at al jord i verden burde være ejet af lande, og at alle beboere skulle betale husleje for at bo på og bruge jorden.

Det kunne jeg ikke være mere enig i, og jeg synes det er så forkert at man kan eje jord – altså et stykke af planeten. I Danmark har vi allerede den ordning som Westwood mener resten af verden burde indføre, nemlig en beskatning af jorden (det vi kalder grundskyld). Men i virkeligheden burde al jord, i følge hende, og jeg er enig, tilhøre os alle sammen.

Men hvad kan vi gøre ved det? Det vigtigste i mine øjne er at passe på vores allesammens jord. Huske at vi kun har den til låns. Huske på det fantastiske at jorden giver os gratis gaver. Hvis vi alle sammen ejede den, ville vi så tillade sprøjtemidler? Eller udpining?

Vi kan også gøre det at vi hjælper med at fællesskaber kan købe jord rundt om i verden. Fx gennem regnskovscertifikater. Vivianne Westwood mente faktisk at redning af regnskoven burde være vores første klimaprioritet, fordi uden verdens lunger er vi game over – hendes ord!

Jeg fik for nogle år siden et stykke regnskov i gave af Rasmus, og Westwood anbefaler selv organisationen Cool Earth.

Hvad så med moden?

Talken handlede ikke så meget om tøj – men det behøvede den heller ikke, for Vivienne Westwood kom på scenen med et klart statement på brystet: Buy Less. Det er det eneste budskab man har brug for at vide om hendes holdning til mode: Buy Less, Choose Well, Make it last.

Hatten af for Westwood. Det var en rørende oplevelse at overvære en legende som hende. Og kære Vivianne – jeg gør som du siger, lytter og spreder dit budskab. Hele hendes talk kommer op som video eller podcast senere.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne