Concsious consumer trend: Minimal wardrobe

Concsious consumer trend: Minimal wardrobe

Concsious consumer trend: Minimal wardrobe 700 958 BedreMode.nu

14.11.14 Minimal wardrobe Jeg kan ikke selv prale af, at have en total striks plan for hvordan jeg tilføjer ting til min garderobe, eller i hvilket tempo eller omfang. (Kun hvordan det er lavet). Men der findes forskellige tilgange til at være en mere bevidst forbruger, og dem vil jeg gerne dykke ned i og formidle. Derfor bliver dette en lille mini-serie om, hvordan man kan have en tilgang til et mere bevidst forbrug. Selvom det ikke altid starter med at være miljømæssigt motiveret, tror jeg på, at et hvert skridt imod at blive mere bevidst omkring forbrug, er et skridt i den rigtige retning. Derfor har jeg interviewet 3 bloggere, som hver har gang i forskellige ting. Jeg håber det kan inspirere der ude. Det er i hvert fald super inspirerende for mig. Samtidig vil jeg prøve at skrive lidt om hvad der knytter sig til den pågældende trend, for selvom jeg har valgt tre individer til at fortælle deres erfaring, rammer de alle sammen ned i tendenser der findes.

ENG: I cannot say that I have a totally strict plan for how I add things to my wardrobe, only how they are produced. But there are numerous different methods to being a conscious consumer and I wish to showcase these. This will be a mini series about, how one can have different attitude to conscious consumption. I have interviewed three bloggers and hope to inspire with what is so far, three big trends.

14.11.14 Minimal wardrobe2

Forestil dig at have et skab hvor der er luft på hylderne, og alle ting er yndlingsting som du har lyst til at have på hver dag. Det er essensen i den første tendens, nemlig minimalisme, eller nærmere at have en “Minimal garderobe”. Det går også under navne som “Capsule Wardrobe”, “Curated Wardrobe” og meget andet. Internettet er fyldt med folk der synes, de har fundet svaret på, hvad der gør dem glade; nemlig at have færre ting i deres garderobe. Der er lidt forskellige versioner af hvad det optimale antal er, men det virker til at der er en del enighed om at tallet ligger et sted mellem 30 og 40 stykker tøj, hvor der findes en hel bevægelse, der bekender sig til kun at have 33 (eksklusiv basis, trænings- og undertøj). Det virker som om, det ikke er svært at finde gode ting at sige, om at leve med mindre. En af de store er, at livet samt det at klæde sig på om morgenen er blevet lettere og mere fokuseret. Når der kun hænger det i skabet som man elsker, er det nemt at tage noget tilfældigt og være tilfreds. En anden god ting, er at slippe af med sociale regler der siger at man ikke må have det samme på flere gange; når man kun har et begrænset antal at sætte sammen, kommer man til at have det samme på flere gange – også sammen med de samme mennesker.

Hvordan kommer man i gang med at have en minimal garderobe? Den første realisering er, at man har for mange ting, eller at man ikke bruger alle de ting man har i skabet. Statestikken siger at mange kvinder kun bruger 20 % af hvad der er i deres skab, og hvis det er sandt for dig, er det måske en god ide at overveje om en minimal garderobe er vejen frem. Især hvis man føler det er overvældende at have så mange ting, og det altid er svært at klæde sig på om morgenen.

Gode artikler og resourser hvis man genre vil kigge nærmere på tendensen: “Wearing same clothes everyday” – “project 333” – “A 30-piece wardrobe” – “Miss minimalist”

ENG: The first trend is having a minimalist wardrobe, with a limited number of garments. The internet is full of people who think that this is the answer to a more simple life, as well as getting dressed more quickly in the morning. The first step to a minimal wardrobe is acknowledging that you have too much stuff and that it is a problem for you. If so, maybe a minimal wardrobe is the answer. Above I have linked to 4 great articles (all in english)

14.11.14 Minimal wardrobe4

Fordi jeg ikke selv praktiserer dette blev jeg nødt til at høre fra en som gjorde det; derfor spurgte jeg Trine Lykke fra Den Lille Recessionista om hun ville svare på nogle få spørgsmål. Hun har selv prøvet at oprette og holde en minimal garderobe.

