Efterårs garderobe – make it work

Efterårs garderobe – make it work

Efterårs garderobe – make it work 700 958 BedreMode.nu

14.09.09 ternede skjorter 4

Det er jo så populært lige nu at lave en status på hvad der skal ske i efteråret rent garderobe mæssigt, og jeg har helt klart også tænkt mig at lave en form for inspirations kollage.

For nogle weekender siden, brugte jeg lidt tid på at rydde ud i min garderobe. Ikke kun det der hænger i skabet, men også de mange mange sække der lå i vores kælder rum. Jeg har tidligere været god til bare at lægge ting til side til senere, og det hober sig jo op. Derfor lavede jeg tre bunker; Salg, donation og “make it work”.

I make-it-work bunken var der nogle ting jeg jeg virkelig skulle tænke over for at de kunne komme i rotation igen, og blandt andet nogle ternede skjorter. Tern forsvinder jo aldrig rigtig ud af mode billedet, og derfor er de heller ikke smidt ud endnu, men farverne er lidt langt fra hvad jeg synes er smart lige nu. Men da jeg så fik bladret igennem en masse magasiner (også en dejlig weekend beskæftigelse) fik jeg idéen til at farve dem. I grå vel at mærke, for hvis der er to trends jeg virkelig kan mærke, så er det grå i grå og tern. Så hvorfor ikke slå dem sammen?

Jeg har gjort det før; brugt vaskemaskine farve. Og endda med held synes jeg selv. Så fluks i matas med mig. Det er det eneste sted jeg lige ved at det kan fåes, men ellers er nettet jo godt.

14.09.09 ternede skjorter 6

How to:

Tøjet man farver skal være nyvasket, og gerne lidt fugtigt. Og så ellers i med farven + et halv kilo jod-frit salt. (følg anvisningerne i pakken, det er nemt) Derefter skal de vaskes en gang uden farve og så skal de tørre. Maskinen skal lige køre en gang alene, og så anbefaler jeg at din første vask derefter bliver mørk. Men efter det har jeg aldrig oplevet problemer.

Den farve jeg brugte hed Antique Grey, og er fra DYLON.

Så fik jeg to nye skjorter, som helt sikkert kommer i rotation igen. Jeg er vild med resultatet, og de føles nærmest nye for mig. De blev ikke grå, men nærmere mørkeblå/grønne begge to. Men man skal jo også huske at normale farve-blandings regler gælder, så derfor er det altid lidt en overraskelse hvad der kommer ud. Jeg kan godt blive parnoid når jeg tænker på hvor meget vand jeg har brugt på bare de her to skjorter, men jeg ved godt at det er intet imod ny-produktion af tøj.

Andre ting på make-it-work listen:
– Bordox sweater der er meget meget fnuldret (Jeg har hørt om en striktrøje barbermaskine?)
– To falmede bordox bomulds t-shirts (måske gen-farves røde eller mørkere)
– Læderjakke med rulam på ærmer der er meget beskidt (vil prøve at finde et renseri)
– Jersey kjole der er lige det korteste (kjole over buks trend?)

14.09.09 ternede skjorter 1

14.09.09 ternede skjorter 2

14.09.09 ternede skjorter 5

14.09.09 ternede skjorter 3

Det fik også en af de mere glemte ting i mit skab til at fremstå i nyt lys: nemlig den korte ternede blazer. Jeg synes den er fantastisk over begge mine nye/gamle skjorter, og jeg er SÅ klar til at rocke tern med tern!

ENGLISH: I used some time last weekend clearing out boxes of clothes into three piles: Sale, donation and “Make-it-work” In the make it work pile were some checked shirts whose colors I no longer loved. But then I flipped through some magazines and found that dark checked shirts are on trend. So I found some dark grey machine wash color and gave it a go. The brand I used is DYLON, and it works really well. Saved me some money and even though it uses A LOT of water to dye them at home, it is still more sustainable than buying new. (thinking I “saved” to shirts from being made”) It also made me rethink an old checked blazer, and I am now rocking plaid og plaid.

14.09.09 ternede skjorter 7

 

 

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
15 kommentarer
 • PIXELS OG POESI 08/09/2014 at 07:43

  Fint resultat du har fået dig 🙂 mht. den fnuldrede strik, så skal du have fat i en lintshaver. Den kan købes på e-bay eller i Imerco. Jeg har den fra OBH som vist koster et par hundrede, men den er også super rar at have.

