Interview med Kjetil Aas

Interview med Kjetil Aas

Interview med Kjetil Aas 960 360 BedreMode.nu

kjertil1

Kjetil Aas Interview

Kjetil Aas står bag det lille eksklusive herremærke Armoire d’homme, som han startede i 2012, hvorefter den første kollektion kom ud i efteråret 2013. I hans nuværende Spring/Summer’14 kollektion er der omkring 35 % af materialerne der har et bæredygtig aspekt.

Jeg var forbi i hans studie for at få en snak omkring tankerne bag mærket, og hvordan han generelt ser på bæredygtig mode.

J: Hvilke bæredygtige tanker er dit mærke generelt bygget op om?

K: Det jeg valgte at fokusere på i starten var de ting jeg nogenlunde selv kunne kontrollere. For det første var det noget med bæredygtige materialer; For det andet noget med design og udtryk. Altså at designe ud fra nogle parametre som tidsløshed og kvalitet. At skabe noget som ikke er trendbaseret og derfor kan leve i flere sæsoner; For det tredje handlede det om at lave en lille kollektion med alt hvad en mand har brug for.

Jeg mener ikke at det er hensigtsmæssigt at lave kæmpe salgskollektioner hvor en masse ikke bliver solgt, og så har man spildt de resourcer og energi. Altså er det nødvendigt at lave 9,10 eller 60 årlige kollektioner?

Det er det ikke, Armoire d’homme laver to årligt. Og de består netop af alt hvad man har brug for som mand i sit klædeskab. En meget velovervejet klassisk mand godt nok.

J: Hvordan er din produktion?

K: Jeg får primært produceret i Europa, fordi der ved man er der er nogle standart krav til arbejdsforhold og lønniveau. Jeg får produceret en del i Italien fordi jeg bruger italienske metervarer. Selvfølgelig kunne jeg sige at jeg ville producere i Litauen fordi det er tættere på, men det gir ikke mening for mig. Europa er nok også noget at det tætteste man kommer på lokalproduktion, selvom det altid er en diskussion om hvad lokalt er.

Jeg har også en enkelt fabrik i Indien, og de laver det meste af mit basic jersey program,  og som er lavet i GOTS certificeret bomuld. (Økologisk certifikat red.)

I en enkeltmandsvirksomhed er der altid en afvejning af hvor meget (af produktionen) man kan have kontrol med. Man føler man har kontrol over noget, men jeg er godt klar over at det er svært. Om man er lille eller stor så kræver det rigtig meget at have den kontrol. 

Jeg samarbejder tæt med en produktionsagent, hvilket giver mig en større grad af kontrol.

J: Hvordan tror du at der vil komme en ændring i modebrancen?

K: Man kan ikke se enkelt på det. Det er noget med at især de vestlige virksomheder skal tage ansvar. Både store og små virksomheder kan tage ansvar på forskelligt niveau. De små kan vælge at sige “okay så bruger jeg en fabrik som er GOTS certificeret og støtter op om det. De store skal bruge mere af deres magt og presse fabrikkerne og fabriksejerne til at få nogle bedre forhold. Så har myndighederne også et ansvar og til sidst forbrugerne, for at købe varen. 

 

Heldigvis ser han, ligesom jeg selv gør det, at det bæredygtige tøj ikke længere har en lilla fodformet klang, fordi der er så mange der har bevist at det kan være cool. Men hvordan ser han så på sit eget firma og bæredygtig mode generelt?

K: Jeg mener ikke det bør være nødvendigt at brande mig selv som et bæredygtigt brand da det vigtigste er at mit design skal kunne tale for sig selv. Og i de tilfælder at man vælger at omtale bæredygtighed, skal man være super skarp og præcis i forhold til kommunikationen omkring det. 

Jeg er langt fra 100% bæredygtig. Jeg ved ikke om jeg nogensinde bliver det. Jeg tror ikke rigtigt vi i mode kan blive 100% bæredygtige.

I bund og grund er der ikke brug for mere tøj i verden. Så det med at tale om bæredygtig mode er egentlig et paradoks. Vi skulle hellere tale om mode som er lavet på en bedre måde. 

 

Jeg er meget enig med Kjetil’s betragtninger og det var meget spænde at møde ham. Generelt mener han, at lidt er bedre end ingenting og at alle burde tage ansvar i den situation de er i; hver dag, et skridt ad gangen. Og måske behøver vi så slet ikke at tale om alt det her om 5 år. Dejligt ønske i hvert fald.

Hvis du vil have meget mere BEDRE MODE, kan du følge mig på instagram, eller aldrig misse et indlæg ved at følge med på bloglovin'.

johanne

Jeg blogger om mode og bæredygtighed.

All stories by : johanne
1 kommentar