– Hvad har fået dig til at gå efter en at have en minimal garderobe?
På grund af en voldsom vægtøning og stilforvirring efter min første graviditet tilbage i 2010, havde jeg kun meget lidt tøj jeg brugte. På den måde prøvede jeg (ufrivilligt) at have meget lidt tøj, og det gik op for mig at det faktisk ikke var en dårlig ting. Derfor besluttede jeg i start 2011 at rydde ud, og sådan startede min rejse, til det der i dag er en ret lille garderobe.

– Hvordan vil din shopping ændre sig fremover?

Pt. leger jeg lidt med mine shoppevaner, og i stedet for at købe lidt heletiden, prøver jeg at købe op til en sæson. Jeg laver en “need to have” liste, som nok også indeholder lidt “nice”, og så forsøger jeg at købe tingene lige ved sæsonstart. Jeg sætter penge af og spare op, velvidende at jeg så ikke skal købe noget de næste måneder. 

Lige nu holder jeg shoppestop, efter jeg fyldte efterårs/vintergarderoben i september. Jeg vil shoppe lidt igen til januar (udsalget) hvor jeg har udset mig nogle ting, som jeg ønsker mig.

Hvad vil du sige til andre der overvejer det samme? 

At det er det hele værd. I starten er det hårdt og til tider frustrerende. Jeg var nødt til at holde mig selv i nakken, og jeg havde en konstant fornemmelse af at jeg gik glip af noget. Med tiden blev det heldigvis nemmere, og jeg har både fundet min stil, gjort op med tøjkriser og minimeret mine udgifter til trods for at jeg køber dyre ting. 

14.11.14 Minimal wardrobe3

Jeg tænker at det er en fantastisk ting hvis man er meget klar på ens stil, men ikke så meget hvis man stadig er meget stil-skitzofren. Men en ting alle kan tage med her fra er det statement som jeg har blæst op på billedet her over; nemlig at skære ned og kun beholde ting man elsker. Der er ingen grund til at holde fast på bænkevarmere som man ikke er glad for at have på.

Dette var første del i serien, jeg glæder mig til også at udforske tendenser som hjemmelavet garderobe og årelangt købestop som I kan glæde jeg til senere i november og start december. Hvis I ikke vil misse resten, kan det være en god ide at følge med på fx bloglovin’.

Hvad er din tilgang til bevidst forbrug?

ENG: I think having a minimal wardrobe is fantastic if you know your style, maybe not if you are still highly experimenting. But there are things from this that I think anyone can take away from it. What is your approach to conscious consumption?

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
7 kommentarer
 • Det er faktisk denne Capsule Wardrobe ideologi, jeg er i gang med at forsøge mig med, og forventer snart at komme til at blogge om.

  Det var Caroline fra http://www.un-fancy.com der fik mig helt hooked, og nu supplerer jeg ved at læse en masse over på into-mind.com, som jeg også synes er en helt forrygende og inspirerende side. Overraskende nok syntes jeg i starten at 33 dele lød af utrolig lidt, men efterhånden som jeg prøver mig frem finder jeg ud af at min livsstil faktisk er til at jeg ville kunne overleve med endnu færre dele. Men hold da op, det er tidskrævende – sjovt og superspændende – men tidskrævende at bygge sådan en garderobe op. Men jeg tror på, at det er energien værd.

  • Det er nogle gode links du kommer med der – dem vil jeg da helt sikkert tjekke ud.
   Jeg synes det er super inspirerende, selvom jeg ikke selv 100% praktiserer det 🙂 Men fedt at du kaster dig ud i det, og bliver glad af det. Og blog-sfæren kan klart bruge flere personer med en kritisk tilgang til forbrug.

   • Det gode er jo, at jeg jo altid kan føje til igen, hvis jeg alligevel finder ud af at det ikke fungerer med den helt minimalistiske garderobe 😉 Det gør det ikke nemmere, at jeg har sat mig for at alle nye dele helst skal være super bæredygtige, og helst maks 5% kunststof… Det kan godt være at det er lige lidt for mange krav… men spændende og fedt, hvis det kan lykkes 🙂

    • Mega fedt hvis det lykkes da! Det vil virkelig gøre en forskel – især for de brands du i sidste ende vælger at købe fra. Det er en spændende rejse at tage, og du må endelig dele de brands du lige nu finder mest interessant?
     Jeg ved dog ikke med 5% kunststof – hvad er rationalet bag det? Og hvor ser du Viscose-lignende materialer? Jeg kunne heller ikke leve uden noget polyester i min garderobe (men foretrækker hvis det er recycled)

