Decision fatigue og uniformer

Decision fatigue og uniformer

Decision fatigue og uniformer 2730 4096 BedreMode.nu

ACS_0225

Hvor mange beslutninger tager du hver dag? Jeg gætter på at det er ret mange. Som selvstændig bilder jeg mig selv ind, at jeg skal tage flere end de fleste. Og ofte er det svære beslutninger hvor jeg skal mærke efter i maven, fordi jeg ikke har nogen chef at spørge til råds.

Det betyder ofte at jeg når til et vis punkt hvor jeg bare ikke gider tage flere beslutninger. Det er der et begreb for:

In decision making and psychology, decision fatigue refers to the deteriorating quality of decisions made by an individual after a long session of decision making. It is now understood as one of the causes of irrational trade-offs in decision making. For instance, judges in court have been shown to make less favorable decisions later in the day than early in the day. Decision fatigue may also lead to consumers making poor choices with their purchases.

Wikipedia

Netop som der står her, kan decision fatigue føre til at vi som forbrugere tager dårlige beslutninger, og nok ofte mindre bæredygtige beslutninger. Når man er overvældet er det nemlig lettere at falde tilbage på vanen, end at gøre en indsats.

ACS_0227

Det er blevet en stor tendens at prøve at skære ned på antallet af valg. Typer som Mark Zuckerberg går altid i den samme t-shirt; selv prøver jeg altid at spise den samme morgenmad. Måske har du allerede noget i dit liv, som du har sat på autopilot, og det kan nok egentlig være meget sundt, hvis bare vanen er god.

Valg jeg har taget

Jeg lider i den grad af decision fatigue, og har gjort det længe før jeg kendte til bæredygtighed. Men fordi jeg nu ønsker at leve (mere eller mindre) efter nogle grønne værdier, er der en række valg som jeg har taget en gang for alle, og de hjælper mig på de dage hvor jeg er meget udtømt, og det er især min regel om at shoppe mest muligt bæredygtigt. Det betyder fx at jeg undgår shopping centre hvis jeg kan.

En anden ting der hjælper mig, er en uniform. Den ændrer sig fra år til år, fra sæson til sæson, men at have valgt en uniform for en sæson, gør det meget lettere for mig at klæde mig på – især når jeg skal noget vigtigt.

Denne sæson er den uniform dikteret af dette par jeans. De er cool, on-trend og økologiske. Og de får de fleste bluser til at se godt ud. Og vigtigst af alt, så føler jeg mig totalt godt tilpas i denne uniform.

Jeg kan derfor varmt anbefale at du finder dig en uniform som du har det mega godt i. For så er det lettere at vælge tøj til vigtige ting – det er også lettere at lukke alle andre ude, og ikke tænke over hvad de måske har på. For du har valgt det der føles helt rigtigt for dig, og så er du højst sandsynligt også den bedste version af dig!

ACS_0228

ACS_0231

Outfit noter: Skjorte fra Skall Studio, Jeans fra Weekday, Sneakers fra Baabuk

Vælg hvad der er vigtigst

Nogle gange er det ikke altid muligt at gå med noget man allerede har valgt. Måske er de brede jeans til vask, eller også handler valget om noget helt andet. Her kigger jeg især efter hvad der er vigtigst i øjeblikket, for de overordnede, værdibaserede valg er på en måde lettere for mig end de små trivielle hverdagsvalg.

Når det kommer til tøj, er det vigtigt for mig at være klædt på til at fortælle en historie om tøjet; Det gør ofte mit arbejde lettere.

Når det kommer til produkter, er det vigtigt for mig at finde ting med certifikater.

Når det kommer til mad, er det vigtigere for mig at jeg får nærring og generelt mad nok.

Når det kommer til arrangementer, så er jeg begyndt at vælge udfra hvad der beskytter min energi mest.

Kender du til “decision fatigue” og hvordan håndterer du det?

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
3 kommentarer
 • Det lyder som kloge overvejelser, særligt det med energien. Der er jeg den store kyniker og holder mig væk fra alt, der kun er halvspændende.

  Jeg har egentlig tre uniformer, som jeg veksler mellem, men ikke skifter helt ud. Noget med vidde blå bukser og stribet skjorte, noget med helt i gråt eller sort, og noget med sorte bukser og grå overdel.

  Der er så forskellige niveauer af alle sammen, meget afslappede til meget fine til særlige lejligheder.

  Med dem, der kører tingene bare.

  Makeup er også ret meget det samme og med hensyn til mad, er jeg næsten veganer og spiser vanvittigt sundt 98% af tiden. Men det er nemt, og det er det vigtige.

 • Kender rigtig godt til decision fatigue, og synes faktisk det er grunden til mange af mine tøjkriser. Jeg skriver speciale og er begyndt at vænne mig til bare at tage jeans og sort/grå/hvid t-shirt og en sort sweater på ud over. Der er jo alligevel ikke andre der tænker over det ud over mig selv – og min specialemakker, som er i samme båd.

  Tilgengæld oplever jeg lige nu decision fatigue i forhold til at købe en kjole til min 25 års fødselsdag/et bryllup da jeg har doneret størstedelen af mit tøj væk. Der er så mange valg, og det er ret uoverskueligt. Så i stedet for at tvinge mig til at vælge, prøver jeg at holde mig helt væk fra online shopping indtil jeg er mere klar i hovedet. Og måske til jeg kan gå ud og prøve tingene istedet for – det gør det hele lidt nemmere ikke at have adgang til www.

  • Det er også svært; når man endelig har pengene og besluttet sig for at købe. Jeps jeg tror at rigtige butikker vil være en god hjælp – evt de lidt mere bæredygtige hvis du bor tæt på KBH.
   Hvis du har alle valg i verden, er det jo virkelig svært – måske hvis du sætter nogle parametre først?