Bæredygtige sandaler sommer 2020

Bæredygtige sandaler sommer 2020

Bæredygtige sandaler sommer 2020 800 1200 BedreMode.nu

Jeg skal bruge nye sandaler, og bæredygtige sko er noget af det sværeste. Derfor har jeg selvfølgelig været igennem en hel del forskellige options, og det er hvad du får her… Mit endelige valg og de andre sko der har været oppe og vende.

Først lidt om “håndlavede sko i Europa”

Du vil kunne læse hos mange små skobrands at deres sko er håndlavede på en lille familieejet fabrik i Portugal, Spanien eller Itallien. Lad mig starte med at slå én ting fast: Sådan ser skoproduktion ud i Europa. Fabrikkerne er af forskellig størrelse, men at lave sko er – ligesom tøj – en meget manuel process. Arbejdsforholdene i Europa kan sagtens være rigtig gode – og de kan være frygtelige. Det jeg især leder efter er høj gennemsigtighed, et mærke som skriver MEGET om deres produktion og som har styr på læderet. For hvis du har set filmen “River Blue” ved du, at det især er lædergarvning der er en af modeindustriens store vandsvinere. Derfor vil jeg ikke kun vide hvor skoen er syet, men også hvor læderet er garvet og helst hvor koen har levet.

Og så lidt om veganske sandaler

Det bliver et nej tak fra mig. Læder er et fantastisk slidstærkt materiale som kan holder uendeligt hvis vi passer godt på det. Samtidig har det den gode egenskab at det udvider sig når dine fødder bliver varme og svedige. Og hvis de får lov at hvile, blive kolde og helt tørre, trækker læderet sig sammen igen. Nårh ja, og så lugter vores fødder mindre i naturmaterialer.

Mit valg: Det sikre valg fra kavat

Jeg har ét par kavat sandaler, og knus elsker dem. Bunden er dog ved at være ret tyndslidt, så derfor havde jeg brug for et ekstra par – også fordi det ikke anbefales at gå i de samme sko hver dag, hele dagen.

Kavat er et svensk firma som laver lækre kvalitetssko i miljøvenligt læder. Det betyder at læderet er chromfrit og lavet i Europa på kontrollerede fabrikker. På hvert produkt står der hvad det er lavet af, og sålerne på mine sandaler er yderligere lavet af naturgummi. Nårh ja og så har de helt styr på arbejdsforholdene i produktionen som du kan læse om her.

Hvorfor blev det dem her: For det første komfort. For det næste synes jeg godt om looket, det er lidt en “sneaker sandal” som stadig er pæn. Og for det tredje fordi de har præcis samme “mønster” som mine andre sandaler, så behøver jeg ikke tænke over grimme sandal-tanlines.

Runner up 1: Blå sandaler fra Bionatur hos By Hand and Nature

Er de ikke fine? Butikken By Hand and Nature som ligger i både København og Næstved har taget en del sandaler fra det Italienske mærke BioNatura hjem. Og de er super fine, men måske lidt for fine til hvad jeg gik efter.

Sandalerne er lavet i Italien, sålerne er af kork som er et godt miljøvenligt naturmateriale, undersålerne er naturgummi og læder remme. Jeg kan dog ikke finde noget info om deres læder, men de er kendt for at have gode forhold i produktionen.

Runner up 2: Spraglede sandaler fra Teva

Da jeg først begyndte min research havde jeg ingen idé om hvilken slags sandaler jeg ønskede mig, så derfor gik jeg faktisk på Zalando og kiggede under sandaler med deres bæredygtighedsfilter. Bare for at få en idé om hvad der var derude. Og der fandt jeg denne seje sandal som jeg stadig ikke kan få ud af hovedet.