 • Lige nu er jeg ret forelsket i Tusnelda Block og Tricotage… vil allerhelst støtte danske firmaer. Har lige købt en masse på udsalg, vel vidende at der sikkert var nogle dele som skulle returneres… og det skulle der også. Det er udfordringen ved at købe på nettet, uanset mærke. Jeg regner med at beholde den ene bluse fra Tusnelda og kjolen fra Tricotage, men resten skal sendes tilbage… det er det der med, at selv om det ser fedt ud på billederne så passer det måske ikke bare ikke til mig/min kropsform… så det er noget med at prøve af og prøve af, indtil man kender et brand og deres snit, tænker jeg. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at finde et super bæredygtigt mærke, som jeg bare synes passer godt til både min kropsform og min stil.

  Jeg overvejer også at købe hos Bibico, Komodo og People Tree, er bare træt af at det sendes fra England, så der garanteret skal bruges penge på porto når det er at jeg garanteret returnerer noget igen. (Har godt set at enkelte ting fra People Tree forhandles i Danmark, men det er bare ikke lige de styles jeg er mest tiltrukket af…). Hvis jeg tager til USA i den nærmeste fremtid, ville jeg forsøge mig med Everlane. Wow, hvor ville jeg ønske at de også forhandlede i Europa.

  Mht kunststof, så er det nok mest bare for sportens skyld 🙂 Men egentlig også fordi jeg bare befinder mig bedst i det. Havde ellers glad læst mig frem til at f.eks. Won Hundred var bæredygtige, men det tøj jeg havde kig på var 30% nylon… og uanset om det er genbrugsnylon (hvis der er noget der hedder det? Er stadig ved at lære det), så er jeg begyndt at stoppe lidt op og tænke, at det da egentlig er lidt underligt at iklæde sig plastik… selv om jeg godt ved at der er gråzoner, og jeg jo ind imellem går med nylonstrømper. Er dog med på, at en smule kunststof kan gøre en stor forskel på holdbarheden og klædeligheden af et stykke tøj, og derfor har jeg indført at der gerne må være en smule i.

  Viscose kan jeg ikke helt finde ud af endnu, da det virker til at det ligesom så meget andet er superhårdt for miljøet at blive produceret. Er blevet enig med mig selv om, at lyocell er fint, så længe det er er Tencel/fra Lenzing, hvilket rigtig meget af det jeg finder er. Mest fordi jeg ikke kan blive klog på, om lyocell fabrikanterne i Indien og Kina har adopteret samme ‘closed-loop’ system i deres produktion som Lenzing.

  Jeg har generelt aldrig købt særlig meget polyester (fandt jeg ud af tilfældigvis, da jeg gennemgik mit klædeskab… jeg har åbenbart helt intuitivt været mest tiltrukket af naturlige materialer), men især den ene kjole jeg har bliver altid helt elektrisk, så den orkede jeg ikke have på mere end en gang eller 2.

  Men altså – jeg er stadig ved at lære det, jeg har sikkert misforstået nogle ting, og jeg ender nok med at lempe lidt på reglerne når jeg finder ud af at det er alt for besværligt… men nu prøver jeg det her som udgangspunkt.

  • Årh Tusnelda Block er lækkert, og det samme er tricotage – men helt klart på hver deres måde. Men fedt at du vil støtte danske firmaer. Det vil jeg også gerne når det er muligt, og heldigvis skyder der flere og flere op som gør noget “bedre”
   mht WonHundred har jeg kun hørt at det skulle være deres undertøj der var decideret bæredygtigt (selvom jeg har det ambivalent med det ord)

   Når du allerede er så bevidst om hvilke materialer der tiltaler dig, er det bare med at gå efter dem, som jeg kan høre du gør. Jeg tror ikke du har misforstået noget som sådan. Min gyldne regel er altid; at hvis jeg ikke ved at noget er “bedre”, så er det sandsynligvis ikke så fantastisk (tænker på det du skriver om lyocel fra andre fabrikker end Lenzing). Hvis ikke et brand eller en leverandør er villig til at lægge deres facts ud (skrevet i alm. sprog) så har de som regel ikke så meget godt at fortælle.

   Glæder mig til at følge bloggen du har startet. Er allerede misundelig på dit fine layout, men man kan jo ikke konkurrere med en webdesigner.