World Fair Trade Day – give fair-trade a thought

World Fair Trade Day – give fair-trade a thought

World Fair Trade Day – give fair-trade a thought 960 720 BedreMode.nu

Skærmbillede 2015-05-09 kl. 09.39.43

Mens jeg sidder dybt begravet i bøger, sy-mønstre og halvfærdige stout modeller, får I lige et hurtigt indlæg i dag. Jeg har nemlig opdaget at det er World-Fair-Trade dag. Jeg har skrevet meget lidt om fair-trade, men generelt er det en ting som jeg godt kan lide at støtte – når jeg husker det. Og mit yndlings fair-trade mærker er People Tree. For nyligt købte jeg to t-shirt fra dem (som jeg faktisk ikke har vist) og jeg synes de gør et kæmpe arbejde for at synligegøre hele processen som et stykke tøj gennemgår.

De har også lavet denne lille oversigt over hvad man får med ekstra når man køber fair-trade. Det synes jeg er værd at overveje. Jeg kigger sjældent specifikt efter fair-trade når jeg køber ind, hverken mad eller tøj. Men der er nogle få produkter hvor jeg er begyndt at gøre det, og det er chokolade, the og kaffe. Mest fordi det er let.

Jeg kommer stærkt igen med længere indlæg, men lige nu står den på studie fokus. Jeg er meget bagud, men elsker heldigvis mit studie, og har selvfølgelig fået vinklet min opgave i retning af bæredygtighed, og hvordan man kan gøre tøjets levetid hos forbrugeren længere. Sig til hvis det har interesse?

Kigger du efter fair-trade nogle steder? Jeg vil fejre dagen med en plade af min yndlings fair-trade chokolade. Den med mint fyld fra Irma.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
2 kommentarer
 • thefaircloset 10/05/2015 at 00:13

  I would not call myself thefaircloset, if fair trade wasn’t something close to my heart! It is a way out of poverty that is also empowering to the people involved.It is about telling the stories behind the products and trading with actual people. Conventional, profit driven trade is not only cruel,and unfair, it is also deceptive as customers in Western countries kept in the dark about production methods and wages of the workers. I believe that if consumers were made more aware,a lot of them would be put off. So, that’s why I keep annoying my co-workers about ethical fashion and show off my ethically made items.
  People Tree is my absolute clothing hero, for this brand dares to have their production in countries like Bangladesh and India and still control the whole production line. I also love their collection and think it is very versatile and appealing to a lot of different styles. I always buy directly from their English webshop, as the shops selling this brand in the Netherlands seem to buy all the wrong things.They could do so much better. ..
  Last thing, I wanted to share is link with you as you like se sew, like myself: http://www.siebenblau.de It is from a German fabric shop that sells only organic fabrics and sewing supplies. They ship internationally and have really great fabrics.I especially love their linnen jersey, so perfect for summer.
  Good night,
  Hanneke

  • Hi Hanneke
   Thank you for your views on fair-trade 🙂 I’m sorry I didn’t translate this post, but it seams you got the essence. I love people tree too, but wished I could try it on, especially with dresses.

   And thanks so much for that website link. It is just what I needed actually! And just in time 10 days before my exam paper is due!