Jeg fandt ud af, at den var lavet som en del af en bæredygtig kollektion hvor remmene er lavet ud af genanvendt plastik fra havene. Okay, så langt så godt. Men da jeg ikke kunne finde ud af mere omkring teva og bæredygtighed, arbejdsforhold eller deres plastiksåler, så føltes det ikke rigtigt at købe dem…

Som du kan se herover har Zalando en hel del sandaler som de giver et “bæredygtigt label”. Det kan være et godt sted at starte, men jeg ville helt sikkert lave mere research inden jeg stolede på deres vurdering. Deres krav er ret lave, men jeg opdagede dog nogle mærker jeg ikke havde overvejet, og vil helt klart holde øje med Teva.

Andre “bedre” sandaler

Her kommer nogle bud som jeg kalder bedre, men ikke er gået i dybden med:

Timberland fordi de generelt har en ret progressiv bæredygtighedsstrategi og fortæller om deres læder og produktion (sjældenheder i skobranchen). Jeg skal helt sikkert have en vinterstøvle fra Timberland næste gang.

Ecco fordi de generelt scorer højt på social ansvarlighed ved at eje deres egne fabrikker. Men ikke fortæller særlig meget om deres læder.

Haflinger er mærket hvis du gerne vil have en mere bæredygtig birkenstock. Stilen er slet ikke mig, men de har styr på materialerne som er kork, naturgummi og vegetabisk garvet læder. Arbejdsforhold skriver de dog ikke om. Fåes i Danmark hos naturebaby.

Vagabond er åbenbart igang med at arbejde en del med bæredygtighed. Gode nyheder for dig der gerne vil købe sko i din lokale skohandler. Mange modeller har chromfri såler og få har også chromfri læder stropper som disse. Læs om deres bæredygtighed her.

Nature er et brand mange har spurgt mig om, og et som virkelig slår på trommer for deres bæredygtighed. Desværre giver de ikke særlig meget information på deres hjemmeside, men de har to sandaler med vegetabilsk garvet læder. At de kalder dem øko synes jeg så er ærgeligt, for læder er ikke økologisk. På mange måder er de sikkert bedre end både Vagabond og Ecco, men jeg synes det er ærgeligt at et brand der bruger ordet miljøvenlig og bæredygtig så meget, ikke er mere gennemsigtige og konkrete.

Ja det var så min research. Jeg må indrømme at jeg gik med det sikre valg – men så ved jeg også at jeg kommer til at gå med dem til de falder fra hinanden.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
8 kommentarer
 • Tak. Interesant læsning 🙂

 • Ann Cathrine 08/06/2020 at 11:42

  Virkelig sejt at du er så grundig! Jeg leder efter et par pæne sandaler, og vil se om ikke valget kunne være blandt dem du har fundet frem. Alternativt købe nogen, som jeg ved vil holde i mange år. Hvilket det bæredygtige valg også skal selvfølgelig 😃
  Tak fordi du gør det nemmere for os andre at tage det gode valg!! Er jævnligt forbi dine guide når jeg mangler noget 👍🏼

  • Det er godt at du kunne bruge guiden. Og ja – holdbarhed er helt sikkert også et bæredygtigt parameter

 • Virkelig fedt at du deler din grundige research, jeg synes at sko er megasvært at gennemskue – de er ikke lige GOTS-certificerede 🙂 Tak

 • Hej Johanne! Tak for indlægget. Kavat-sandalerne: Er de til brede eller smalle fødder eller sådan lidt imellem? Jeg har smalle fødder, og er ikke sikker på om de kommer til at passe. Kan heller ikke finde info om bredden på Kavats hjemmeside, men jeg tænkte om du med kig på dine egne fødder kunne give et hint?
  Tusind tak 🙂

 • Super god guide! Har du lavet en sidenhen eller andre indlæg om sko? Nu er det jo sandal tid og jeg gætter (og håber!) på at der er kommet flere gode mærker til og at der generelt er sket meget indenfor sko og bæredygtighed siden du skrev indlægget her i 2020.
  Mvh Sara