Bæredygtig mode i Sverige – hvordan står det til der?

Bæredygtig mode i Sverige – hvordan står det til der?

Bæredygtig mode i Sverige – hvordan står det til der? 900 1200 BedreMode.nu

Bæredygtig mode i Sverige

I dag skal vi kigge ud over Øresund, og sætte fokus på Bæredygtig mode i Sverige. Jeg har længe været overbevist om at de er længere fremme der ovre, og i forbindelse med min bachelor hørte jeg endda at de er næsten 6 år foran!? 6 år?!

Jamen så må vi da hellere kigge på hvad der sker, der ovre på den anden side af sundet.

Jeg lavede sidste år et interview med Pernilla Johannson fra den fine shop ecosphere.se, og hun er derfor min ekspert-kilde hertil.

Bæredygtige kæmper i Sverige

To af mine absolutte yndlingsmærker kommer fra Sverige, nemlig Filippa K og Nudie Jeans. Og nårh ja, så er der også lige H&M familien som gør rigtig meget for bæredygtighed, omend ikke så meget som vi alle ville ønske.

Da jeg var i Malmö synes jeg der var mange butikker som førte tøj og sko der var “bedre”. Mange flere end jeg kunne forvente at finde i Odense eller Aarhus. På den måde synes jeg, fra mit synspunkt det virker som om de er længere fremme.

Er de virkelig så meget længere fremme?

Men måske romantiserer jeg også lidt det svenske land – fx elsker jeg deres ord, som jeg troede var meget mere specifikt end det danske, men der blev jeg klogere:

Jeg elsker det svenske ord for bæredygtighed “Hållbart” – hvordan vil du definere hvad det betyder?

Pernilla: Hållbart, eller ‘hållbarhet’, er et skønt ord med det indeholder absolut alting! Jeg vil prøve at definere hållbarthet som en ide omkring hvordan vi gør tingene på en måde så vi, og vores fremtidige generationer, kan få et godt liv. Det er vigtigt at sige at hållbarhet indeholder miljømæssige, økonomiske og sociale issues. Alting har brug for at arbejde sammen på en måde der kan føre til det gode liv, uden at gå på kompromis med miljøet, andre mennesker og vores levestandart osv. Så det er egentlig det samme som det danske ord, det kan betyde alting og kan samtidig bruges om allemulige små ting.

Men det er måske en god ting; for jo mere du bruger ordet og forsøger at inkorporere hållbarhet i alle dele af livet, så viser det folk at hållbarhet er en del af alting vi gør – og man kan starte småt.”

Pernille driver shoppen ecosphere.se som er en fin samling af skønne bæredygtige mærker. Jeg har samlet lidt inspiration til hvad jeg selv gerne ville købe derfra. Hun tager især de små bæredygtige mærker ind, og også gerne nogle udenlandske som jeg ville ønske at flere danske shops havde.

Bæredygtig mode i Sverige

1: Skøn frakke fra Kings of Indigo (endda nedsat, eller på REA, som det hedder på svensk) // 2: Flare jeans fra Kings of Indigo // 3: T-shirt fra Kowtow // 4: Farverige strømper fra QNOOP// 5: Denimkjole fra Kings of Indigo // 6: Fine caramel-farvede sneakers fra Veja // 7: Rund taske fra O My Bag // 8: Natkjole eller sommerkjole fra Alas

Hvor tilgængeligt er Bæredygtig mode i Sverige? Både online og ikke online?

Pernilla: “Jeg vil sige, at det er ikke så tilgængeligt online, og slet ikke ikke-online. Genbrug er mere tilgængeligt end ny-produktion, men genbrug viser også ofte hvad vi normalt køber; fast-fashion i en tvivlsom kvalitet. De store fast fashion kæder har noget bæredygtigt tøj, men så er der hele spørgsmålet om hvor bæredygtigt det egentligt er?

Viljen til at købe fra mindre brands og firmaer der fokuserer på bæredygtig mode er stadig lille – men helt klart voksende. Jeg tror virkelig på at de svenske forbruger bliver mere og mere bevidste. Derved kan bæredygtig mode også blive mere tilgængeligt – sammen med bedre second hand tøj.”

Men hvordan shopper en så bevidst Svensker egentlig selv?

“Et par år inde i mit studie på “Environmental Science”, fik jeg en del spørgsmål på min blog, om hvordan læserne kunne finde bæredygtigt mode i Sverige. Jeg søgte for at prøve at finde gode svar, men opdagede at det var svært at finde noget. Selvom der var mange gode brands rundt om i verden, kunne jeg ikke en gang shoppe bæredygtigt til mig selv, så jeg købte meget lidt i den periode.

Derfor besluttede jeg, at hvis man vil have noget gjort, må man gøre det selv. Så mens jeg skrev min kandidat, startede jeg grundlaget for Ecosphere. Gennem den, lærer jeg dagligt mere og mere omkring bæredygtig mode.”

Hvad er din opfattelse af udvalget i Danmark Vs Sverige?

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
2 kommentarer
  • Jeg er svenskofil. Men ordet holdbart findes på dansk og dækker stort set det samme som bæredygtigt. Og måske skulle vi gå over til holdbart, især da Bæredygtigt Landbrug i høj grad står for det modsatte.

    • Jeg kan også godt lide ordet holdbart, synes dog ofte at det i det danske sprog glemmer det miljømæssige og især det sociale aspekt af bæredygtighed.
      Selv er jeg faktisk fortaler for at vi kalder tingene ved det de er – “bedre” eller “økologisk” eller “lavet under ordentlige forhold” – det prøver jeg selv når jeg husker det (men det ikke nemt)