  • @Pixel og Poesi Fedt! Har nemlig kun hørt myter om den, men skal da tjekke Imerco. Der er faktisk mere end en sweater der kunne trænge til en tur. Er den nem at bruge?

 • Ganske Enkelt 08/09/2014 at 12:08

  Tern med tern er SÅ fint! Synes dit resultat med dylon-farverne er blevet super godt. Ved du om man kan farve silke på samme måde?

  Ift. fnugshavere eller hvad man kalder dem, så kan man købe dem i den der stof butik ved Nørreport (Stof2000 hedder den vel?). Har lige købt min til 100 kr., og den er nem at bruge. Har planer om at “shave” både bluser, plaider osv. Et tip er at bruge et strygebræt – det virker super godt 🙂

  • @Ganske enkelt – Tak. Jeg var også glad – da jeg lige kom mig over at det ikke var som forventet. Jeg tror ikke man kan bruge Dylon på silke, for der står at det skal have min. 40 grader og høje omdrejninger, og det er ikke så godt for silke.
   Og stof2000 til 100 kr det er et endnu bedre bud 🙂 Måske jeg er lidt langsom, men hvordan hjælper strygebrættet?

   • Ganske Enkelt 09/09/2014 at 14:35

    Strygebrættet hjælper med at holde stoffet helt glat. Fidusen ved trimmeren er, at den klipper alt, hvad der stikker op, af. Derfor skal stoffet være helt glat, for at du ikke klipper hul i dine ting. Desuden er det en fordel ikke at lade stoffet ligge dobbelt, da det nemt giver ujævnheder. Altså placér tøjet, som hvis det skulle stryges. Kom selv til at skade en tynd silkebluse i går, så taler af erfaring. Indtil videre vil jeg sige, at glat strik af ok kraftig kvalitet er det, der tåler trimning bedst. Fx ville jeg aldrig bruge den på min Aiayu Ingrid strik, da den har en masse så “bobler” / huller i strikken.

    • @Ganske enkelt – Okay det forstås. Jeg har nogle rib-strik samt kabel strik… Ser hvad der sker, og starter med den “grimmeste”

     • Ganske Enkelt 10/09/2014 at 14:34

      Du kan evt. bruge en alm. skraber (sådan en Venus, Gilette-fidus eller en billigere variant) til de mere komplicerede områder. Sådan en brugte jeg inden, og det fungerer rigtig fint på strik. Dog ikke helt så godt som trimmeren, men til gengæld har jeg aldrig lavet hul med sådan en fætter 🙂

 • It is amazing what a packet of dye can do for a closet. most items I own have changed colour at least once throughout my year long challenge. My favourite shade is grey.

  Thanks for sharing!

  • @Katie Yeah it is a great transformation. I was hoping for more grey this time, but it turned out fine.

 • Tern med tern på er meget cool!

  Jeg fjerner fnug med fingrene, tålmodighed og noget, der er værd at lytte på i ørene. Jeg tør ikke bruge en maskine på mine ynglings cashmereting.

  Hvis du bor i København, er renseriet, som de sender dine ting til fra Illums Servicecenter rigtig godt. De har renset en kitfarvet skindjakke for mig på et tidspunkt.

  Og de er desuden så miljørigtige som muligt, hvilket betyder noget, når man ellers lige får et astmaanfald af de sædvanlige kemikalier.

  • @Liselotte Tusind tak for de gode råd. Det er nu nogle lidt billigere striktrøjer jeg vil forsøge mig med, så der tør jeg godt prøve 🙂
   Men renseriet vil jeg prøve at finde helt sikkert!

 • Hvor blev den bare fin og meget mere anvendelig. Fedt at se, at du tager et kig på hvad du har i skabet (eller kælderen) før du går ud og køber nyt – det er jo egentlig den mest miljøvenlige måde at shoppe på:)

  • @Jane – tak skal du ha, jeg synes også resultatet er blevet helt godt. Du har ret i at det er det mest miljøvenlige, og jeg ved godt at jeg oftest promoverer noget nyt. 🙂

 • Superfin DIY guide, du her har lavet! Det gælder om at forlænge levetiden af sit yndlingstøj – og tern dukker nu engang ofte op, stylet på nye måder!
  Jeg har lige opdaget din blog og glæder mig til at følge de kommende posts 🙂
  MVH Anne-Mette, Kolaidi Eco Wear

  • Hej Anne-Mette
   Tusind tak for din kommentar. Jeg håber du bliver hængende.
   Jeg kendte ikke Kolaidi, men vil da kigge på det 🙂