10 gode vaner der er naturlige for mig, men ikke nødvendigvis for alle

10 gode vaner der er naturlige for mig, men ikke nødvendigvis for alle

10 gode vaner der er naturlige for mig, men ikke nødvendigvis for alle 150 150 BedreMode.nu

15.02.09 10 gode vaner2

Der er mange ting som vi bare gør, som er blevet til en vane. Men mange af disse ting er måske nogle som samfundet, vores forældre eller kampagner har fortalt os at vi skal gøre fordi det er mere ansvarligt. Selvom der er meget langt til at jeg bliver

 1. Jeg tager altid et stof indkøbs net med når jeg handler. Efterhånden er det svært at finde en normal indkøbs pose i vores hjem, men stofnet er at finde overalt.
 2. Bruger udelukkende vaske og rengørings midler som er svane og astma/allergi mærkede.
 3. Jeg sorterer mit skrald i; papir, pap, metal, glas, hård plast og elektronik.
 4. Jeg slukker for radiatorerne når jeg lufter ud. (En vane der kommer fra min kæreste. Go him)
 5. Vi har skiftet alle vores pærer ud til LED pærer.
 6. Jeg tænker over hvor jeg gør af mit aflagte tøj; genbrug hvis det er brugbart, anden tekstil indsamling hvis det er i stykker.
 7. Jeg cykler til næsten alting.
 8. Jeg køber nærmest aldrig vandflasker, og har altid en genbrugelig flaske med i tasken. Sådan en uden PBA, og som kan komme i opvaskemaskinen.
 9. Det meste af mit tøj vasker jeg ikke efter hver brug – eller hver 3. I stedet hænger jeg det ud til at “lufte”.
 10. Jeg smider aldrig affald i naturen.

15.02.09 10 gode vaner1

Måske virker alle disse ting som virkelig bitte små. Og er det også i hverdagen. Men hvis ALLE på HELE PLANETEN gjorde det, så ville det gøre en forskel. Kunne jeg gøre mere? Jep og det prøver jeg også hele tiden på. Derfor har jeg kun nævnt ting som jeg ikke længere tænker over. Der er mange ting jeg prøver at gøre, men som en gang i mellem glipper; som at slukke lyset når jeg går ud af et rum. 8 ud af 10 gange glipper det.

Hvilke vaner har du i hverdagen? Det kan være jeg har glemt nogle, eller kan blive inspireret til andre.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
8 kommentarer
 • Dejligt indlæg! Jeg kan faktisk kende alle vanerne – for nær den med at cykle til alt. Vi bor for langt fra alt, så den går ikke. Men jeg gad godt…

  Af andre grønnere vaner kan jeg nævne følgende:

  At slukke starinlys når man forlader stedet hvor de er tændt. Fx slukker vi vores når vi er færdige med at spise i stedet for at lade det brænde ud. Lys forurener jo en del.

  Vaske i eddike i stedet for skyllemiddel

  Vi sortere også i blødt plast og stofrester/ødelagt tøj ud over de ting du har nævnt.

  Vi har en skabsfryser, og i den nederste hylde i lågen gemmer jeg restegrønt til at koge suppe på. Stokken fra broccoli, midten af kål, noget som er blevet slattent ect.

  At bruge ecoprogrammet på vaskemaskine og opvaskemaskine i stedet for de hurtigere programmer. – Da vi skiftede vores vaskemaskine ud i december valke vi også en som var “grønnere” end de andre, bruger mindre sæbe, strøm og vand.

  Min bil har også en “eco-funktion” hvor den slukker motoren når den er i frigear og automatisk går i gang når den bliver sat i gear…

  – Ikke at det gælder som gode vaner, men det er værd at tænke over de små ting når man skal have nyt…

  • @Trine – Så glad for at du ka lide det!
   Jeg ville ønske at jeg havde fryser plads nok til 4.
   Og kunne godt være bedre til at huske eco programmet på vaske-maskinen. Det er en af de ting som jeg tilstræber, men som ikke er en vane endnu.

 • Mette Madvig 11/02/2015 at 14:22

  Sikke en god liste Johanne – og nu fik jeg endelig tilmeldt mig som fast læser på din blog – jeg har læst lidt med de seneste måneder og synes du har en dejlig blog med nogle gode og relevante indlæg. Jeg har selv en meget slunken garderobe, og er enormt træt af at købe tøj af dårlig kvalitet hvor tilblivelsen er tvivlsom – så du er til stor inspiration 🙂 Tak for det 🙂
  Tror at jeg følger de fleste af dine punkter – dog undtagen den med cyklen, da vi bor langt væk fra f.eks. min søns skole – men jeg går meget 🙂
  Og så skal jeg have tjekket vores pærer – den må jeg huske.
  Jeg bruger også ECO funktionerne på opvasker og vaskemaskine.

  Jeg er gennem de seneste år blevet næsten 100% økologisk på madsiden, og køber primært mine grøntsager i en økologisk gårdbutik – også deres kød, som smager fantastisk godt.
  Jeg har købt økologisk maling et par gange og det har fungeret fint, men må også sige at når der er en bestemt farve jeg gerne vil have, så køber jeg konventionel maling.

  Tak for et godt indlæg 🙂

  • Hej Mette.
   Tusind tak for din fine kommentar. 😀 Det er også træls med dårlig kvalitet, og jeg tror især når man laver ting/tøj selv begynder man at sætte pris på processen bag, og se at der sidder rigtige mennesker bag ved hvert eneste stykke tøj.
   Fedt at du kunne bruge listen. 🙂
   Fedt med maden – og gårdbutikker. Det ville jeg godt have bedre adgang til. Når du skriver maling er det så væg-maling? Det har jeg aldrig selv skænket en tanke. Grunden er at jeg ikke ser maling som noget organisk.

   • Hej Johanne, Ja det er vægmaling. Jeg blev opmærksom på det under min graviditet og da jeg har en lidt “fin” næse, så har jeg ofte været generet af alm vægmaling i dagene efter en maling. Præcis hvad det indeholder ved jeg faktisk ikke, men det lugter jo ret skrapt synes jeg. En hurtig søgning på nettet viser at der nu er flere leverandører af grøn maling – og at farvepaletten er langt større end den var for 3 år siden. Det er dejligt 🙂
    Jeg savner rigtig meget GOTS stof i metermål i stofbutikkerne – der er noget, og ofte i udlandet, og min vurdering er at der er mere nu end for bare 1-2 år siden. Så jeg håber at den udvikling fortsætter – jeg gør mit bedste for at påvirke den 🙂

    • Det vil jeg helt sikkert kigge efter hvis vi skal have malet igen 🙂
     Mht GOTS stoffer har du ret. Jeg bringer i start marts et interview med ejeren af butikken Vivatex (http://vivatex.dk) – jeg ved ikke om du kender dem, men de har et LILLE udvalg. Og ellers har stof og stil også nogle, især jersey og børne print.
     Jeg ville også gerne at udvalget var større!

 • Vejen til Birkin/Annette 11/02/2015 at 21:33

  10 punkter, jeg også mere eller mindre følger. Her er lidt andre ting jeg gør.
  Om sommeren gemmer jeg mit kaffegrums, det er glimrende gødning til udendørsplanterne. Det er i øvrigt også ganske glimrende til meget tørre hænder eller som skrub. Jeps det sviner og farver lidt, men det kan jo vaskes af.

  Ikke så meget mere, men da jeg var på barsel havde jeg altid enten en termokop eller en keep-cup med, når jeg var på tur og skulle have take-away kaffe.

  /Annette