Guide: Sådan genfarver du dit tøj i vaskemaskinen

Guide: Sådan genfarver du dit tøj i vaskemaskinen

Guide: Sådan genfarver du dit tøj i vaskemaskinen 900 1200 BedreMode.nu

guide-til-at-genfarve-dit-toej

guide-til-at-genfarve-dit-toej-1

Hvem elsker ikke sort tøj?

Hvis du siger ikke mig – så er dette indlæg måske ikke lige for dig, men bliv alligevel hængdende.

Sort tøj skal i mit hoved helst være helt sort. Ikke mørkegråt eller trist at se på, som noget bomuldstøj hurtigt bliver. For når det mister farve, så passer det jo ikke med mine kuldsorte sko, jakker eller strømpebukser.

Alt sort tøj er ikke lavet ens – tøj af uld og kunststoffer holder farven rigtig godt, mens tøj af bomuld falmer over tid. Både når det vaskes eller udsættes for solen. Men heldigvis er der en løsning som gør at du ikke behøver at smide det ud når farven svigter.

Lad mig introducere
Dylon maskinfarve
Mit hemmelige våben mod falmet tøj

En note omkring bæredygtigheden: Farven er ikke miljømærket og alligevel bruger jeg den gladeligt. Grunden er at jeg mener det stadig er en bedre løsning end at smide tøjet ud og købe nyt. Så i det store billede tror jeg på, at det er bedre for miljøet at genfarve.

guide-til-at-genfarve-dit-toej-2

Sådan gør du

Det er bedst hvis du har din egen vaskemaskine, ellers skal du booke en maskine til tre vaske lige efter hinanden.

 • Køb farven fx i Matas*
 • Find dit tøj frem (en pakke farve, farver mellem 600 g til 1 kg tøj)
 • Læg tøjet tørt i trumlen, og hæld farven ind direkte ind i trumlen.
 • Vask nu én gang uden vaskemiddel (min 40 grader og ikke eco eller hurtig)
 • Når vasken med farven er færdig, skal tøjet vaskes igen med vaskemiddel, for at få overskudsfarven ud. Her kan du med fordel smide noget andet beskidt sort tøj ind for at fylde tromlen.
 • Tag nu tøjet ud og hæng til tørre som normal. Tøjet smitter ikke af og skulle gerne være dejligt sort igen.

Hvad kan du farve?

Jeg anbefaler at du holder dig til bomuld, eller blandinger med hovedsageligt bomuld. Tjek vaskemærket i dit tøj hvis du er i tvivl. Man kan godt farve tøj som ikke er sort, farven trænger flot ind. Men det er værd at bemærke at det meste tøj er syet med polyestertråd som ikke skifter farve.

Jeg anbefaler at du vasker en sort vask som den næste, men herefter har jeg aldrig oplevet afsmitning. Min kæreste var skrækslagen første gang jeg ville gøre det, og fik mig til at love at jeg købte en ny maskine hvis den gik i stykker – men han er nu helt rolig, for det skader virkelig ingenting.

Nu har jeg igen helt sorte jeans, en ny sort nederdel og et par toppe som var blevet kedelige sommeren over.

* Der findes to slags Dylon farve – den jeg har købt og vist her bruges til tørt tøj. Den findes kun i sort. Den anden slags findes i mange farver, men kræver at du vasker tøjet først, samt at du køber fint salt og blander sammen med.

Har du noget sort som trænger til en opfriskning?

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
6 kommentarer
 • John Johansen 03/10/2017 at 17:56

  “Sort tøj skal i mit hoved helst være helt sort. Ikke mørkegråt eller trist”
  Det hedder “lysesort”! 😉
  Well! Det plejer jeg at kalde det.
  – Det er så ikke nødvendigt længere, efter at have læst dit råd. 🙂

  • Uhh “lysesort” Det lyder ikke som noget man har lyst til at gå i. Godt der findes en løsning 😉

 • Det er så nemt.
  Vask i TexCare Cottonwash, så bliver dit tøj aldrig forvasket.
  Og har du noget – sort eller andre farver – så vask – 1-2 gange i TexCare CottonBOOST – så genskabes alle farver!
  Og det virker.

 • Har du erfaring med hvordan fx Adidas tryk bliver efter indfarvningen?

  • Ingen idé. Som regel kan man sige at plastik tryk måske ikke tager farve, mens stoftryk bliver farvet

 • Kan se tråden er ret gammel, men prøver alligevel.
  Min jakke har fået en afbleget plet af noget klorholdigt vaskemiddel, som løb ud i min rygsæk. Tror du det vil fungere der, eller vil det bare give en anden farve plet som er for tydelig til at det er det værd?